1stAnimalConferenceKarditsa
United Active Animal Rights Group
22 Σεπτεμβρίου 2009
Απάντηση στην «Επιστημονική» θέση για τα αδέσποτα στο Διδυμότειχο
Θα θέλαμε να σας πούμε ότι άγνοια του Νόμου και μάλιστα από επιστήμονες δεν επιτρέπεται και μάλιστα σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα τιμωρείται.
Ειδικότερα όταν ένας επιστήμονας από αυτή την θέση, μεταδίδει την άγνοια του μέσω ραδιοφωνικής ευρέως φάσματος εκπομπής, προτρέποντας «ανθρώπους να προβούν σε ενέργειες εναντίον των συμπαθών τετράποδων όταν δουν ότι η πολιτεία δεν παρεμβαίνει και αποφασίσουν να πάρουν τον Νόμο στα χέρια τους», όπως γράφετε στην επιστολή σας προς τις δημόσιες υπηρεσίες, σαν Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Υγείας, με αρ. πρωτ. 147/17.09.2009).
Θα είστε λοιπόν υπεύθυνος, εσείς κ. Παπανδρούδη, αν συμβεί κάτι σε αυτά τα ζώα που βρέθηκαν να ζουν στην πόλη σας για κακή τους τύχη.
Σε αυτήν την επιστολή ζητάτε την απομάκρυνση αυτών των ζώων σε περιβάλλον εκτός της πόλης, με το αιτιολογικό των μεταδιδόμενων ασθενειών και της ψυχικής υγείας των παιδιών.
Για να ενημερωθείτε λοιπόν σας αναφέρουμε ότι:
Ειδικότερα όταν ένας επιστήμονας από αυτή την θέση, μεταδίδει την άγνοια του μέσω ραδιοφωνικής ευρέως φάσματος εκπομπής, προτρέποντας «ανθρώπους να προβούν σε ενέργειες εναντίον των συμπαθών τετράποδων όταν δουν ότι η πολιτεία δεν παρεμβαίνει και αποφασίσουν να πάρουν τον Νόμο στα χέρια τους», όπως γράφετε στην επιστολή σας προς τις δημόσιες υπηρεσίες, σαν Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Υγείας, με αρ. πρωτ. 147/17.09.2009).
Θα είστε λοιπόν υπεύθυνος, εσείς κ. Παπανδρούδη, αν συμβεί κάτι σε αυτά τα ζώα που βρέθηκαν να ζουν στην πόλη σας για κακή τους τύχη.
Σε αυτήν την επιστολή ζητάτε την απομάκρυνση αυτών των ζώων σε περιβάλλον εκτός της πόλης, με το αιτιολογικό των μεταδιδόμενων ασθενειών και της ψυχικής υγείας των παιδιών.
Για να ενημερωθείτε λοιπόν σας αναφέρουμε ότι:
Ακολουθεί το κείμενο σε σχόλιο.
3 σχόλια:
ΝΟΜΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Ο ΝΟΜΟΣ 3170 ΦΕΚ 191/Α/29.7.2003 αναφέρει ότι:
Περισυλλογή αδέσποτων σκύλων
1. Αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι δήμοι και οι κοινότητες. Η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων μπορεί να πραγματοποιείται και από ζωοφιλικά σωματεία, εφόσον διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, σε συνεργασία με τον αρμόδιο δήμο ή κοινότητα. Οι δήμοι και οι κοινότητες συγκροτούν τα συνεργεία περισυλλογής από άτομα τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την αιχμαλωσία και την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων απαγορεύεται η κακομεταχείριση τους.
2. Οι σκύλοι που περισυλλέγονται οδηγούνται σε καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπου υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση. Οι σκύλοι που παραμένουν στο καταφύγιο, εφόσον σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου του καταφυγίου κρίνονται υγιείς, επιτρέπεται να επαναφέρονται στο φυσικό περιβάλλον, με απόφαση της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής, εντός των διοικητικών τους ορίων και κατά προτίμηση στην περιοχή από όπου περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως σημανθούν, καταγραφούν και υποβληθούν σε αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό και στείρωση. Την ευθύνη για την επίβλεψη, τη φροντίδα και την ευζωία τους έχουν τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3α.
3. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων σκύλων λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού τους στην περιοχή όπου επαναφέρονται. Η επαναφορά δεν επιτρέπεται σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας και αεροδρόμια.
3α. Οι σκύλοι που περισυλλέγονται, οδηγούνται στα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που ιδρύονται και λειτουργούν από τους δήμους, τις κοινότητες και τα ζωοφιλικά σωματεία σε ιδιόκτητους ή μη χώρους.
3β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το Ν. 604/1977 και το Π.Δ. 463/1978. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι για την εναρμόνιση των καταφυγίων που ήδη λειτουργούν με τους όρους του νόμου αυτού.
Όπως βλέπετε ο Νόμος υπάρχει και πρέπει να εφαρμοστεί από τον Δήμο και τις αρχές, αν δεν εφαρμόζεται. Αναφέρει ακριβώς πως πρέπει, εμείς οι άνθρωποι, να φερόμαστε στα αδέσποτα που δεν φταίνε αυτά που είναι αδέσποτα αλλά κάποιοι «άνθρωποι» που τα εγκατέλειψαν γιατί τα βαρέθηκαν ή ήθελαν να πάνε διακοπές.
Όσο για την ψυχική υγεία των παιδιών αλλά και των ανθρώπων σας ενημερώνουμε ότι:
ΨΥΧΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Τα ζώα έχουν μάθει να ζουν κοντά μας, σαν πολύτιμοι φίλοι και σύντροφοι μας. Έχουν την ανάγκη μας και έχουμε τη δική τους. Η παρουσία τους λειτουργεί σαν ένα είδος θεραπείας από το καθημερινό άγχος.
Έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι η ύπαρξη τους κοντά σε παιδιά, τα διδάσκει αξίες όπως η υπευθυνότητα, η φιλία και ο σεβασμός και αναπτύσσει την κοινωνικότητα, την ευαισθησία και την προσωπικότητα τους.
Είναι πολύτιμοι σύντροφοι για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Τους βοηθούν να διατηρήσουν τα ενδιαφέροντα, την ζωτικότητα και την οξύτητα του πνεύματος τους και να αντιμετωπίσουν τη μελαγχολία που πολλές φορές εμφανίζεται σε αυτές τις ηλικίες.
Ειδικές συναισθηματικές σχέσεις αναπτύσσονται μεταξύ ζώων και ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Τα ζώα γίνονται η παρηγοριά τους, γίνονται οι πολύτιμοι συμπαραστάτες τους, γίνονται κάποιες φορές, το φως τους.
Μερικές από τις πιθανές ευεργετικές δράσεις των αλληλεπιδράσεων ανθρώπων και ζώων στην υγεία είναι:
1. Αυξημένη επιβίωση των ασθενών με καρδιακά προβλήματα.
2. Μείωση των επιπέδων φυσιολογικής διέγερσης δια μέσου της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.
3. Μείωση των συμπτωμάτων που οφείλονται στο στρες, στο άγχος και στην κατάθλιψη.
4. Ενδυνάμωση του αισθήματος αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης συναισθηματικής σταθερότητας και ασφάλειας.
5. Παροχή άνεσης, ανάπτυξη του αισθήματος συμπόνιας και συναισθηματικής κατανόησης.
6. Βελτίωση της ποιότητας ζωής διαμέσου της αύξησης των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και μείωση της απομόνωσης και μοναξιάς.
7. Βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας λόγω της επαφής με τα ζώα.
Σε μια εποχή όπου ο άνθρωπος έχει χάσει την επαφή του με τη φύση, η σχέση του με τα ζώα τον βοηθάει να αποκαταστήσει την σχέση του μαζί της, με τους συνανθρώπους του και με τον ίδιο τον εαυτό του.
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που απασχολεί τους ανθρώπους είναι το εάν και κατά πόσον η συμβίωση με τα ζώα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Η ελλιπής ενημέρωση έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση γύρω από ορισμένες ασθένειες των ζώων.
Θα αναφερθούμε στις κυριότερες από αυτές:
1. ΕΧΙΝΟΚΟΚΚΟΣ
Είναι παρασιτική ασθένεια.
Κύριος φορέας είναι τα πρόβατα και τα βοοειδή.
Ο σκύλος προσβάλλεται αποκλειστικά εφόσον καταναλώσει ωμό κρέας άρρωστου από εχινόκοκκο ζώου.
Δεν μεταδίδεται από τη γάτα.
Στον άνθρωπο μεταδίδεται μέσω της διατροφικής μας αλυσίδας, από κατανάλωση ωμών λαχανικών και χόρτων όχι καλά πλυμένων.
Ο κίνδυνος μόλυνσης για τον άνθρωπο ελαχιστοποιείται με την τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής.
2. ΛΥΣΣΑ
Είναι οξεία ιογενής μολυσματική και θανατηφόρα νόσος που προσβάλλει όλα τα ζώα και τον άνθρωπο.
Για να μολυνθεί ο άνθρωπος από λύσσα, πρέπει να δαγκωθεί από λυσσασμένο ζώο.
Ένα άγριο ζώο δεν σημαίνει ότι είναι λυσσασμένο.
Η πρόληψη της νόσου γίνεται με υποχρεωτικό από το νόμο ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό σε όλα τα κατοικίδια ζώα.
Η λύσσα έχει πρακτικά εκλείψει από την Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια.
3. ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ
Είναι παρασιτική ασθένεια.
Μεταδίδεται σπανίως από τον σκύλο και κυρίως από τη γάτα.
Τα ζώα προσβάλλονται καταναλώνοντας ωμό κρέας και ερχόμενα σε επαφή με περιττώματα μολυσμένων ζώων.
Στους ανθρώπους προκαλεί κυρίως στειρότητα και αποβολή σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
Πρέπει επίσης, οι νοικοκυρές να πλένουν καλά τα λαχανικά και το κρέας, να μη δοκιμάζουν ωμό κιμά και να μην τον ζυμώνουν με γυμνά χέρια. Συνιστάται καλό ψήσιμο του κρέατος.
4. ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ
Είναι μικροβιακή νόσος (ζωοανθρωπονόσος).
Δεξαμενή του μικροβίου και υπεύθυνο για τη μόλυνση σκύλου και ανθρώπου, είναι τα τρωκτικά.
Ο άνθρωπος μολύνεται όταν έρθει σε επαφή με τα ούρα μολυσμένων σκύλων, τρωκτικών και άλλων ζώων.
Για την προστασία από τη νόσο απαιτείται ο σχετικός εμβολιασμός των σκύλων, η εξολόθρευση των τρωκτικών και η εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής.
5. ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ (ΚΑΛΑ-ΑΖΑΡ)
Μεταδίδεται από τις σκνίπες τους θερμούς μήνες του χρόνου και νοσεί κυρίως ο σκύλος και πολύ λιγότερο ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος για να κολλήσει την λεϊσμανίαση πρέπει να τσιμπηθεί από μολυσμένη σκνίπα και να ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Για παράδειγμα, να είναι μικρό παιδί (κάτω των 12 ετών), πολύ μεγάλος σε ηλικία με σοβαρά προβλήματα υγείας, να πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, να παίρνει κορτιζόνη σε υψηλές δόσεις, να του χορηγούνται ατινεοπλασματικά φάρμακα, να πάσχει από AIDS, κ.λπ. Δηλαδή να έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Δημοσίευση σχολίου