ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

συνεδριο για τον ορφεα

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ο Ορφέας ή καλύτερα ο Ορφισμός είναι μια “οντότητα” υπαρκτή και αναμφισβήτητη, η οποία όχι μόνο κυριάρχησε κατά την αρχαιότητα και βιώθηκε από τους “μυημένους”, αλλά, διαχρονικά, εξαπλώθηκε και επηρέασε την παγκόσμια σκέψη στις τέχνες, την επιστήμη και τη μεταφυσική.
Όπως ο Όμηρος έτσι και ο Ορφέας διασώθηκε μέσα από γραπτά κείμενα επιγόνων συγγραφέων και με τον τρόπο αυτό μας είναι γνωστή μια ξεχωριστή θεώρηση στις τέχνες, στην κοσμογονία και στη θεογονία, η οποία προκαλεί τον θαυμασμό μας ακόμα και σήμερα.
Αυτός ο Ορφέας, αν και δεν περιορίστηκε μόνο στα όρια του αρχαίου ελληνικού κόσμου, έδρασε κυρίως στην περιοχή της ευρύτερης Θράκης όπως προκύπτει από πολλές πηγές. Ο απόηχος φτάνει μέχρι τη σημερινή εποχή αφού το όνομά του χρησιμοποιείται ως φωτισμένο πρότυπο κατεξοχήν στην περιοχή της Θράκης, από φορείς, συλλόγους, άτομα.
Ενώ όμως η παγκόσμια κοινότητα ακουμπά με σεβασμό στα Ορφικά κείμενα, ασχολείται με αυτά με υπευθυνότητα και εμπνέεται από αυτά, ο Ορφέας, για τους πολλούς σύγχρονους Έλληνες, είναι απλά ένα μυθικό πρόσωπο που λατρεύτηκε στα Ορφικά μυστήρια τα οποία, κατά την αντίληψή τους, περιβάλλονται από σκοτεινό πέπλο.
Επειδή η παραπάνω αντίληψη απέχει πολύ από την πραγματικότητα, και κυρίως επειδή ο Ορφέας έδρασε στην περιοχή της Θράκης, πήραμε την πρωτοβουλία να αναδείξουμε τη μορφή του στο χώρο μας, στη σύγχρονη εποχή.
Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχει ο ακαδημαϊκός χώρος με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αφού ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Νικόλαος Τζαβάρας είναι από τους πρωτεργάτες της ιδέας της ανάδειξης του Ορφέα στον τόπο του, τη Θράκη, και αφετέρου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου μαζί με τις Νομαρχίες Ροδόπης και Έβρου εκπροσωπώντας τις τοπικές κοινωνίες.
Θεωρούμε την πρώτη αυτή συνάντηση, ως συνάντηση γνωριμίας ανθρώπων οι οποίοι με υπευθυνότητα και γνώση έχουν εντρυφήσει στα κείμενα του Ορφέα. Πιστεύουμε ότι η γνωριμία μεταξύ μας θα αποτελέσει το βασικό κορμό επόμενων συναντήσεων με εξειδικευμένη πλέον θεματολογία, έτσι ώστε αυτές να αποτελέσουν θεσμό στην περιοχή της Θράκης.
Το οφείλουμε στον τόπο μας, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όπου τα σύνορα μεταξύ των κρατών ενώνουν, δεν χωρίζουν τους λαούς, και όπου η ενιαία γεωγραφική περιοχή της Θράκης αποκτά και ενιαία πολιτιστική ταυτότητα ως περιφέρεια της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας. Ας μην μας διαφεύγει άλλωστε το γεγονός ότι γειτονικοί λαοί προσπαθούν να αναδείξουν τον Ορφέα ως αυτόνομο κυρίαρχο ιστορικό γεγονός.
Τη συνάντηση αυτή την θεωρούμε ένα σημαντικό γεγονός.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με την παρουσία του και το εγνωσμένο κύρος ενός πνευματικού ανθρώπου, όχι μόνο μας περιποιεί εξαιρετική τιμή, αλλά αναδεικνύει και τη σπουδαιότητα του γεγονότος.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

Γεώργιος Ι. Μηνόπουλος
Πρόεδρος της ΝΑΡΕ
Καθηγητής Χειρουργικής ΔΠΘ