Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί οι πεπονοπαραγωγοί στις περιοχές Τυχερού και Πέπλου.
Στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Στις περιοχές του Τυχερού και Πέπλου του Νομού Έβρου καλλιεργείται η ποικιλία πεπονιού "χρυσή κεφαλή", η οποία είναι εγγεγραμμένη στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών. Πιο συγκεκριμένα η ποικιλία προήλθε από την περιοχή της Μ.Ασίας και στην περιοχή Τυχερού πρωτοεμφανίστηκε κατά το 1950 περίπου και αντικατέστησε όλες τις άλλες ποικιλίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ ανθεκτική στη μεταφορά και τη συντήρηση, έχει εντυπωσιακή εμφάνιση, και βέβαια,ο κυριότερος λόγος, είναι
τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που έχει (γεύση, άρωμα κλπ). Σε αυτό βέβαια συμβάλλουν οι εδαφοκλιματικές συνθήκες τις περιοχής. Το όνομά της προήλθε από το χρώμα της που είναι χρυσαφί και το μέγεθος κεφαλιού.
Μετά τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Τυχερού το έτος 1958, η καλλιέργεια του πεπονιού κατέλαβε σχεδόν όλες τις εκτάσεις (15.000στρ περίπου), όπου παραγόταν ένα άριστο προϊόν. Με την καλλιέργεια και την εμπορία ασχολούνταν το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της περιοχής. Ύστερα από μια περίοδο κάμψης στη δεκαετία του '80 η καλλιέργεια ξεκίνησε και πάλι δυναμικά στα μέσα της δεκαετίας του '90 και έφτασε στο σημείο να καλλιεργούνται 6000 στρ στην περιοχή Τυχερού – Πέπλου. Πολλές περιοχές της χώρας προσπάθησαν να καλλιεργήσουν την συγκεκριμένη ποικιλία, αλλά δεν κατάφεραν να προσφέρουν προϊόν εφάμιλλο με αυτό της περιοχής Τυχερού και Πέπλου.
Η περιοχή έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών με στόχο βέβαια την διαιώνιση της συγκεκριμένης ποικιλίας. Επιπλέον έχουν συγκροτηθεί ομάδες παραγωγής του προϊόντος, στους οποίους εφαρμόζεται σύστημα ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης και σχεδίων διαχείρισης ορθής πρακτικής, όπου ασκείται επαρκής έλεγχος επί του προϊόντος μέσω της διαδικασίας ιχνηλασιμότητας, με την αποκλειστική διαχείριση του σήματος συμμόρφωσης.
Αρχικά συγκροτήθηκαν δύο υποομάδες (θύλακες) αποτελούμενες από 22 παραγωγούς (από την περιοχή Τυχερού) και 43 παραγωγούς (από την περιοχή του Πέπλου), οι οποίες εξυπηρετούνταν ως προς τις τεχνικές υπηρεσίες από έναν επιβλέποντα γεωπόνο και ένα βοηθό επιβλέποντα. Στόχος του συστήματος ήταν η σταδιακή ένταξη όλων των παραγωγών πεπονιού της περιοχής στην ομάδα κοινής διαχείρισης της Αγροτικής παραγωγής, για την εφαρμογή του AGRO 2-1/2-2 & του ISO 14001, καθώς επίσης και η ικανοποίηση των αναγκών κατάρτισης των παραγωγών.
Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μία πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια, με ανάγκη στήριξης για την πλήρη ανάπτυξή της και για την τυποποίηση και προβολή του προϊόντος. Κύριο πλεονέκτημά της είναι η ωρίμανσή της τον Αύγουστο, όταν δηλαδή έχει απορροφηθεί η παραγωγή άλλων περιοχών.
Δυστυχώς όμως οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια ήρθαν αντιμέτωποι με σοβαρά πρόβλημα, που προκάλεσαν ανυπέρβλητα εμπόδια στην παραγωγή του πεπονιού στον Έβρο, η οποία καταστράφηκε από την προσβολή των χωραφιών από το φουζάριο. Επιπλέον ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει το φουζάριο ως ασθένεια, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πεπονοπαραγωγοί, με συνέπεια την ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή τους, καθώς και την εγκατάλειψη της παραγωγής μιας σπάνιας αλλά αποδοτικής και ανταγωνιστικής ποικιλίας πεπονιού».
Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τον κύριο Υπουργό:
• Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε, ώστε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι καλλιεργητές πεπονιού της ποικιλίας ''χρυσή κεφαλή'' , των οποίων οι παραγωγή καταστράφηκε από το φουζάριο;
• Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να προστατευθεί η συγκεκριμένη καλλιέργεια, που μπορεί να αποφέρει (όπως έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν) σημαντικά οικονομικά οφέλη στους παραγωγούς της περιοχής και συνάμα σε ολόκληρο την τοπική κοινωνία του Νομού Έβρου;
• Σκοπεύετε να εντάξετε την καλλιέργεια της ποικιλίας πεπονιού ''χρυσή κεφαλή'' σε ερευνητικό πρόγραμμα (με συνεργαζόμενους φορείς), προκειμένου να είναι δυνατή η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων, που απειλούν την συγκεκριμένη παραγωγή, ώστε να μπορέσουν να διασφαλιστούν και να προστατευτούν τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας και κατά συνέπεια το εισόδημα των παραγωγών, αξιοποιώντας στις σύγχρονες καλλιεργητικές και τεχνολογικές μεθόδους;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου