Σε πλήρη ετοιμότητα για τη λειτουργία των πρώτων 13 από τα συνολικά 30 κέντρα εμβολιασμών για τη νέα γρίπη που προβλέπονται για το νομό Έβρου, βρίσκεται η Νομαρχία. Τα κέντρα θα φιλοξενηθούν σε αίθουσες σχολείων, σε κεντρικές, αλλά και απομακρυσμένες περιοχές του νομού και θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν αμέσως μόλις παραληφθούν και αποσταλούν από το υπουργείο Υγείας τα εμβόλια.
Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, κέντρα εμβολιασμού προβλέπονται να συσταθούν και να λειτουργήσουν σε όλους τους νομούς της χώρας. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία. Οι δύο μεγαλύτεροι νομοί, Αττικής και Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι θα διαθέτουν 140 με 150 εμβολιαστικά κέντρα.
Τα κέντρα αυτά θα στηθούν κατά κύριο λόγο σε σχολεία και θα λειτουργούν είτε τα απογεύματα της Παρασκευής είτε τα Σαββατοκύριακα. Το κάθε κέντρο θα διαθέτει έναν γιατρό, μία ή δύο νοσηλεύτριες και γραμματειακή υποστήριξη. Στόχος είναι να υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση στα κέντρα, έτσι ώστε να τηρούνται όλα τα αρχεία ασθενών σε ηλεκτρονική μορφή, με δεδομένο μάλιστα ότι ο κάθε πολίτης θα χρειάζεται δύο δόσεις εμβολίου και το ηλεκτρονικό σύστημα θα βοηθήσει σημαντικά ώστε να μη δημιουργηθεί χάος.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, προτεραιότητα θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα ανοσοκατεσταλμένα, τα άτομα σε ομαδική διαβίωση, π.χ. σε οίκους ευγηρίας, άτομα σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός και ως εκ τούτου εύκολη μετάδοση, όπως τα σχολεία, καθώς και οι έγκυες. Η δεύτερη ομάδα προτεραιότητας για εμβολιασμούς αφορά εργαζομένους σε κρίσιμες δομές της πολιτείας, όπως είναι οι επαγγελματίες Υγείας, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το προσωπικό του ευρύτερου δικαστικού χώρου, το προσωπικό του τομέα καθαριότητας των ΟΤΑ, καθώς και το προσωπικό των ΔΕΚΟ και των μεγάλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
Ετοιμότητα στον Έβρο
Μιλώντας στην «Γ», ο πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου κ. Γιώργος Μηνόπουλος, επισήμανε ότι στα κέντρα εμβολιασμού θα μπορεί να απευθύνεται, άπαξ και λειτουργήσουν, ο υγιής πληθυσμός της περιοχής για τον εμβολιασμό του.
«Έχουν σχεδιαστεί 30 κέντρα σε όλο τον Έβρο, σε πρώτη φάση, θα λειτουργήσουν τα 13. Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης προβλέπονται 4 ή και περισσότερα. Σύμφωνα με τη χωροταξική διανομή, θα υπάρχουν κέντρα και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Δέρειο. Οι χώροι που έχουν επιλεγεί είναι σχολεία, καθώς κρίθηκε ότι πληρούν κάποιες βασικές προδιαγραφές, όπως ότι διαθέτουν ξεχωριστά δωμάτια, τηλέφωνα, ψυγεία, γραφεία. Όσο για το προσωπικό, θα χρειαστούν 1-2 γιατροί, 3 νοσηλευτές ή νοσηλεύτριες και 2-3 διοικητικοί υπάλληλοι από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας. Ευτυχώς, για τις θέσεις των νοσηλευτών, υπάρχει μεγάλη προθυμία για παροχή βοήθειας από τον Ερυθρό Σταυρό. Όσο για τους γιατρούς, είναι αρμοδιότητα της ΔΥΠΕ και γι’ αυτό το λόγο είμαστε σε επαφή με τον κ. Σιγάλα στη Θεσσαλονίκη. Το μόνο που δεν γνωρίζουμε αυτή την στιγμή είναι ο χρόνος παραλαβής ων εμβολίων. Πάντως, έχουμε στη διάθεσή μας φαρμακευτικό υλικό, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και ό,τι χρειάζεται. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, επικεφαλής είναι ο αρμόδιος αντινομάρχης κ. Ιωαννάκης και θεωρούμε ότι με την εμπειρία που υπάρχει κι από προηγούμενες κρίσεις, όλα θα πάνε καλά».
Σε ό,τι αφορά το κλίμα που επικρατεί στο νομό, σχετικά με τη νέα γρίπη, ο κ. Μηνόπουλος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η γρίπη, προς το παρόν, έχουμε σποραδικά περιστατικά, χωρίς να έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα. Άλλωστε, το ΠΓΝΑ έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και έμπειρο προσωπικό, προκειμένου για να διαχειριστεί όλα τα περιστατικά, σοβαρά και μη».
Συντάκτης: Kική Hπειρώτου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου