Μία σοβαρή καταγγελία για μία πραγματική κτηνωδία, έφτασε πριν λίγες ημέρες στα γραφεία της «Γ». Θύμα, μία χελώνα καρέτα – καρέτα, η οποία, για κακή της τύχη, βρέθηκε να κολυμπά στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Την... τύχη των σύγχρονών τους δεινόσαυρων κινδυνεύουν να έχουν οι θαλάσσιες χελώνες. Αν και επιβιώνουν, όπως προκύπτει από τη μελέτη απολιθωμάτων, εδώ και 150 εκατομμύρια χρόνια, η εχθρική στάση των ανθρώπων τις οδηγεί σε εξαφάνιση. Το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό, ώστε να καθιερωθεί από το 2000 Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο, σαν σήμερα, στις 23 Μαϊου, για την ευαισθητοποίηση του κόσμου. «Νούμερο 1» απειλή για τις θαλάσσιες χελώνες στη χώρα μας και γενικά στη Μεσόγειο αποτελεί, σύμφωνα με την υπεύθυνη προγραμμάτων του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», κ. Αλίκη Παναγοπούλου, η εμπλοκή τους σε αλιευτικά εργαλεία, που καταλήγει σε πνιγμό ή τραυματισμό και ακόμη η θανάτωσή τους από ασυνείδητους ψαράδες, με το σκεπτικό ότι τους... χαλούν την ψαριά. Περίπου 60.000 με 80.000 θαλάσσιες χελώνες πιάνονται κάθε χρόνο σε αγκίστρια, πετονιές και δίχτυα στη Μεσόγειο.
Σε αυτό τον αριθμό θα πρέπει πλέον να προστεθεί για φέτος και η περίπου 12 κιλών καρέτα – καρέτα που βρέθηκε να επιπλέει νεκρή, πριν από λίγες μέρες, στη θαλάσσια περιοχή της Απολλωνιάδας. Στην καταγγελία προχώρησε ο κ. Νάκος Φιλιππίδης, ο οποίος μάλιστα ενημέρωσε και την γνωστή περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος».
Η καταγγελία συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό, αλλά και από βίντεο, από το οποίο εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς το κομμένο πόδι της χελώνας, όπως και το παράνομο δίχτυ (μισίνα, δηλαδή πολύ-πολύ λεπτό δίχτυ), το οποίο βρέθηκε μπλεγμένο στην ουρά της. Όπως εκτιμά ο κ. Φιλιππίδης, που είδε με τα μάτια του το αποτέλεσμα αυτού του εγκλήματος, «η χελώνα πιάστηκε σε παράνομο δίχτυ στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Για να το πάρουν πίσω της έκοψαν το πόδι και την χτύπησαν στο κεφάλι... 2 μέρες πριν την είχαμε δει ζωντανή μαζί με ένα μικρό χελωνάκι στην περιοχής της Απολλωνιάδας... Είναι κοινό μυστικό ότι στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης γίνεται χρήση παράνομων διχτυών και αλιευτικών εργαλείων. Προχώρησα σ’ αυτή τη δημοσιοποίηση του θέματος, μήπως και υπάρξει ευαισθητοποίηση του κόσμου, αλλά και των αρμοδίων», σημείωσε ο κ. Φιλιππίδης.
Η «Γ» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Λιμενάρχη Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να μας ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί και τους ελέγχους που γίνονται για παράνομες μεθόδους αλίευσης, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Θλιβερά στοιχεία
Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως το 47% των τραυματισμών, που καταγράφηκαν στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών του συλλόγου «Αρχέλων» στη Γλυφάδα, κατά το διάστημα 1994-2007, αποδίδεται στην αλιεία.
«Εχθρική» για την επιβίωση των θαλασσίων χελωνών και ειδικά της καρέτα καρέτα (το μοναδικό από τα 7 είδη θαλάσσιας χελώνας που γεννά τα αβγά του στην Ελλάδα) είναι η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη στις παραλίες ωοτοκίας.
Τα φώτα στις ακτές, η συμπίεση της άμμου από τα τροχοφόρα οχήματα, οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες, η ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες, ακόμη και τα κάστρα, που φτιάχνουν τα παιδιά στην αμμουδιά, μπορούν να σταθούν εμπόδιο στις χελώνες, που βγαίνουν στη στεριά για να γεννήσουν.
Εξίσου μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι για τους νεοσσούς. Ακόμη και μία πλαστική σακούλα στη θάλασσα μπορεί να αποβεί μοιραία για τις χελώνες, αφού συχνά τη μπερδεύουν με την τροφή τους (όπως με τις τσούχτρες) και εάν την καταπιούν μπορεί να πνιγούν.
Οι αριθμοί «μαρτυρούν» τις συνέπειες της τουριστικής ανάπτυξης στην επιβίωση της καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο. Ο πληθυσμός της σήμερα δεν ξεπερνά τις 4.000, ενώ πριν από περίπου 80 χρόνια ήταν γύρω στις 50.000.
Συντάκτης: Κική Ηπειρώτου
1 σχόλια:
οχι ψόψια Γιάννη μου, ΝΕΚΡΗ !!
Δημοσίευση σχολίου