ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

εκδηλωσεις εποφε

Μεγάλη η επιτυχία των εκδηλώσεων της ΕΠΟΦΕ
στη Σαμοθράκη 22-27 Αυγούστου

Η συλλογή ΠΑΙ 1-15 Σεπτεμβρίου 2010
στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων


Η Συλλογή ΠΑΙ της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ), μετά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μαΐστρου του Δήμου Αλεξ/πολης, την γκαλερί ART GALLERY και το Πνευματικό Κέντρο «Νικόλαος Φαρδύς» του Δήμου Σαμοθράκης μεταφέρθηκε στην Τεχνόπολη –Γκάζι- του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να ενταχθεί στη διεθνή έκθεση Athensart 2010 που επιμελείται ο κ. Τάκης Αλεξίου διοργανώνει η CA4S σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, υπό την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού, 1-15 Σεπτεμβρίου 2010.

Η Έκθεση στη Σαμοθράκη
Με


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με θέμα ΠΑΙ 2010 που διοργάνωσε η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε) στη Σαμοθράκη 22 με 27 Αυγούστου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τα εγκαίνια της διεθνούς εικαστικής έκθεσης την Κυριακή 22 Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σαμοθράκης «Νικόλαος Φαρδύς» στη Χώρα, παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟΦΕ, της καλλιτεχνικής επιτροπής, 20 ξένων καλλιτεχνών, ντόπιων καλλιτεχνών, του Δημάρχου Σαμοθράκης, εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικών και πλήθους κόσμου.
Η έκθεση, που απέσπασε τα καλύτερα σχόλια από τους παριστάμενους αποτελείται από έργα 60 καλλιτεχνών από 18 χώρες. Οι καλλιτέχνες, έργα των οποίων επιλέχτηκαν είναι:
Giorgio Carluccio, (Ιταλία), Eozen Agopian (Ελλάδα), Τάκης Αλεξίου (Ελλάδα), Hakan Akcura (Στοκχόλμη), Giovanni Alfonsetti (Ιταλία), Κων/νος Αγγέλου (Ελλάδα), Mirek Antoniewicz (Πολωνία), Caterina Arcuri (Ιταλία) Marea Atkinson (Αυστραλία), Aleph Boys (Πουέρτο Ρίκο), Δήμητρα Μπουρουλίτη (Ελλάδα), Esther Burger (Ολλανδία), Mandra Cerrone (Ιταλία), Marina Comandini Pazienza (Ιταλία), Daria Cornea (Romania), Giselle Diaz Campagna (Πουέρτο Ρίκο), Filli Cusenza (Ιταλία) Silvia De Gennaro (Ιταλία) Dellavilla (Γαλλία), Danilo De Mitri (Ιταλία), Giulio De Mitri (Ιταλία), Irene Domingez (Γαλλία), Alexis Duque (Κολομβία /Ν. Υόρκη), Mahnaz Dοustikhah (Γαλλία), Piero Ferroglia (Ιταλία), Fosca (Ιταλία), Marie-Pierre Legrand (Γαλλία), Cinzia Fresia (Ιταλία), Πολυξένη Κασδά (Ελλάδα), Hilda Kelekian (Λίβανος), Lena Kelekian (Λίβανος), Hagop Sulahian (Λίβανος), Αγγελική Κοροβέση (Ελλάδα), Barbara Lichtman (ΗΠΑ), Maria Luisa Imperiali (Ιταλία), Elisa Laraia (Ιταλία), Margherita Levo Rosenberg (Ιταλία), Pam Longobardi (ΗΠΑ), Dario Manco (Ιταλία), Andrea Mattiello (Ιταλία), JB Michaux (Γαλλία), Miron Milio (Κροατία), Κατερίνα Μουράτη (Ελλάδα), Juan Negroni (Πουέρτο Ρίκο), Αντώνης Παπαντωνίου / Vim Viva (Ελλάδα), Μαρία Πεσματζόγλου (Ελλάδα), Kevin Samiento Navarro (Κολομβία), Gio Sciello (Ιταλία), Angela Spoerl (Γερμανία), Δημήτρης Στρουντζάκης (Ελλάδα), Γιώργος Συράκης (Ελλάδα), Vera Tataro (Τσεχία), Dev Udaiyan (Ινδία), Masaki Yada (UΚ), Eva Vereeva (Λετονία), Virginia Videa (Ρουμανία), Marilena Vita (Ιταλία) Xene (Ελλάδα), Marjolein Wortmann (Γερμανία), Gheorghe Zaharia (Ρουμανία).
Ταυτόχρονα με την έκθεση των «μεγάλων» καλλιτεχνών, μικροί καλλιτέχνες σχεδίασαν έργα με θέμα την επιστροφή του πελαργού στα οικοσυστήματα, αφού η παρουσία του σε ένα οικοσύστημα αποτελεί δείκτη της υγείας του. Επιπλέον επιλέγηκε ο πελαργός διότι μαζί με την Πελαργία συνδέονται με τα Καβείρια.
Οι μικροί καλλιτέχνες είναι οι: Αχιλλέας Παπαντωνίου, Οδυσσέας Παπαντωνίου, Ζωζιάννα Παπαδά, Ιάσων Αγγέλου, Δώρα Ρήγα, Αντώνης -Παναγιώτης Λαμπέας και Ayshe-mira Yashin.
Παράλληλα με την έκθεση που βρισκόταν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σαμοθράκης, σε επιλεγμένα σημεία της Χώρας εκτέθηκαν έργα ντόπιων καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες αυτοί που με προθυμία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΠΟΦΕ, είναι οι εξής:
Ηρακλής Καζαντζίδης, Σταύρος Παυλίδης, Κώστας Τερζής, Μυρσίνη και Δήμητρα Κορδώνια, Νατάσα Μανωλίδου, Αικατερίνη Γιανατσή, Δρόσος Γκιντίδης, Εύα Γλήνια, Αναστασία Ζουρνατζή, Νίκος Αντωνιάδης, Ρωξάνη, Σοφρώνης Φραγκούδης, Ελευθεριάδης Αντώνης, Μιχαήλ –Άγγελος Κύροφ.
Η καλλιτεχνική Επιτροπή μαζί με τους 15 περίπου ξένους καλλιτέχνες που ήρθαν στο νησί της Σαμοθράκης, και με μέλη του ΔΣ της ΕΠΟΦΕ, το απόγευμα της Τρίτης επισκέφτηκαν τα έργα των ντόπιων καλλιτεχνών στα σημεία που εκτίθονταν, φωτογραφήθηκαν με αυτά και έγινε σχετική συζήτηση.
Όλα τα έργα, ντόπιων και ξένων, μαζί με τα δρώμενα των εκδηλώσεων θα ενταχθούν στον κατάλογο που θα εκδοθεί από την ΕΠΟΦΕ, στο επόεμνο διάστημα.
Σημειώνουμε πως τα έργα των ξένων είναι προσφορά στην ΕΠΟΦΕ, και αποτελούν τη συλλογή ΠΑΙ, ενώ η αξία τους, σύμφωνα με την γκαλερίστα Dores Sacquegna, διευθύντρια και επιμελήτρια της Primo Piano Livingallery, από το Lecce της Ιταλίαs και μέλους της καλλιτεχνικής επιτροπής ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.


Οι παράλληλες εκδηλώσεις
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης η ΕΠΟΦΕ διοργάνωσε ένα κύκλο εκδηλώσεων στο νησί της Σαμοθράκης, σχετικές με το θέμα της που ήταν: ΠΑΙ 2010 «Αιών Παις εστί Παίζων, πεσσεύων. Παιδός η Βασιληίη».
Το πρωί της Κυριακής 22 Αυγούστου, στις 11.00, στο ξέφωτο πριν από τις Βάθρες, η Αποστολία Παπαδαμάκη έκανε μάθημα κίνησης και εκφραστικού χορού για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.
Το πρωί της Δευτέρας 23 Αυγούστου, στο Δημοτικό Σχολείο Θερμών έγινε εργαστήρι εικαστικής έκφρασης για παιδιά, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στον ίδιο χώρο, ομάδα ερασιτεχνών ηθοποιών και μουσικών από την Αλεξ/πολη και την Κομοτηνή παρουσίασε το «Πικροπαράμυθο», σκηνοθετημένο από το Γιάννη Βουλτσίδη στα «πατήματα» μίας θρακικής Τζαμάλας. Η παράσταση δόθηκε στη μνήμη δύο νέων που έχασαν τη ζωή τους στη Σαμοθράκη, πριν από 2 χρόνια. Πολλοί ήταν οι φίλοι τους που εκείνο το βράδυ στο σχολείο των Θερμών, λίγα μέτρα πιο πέρα από τον τάφο τους, για να καταθέσουν τιμή στη μνήμη τους.
Ακολούθησαν οι καταπληκτικοί ΑμανΚΙΕρως που καθήλωσαν το εξαιρετικό και πολυπληθές κοινό, με τον φυσικό ήχο των οργάνων τους και τα φωνητικά τους.
Στις 24 Αυγούστου, βραδιά της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, στις 8.15 τις εκδηλώσεις άνοιξε ομάδα κρουστών υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Ναλμπάντη, να κατεβαίνει από τον Πύργο των Γκατελούτζι και να συναντά την βιολονίστα Αγγελική Κασδά στο αρχαίο λιμάνι της Παλαιόπολης. Η λιτότητα των εκδηλώσεων, με την έλλειψη ηχητικών εγκαταστάσεων ή φωτισμού, πρόσφερε όμορφες στιγμές στους θεατές, που μπόρεσαν με αυτόν τον τρόπο να απολαύσουν περισσότερο και το περιβάλλον του νησιού.
Στη συνέχεια, όλοι, κάτω από το φως της Πανσελήνου κατευθύνθηκαν στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, όπου τους περίμενε η Έλενα Πετρίδου να τους οδηγήσει, με ένα φανάρι μέσα στο Ιερό των Μεγάλων Θεών. Λίγα μέτρα πιο πέρα από το εκκλησάκι, ο Γιάννης Βουλτσίδης έκανε μία σύντομη μουσική παρέμβαση, ενώ ο Παναγιώτης Γουλέτας απήγγειλε έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο τον Ορφικό ύμνο προς τη Νίκη.
Η πολυπληθής πομπή στη συνέχεια κατευθύνθηκε στον αρχαιολογικό χώρο, όπου υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και εθελοντές βοηθούσαν με φακούς τον κόσμο να απλωθεί μέσα στον αρχαιολογικό, περιμετρικά του ναού. Εκτιμάται ότι πάνω από 850 άτομα, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις της Πανσελήνου.
Ακολούθησε το εξαιρετικό δρώμενο της Αποστολίας Παπαδαμάκη. Ο χορός της, εξαιρετικά απλός με μοναδικό σκηνικό τον Αρχαιολογικό χώρο και το Ναό, ήταν ένα δείγμα σεβασμού προς την ιστορία του νησιού και της προσφοράς του στον Άνθρωπο.
Τις εκδηλώσεις έκλεισε ο Παντελής Παυλίδης και η μουσική ομάδα του «ΕΥΔΟΥΣΙΝ», καλεσμένοι της Νομαρχίας Έβρου.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το πρωί της Τετάρτης στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Θερμών, όπου η Θεοδώρα Λαμπέα και ο Παναγιώτης Γουλέτας ανέπτυξαν τη φράση του Ηράκλειτου, «Αιών Παις εστί Παίζων, πεσσεύων. Παιδός η Βασιληίη», που συνδέεται με το θέμα του κύκλου των εκδηλώσεων.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας δόθηκε παράσταση Θεάτρου Σκιών στην Καμαριώτισσα από το Θρακικό Θέατρο Σκιών Γιάννης Βουλτσίδης.


Οι εκδηλώσεις της Σαμοθράκης συνδιοργανώθηκαν με τη Νομαρχία Έβρου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το τρένο του Πολιτισμού», με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, του Δήμου Σαμοθράκης, της ΙΘ Εφορείας Κλασσικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.