Του Παναγιώτη Κουσίδη
e-mail: kousidp@yahoo.gr
΄Ολες οι δημοτικές παρατάξεις έχουν επισημάνει τη δραματική έλλειψη χώρων για ανέγερση σχολείων. ΄Ολοι οι φορείς, οι γονείς και οι πολίτες της Αλεξ\πολης υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα της σχολικής στέγης στν πόλη έχει οδηγηθεί σε τραγικό αδιέξοδο, διότι αφενός αυτή τη δεδομένη συγκυρία δεν υπάρχει ούτε ένα διαθέσιμο οικόπεδο για την ανέγερση ενό διδακτηρίου και αφετέρου δεν υπάρχουν προοπτικές για το μέλλον. ΄Οσο μάλιστα αυξάνονται οι ανάγκες της Προσχολικής Αγωγής, της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για σχολική στέγη Παιδικών Σταθμών, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων-Λυκείων, τόσο δραματικότερη γίνεται η έλλειψη επαρκών σχολικών χώρων-οικοπέδων.
Μια λύση θα ήταν η αγορά οικοπέδων με κρατικά κονδύλια. ΄Ομως ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) δεν διαθέτει πλέον χρήματα για την αγορά οικοπεδικών χώρων, όπως έγινε κατ΄εξαίρεση στο παρελθόν για το 11ο και 12ο Δημοτικά Σχολεία. Ο ΟΣΚ διαθέτει πιστώσεις μόνο για την ανέγερση διδακτηρίων σε διαθέσιμα δημοτικά οικόπεδα. ΄Αρα εκείνο που οφείλει ο δήμος Αλεξ\πολης, είναι η εξεύρεση κατάλληλων οικοπέδων για σχολική χρήση, είτε από τη δημοτική τράπεζα γης είτε από τις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης είτε από ανταλλαγές δημοτικών με ιδιωτικά είτε με αγορά ιδιωτικών οικοπέδων από τον δήμο. Δυστυχώς όμως ο δήμος έχει εξαντλήσει σχεδόν όλα τα άλλα περιθώρια εκτός από τις νέες επεκτάσεις που θα γίνουν και θα είναι μακριά από το κέντρο και τον ιστό της πόλης. Με τους αποχαρακτηρισμούς σχολικών χώρων σε καίρια σημεία της πόλης έχουν μηδενιστεί και οι τελευταίες ευκαιρίες. Η χαριστική βολή, όμως, δόθηκε στα 150 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου Παρμενίωνα. ΄Οπου η δημοτική αρχή δεν αξίωσε με μαχητικότητα και επιμονή να χαρακτηρίσει και να διαθέσει μια επαρκή έκταση από τον τεράστιο αυτό χώρο για τις μεγάλες σχολικές ανάγκες της πόλης. Μια τέτοια σπάνια ευκαιρία δεν πρόκειται να βρεθεί ξανά για τον πολεοδομικό ιστό της πόλης. ΄Οπου θα μπορούσε κάλλιστα να συνδυαστεί το αστικό πάρκο με τη σχολική στέγη σε μια περιοχή έντονης οικιστικής ανάπτυξης.
Δεν δικαιούμαστε ως πολίτες και ως δήμος να μιλάμε για ποιοτική αναβάθμιση της ζωής, όταν γνωρίζουμε ότι οι επτα (7) Παιδικοί Σταθμοί, εκτός από δύο, στεγάζονται σε ακατάλληλους και ενοικιαζόμενους χώρους. ΄Οταν δεκαεπτά (17) Νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλα ενοικιαζόμενα ιδιωτικά κτίρια (μαγαζιά) χωρίς επαρκή αυλή. ΄Οταν δεν έχει η πόλη τη δυνατότητα να μεταστεγάσει τα τρία (3) Δημοτικά Σχολεία της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ώστε ο χώρος αυτός να αποδοθεί στον πολιτισμό. ΄Οταν το ιστορικό 3ο Δημοτικό Σχολείο ασφυκτιά σε ακατάλληλους χώρους. ΄Οταν οι σχολικές ανάγκες της πόλης για Δημοτικά, για Γυμνάσια και για Λύκεια αυξάνονται από έτος σε έτος και δεν υπάρχουν προοπτικές για την ανέγερση διδακτηρίων στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Και βέβαια η κοινή λογική διαφωνεί κάθετα με την ανακατασκευή του κτιρίου (πρώην Νοσοκομείου) στη διασταύρωση της Ηροδότου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από σχολεία, διότι, τόσο ο συγκεκριμένος χώρος είναι μεγάλου κυκλοφοριακού κινδύνου για παιδιά, όσο και η δομή και η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων δεν είναι κατάλληλα για σχολείο.
΄Οσον αφορά το θέμα: "Διερεύνηση, έλεγχος και στατικές εργασίες για την αποκατάσταση του Καπνομάγαζου", έχω τη βάσιμη πεποίθηση ότι θα μείνουμε και πάλι μόνο στη "διερεύνηση" και τίποτε παραπάνω. Εργασίες "αποκατάστασης" του Καπνομάγαζου δεν βλέπω στον ορίζοντα...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου