ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ερωτηση δερμεντζοπουλου

ΠΡΟΣ
τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΘΕΜΑ: «Αύξηση ποσοστού ανεργίας».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, το φθινόπωρο ο αριθμός των ανέργων θα εκτιναχθεί πληρώνοντας τη δημοσιονομική κρίση και τη χρόνια διόγκωση του δημόσιου τομέα.
Οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ προβλέπουν εκτόξευση του ποσοστού ανεργίας το φθινόπωρο στο 20% με τον αριθμό των ανέργων να φτάνει στο 1 εκατομμύριο.

Η αύξηση της ανεργίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα προέλθει κυρίως λόγω:
- της αύξησης των
απολύσεων. Οι άνεργοι σε σχέση με το προηγούμενο έτος αυξήθηκαν κατά 124.420, δηλαδή πάνω από το 25% των ανέργων του 2009, φτάνοντας τους 586.767 στο πρώτο τρίμηνο του 2010.
- της αύξησης της ανεργίας στις σχετικά μεγαλύτερες ηλικίες που δεν είναι εύκολο να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι άνεργοι άνω των 30 ετών στο πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 92.810, δηλαδή κατά 33,5 %.
- της ενίσχυσης της μερικής απασχόλησης ή της απασχόλησης μιας ή δύο ημερών την εβδομάδα. Ο αριθμός των μερικών απασχολούμενων ανέρχεται σε 283.240 άτομα.
- της λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
- Των «λουκέτων» από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά λόγω διακοπής εργασιών από ελεύθερους επαγγελματίες λόγω της κρίσης.
- της περιορισμένης προσφοράς εργασίας. Ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο, το ένα τέταρτο των ανέργων (138.290 ή 23,6%) ήταν «νέοι άνεργοι», δηλαδή εισήλθαν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση.
-
Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου, το πρώτο τρίμηνο του 2010, το εργατικό δυναμικό της χώρας υπολογίζεται σε 5.012.392, από τα οποία 4.425.625 είναι απασχολούμενοι, 568.767 είναι άνεργοι, ενώ το ποσοστό ανεργίας εμφανίζει αύξηση κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2009 (11,7% έναντι 9,3%).
Οι απασχολούμενοι αναλογούν στο 61,2% του παραγωγικού πληθυσμού. Η απασχόληση των νέων μέχρι 29 ετών ανέρχεται σε 756.100 και αναλογεί στο 17,1% των απασχολούμενων.
Φέτος είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά (μετά το 1991) που μειώνεται η μισθωτή απασχόληση κατά 57.400 μισθωτούς.
Μειώνεται επίσης η απασχόληση στις κατηγορίες εργοδοτών και των συμβοηθούντων μελών κατά 25.200 και 1.970 άτομα, αντίστοιχα, ενώ αυξάνονται κατά 24.360 άτομα οι αυτοαπασχολούμενοι. Η μείωση της μισθωτής απασχόλησης οφείλεται στη συρρίκνωση των μόνιμα απασχολούμενων καθώς ο αριθμός των προσωρινά απασχολούμενων διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητος.
Το οικονομικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο. Οι επιπτώσεις ήδη είναι αισθητές σε κάθε οικογένεια και τα στοιχεία για το μέλλον προβλέπονται ακόμη πιο δυσοίωνα.

Ενόψει των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δραματική αύξηση της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα μας.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ