ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ερωτηση τσιαουση

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με θέμα την καθυστέρηση που έχει διαπιστωθεί στην υλοποίηση των εγκεκριμένων έργων στο Νομό Έβρου, μέσω των συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα

θέματα, τον τελευταίο καιρό, είναι αναμφισβήτητα οι δρομολογούμενες Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ). Τα σύνθετα σχήματα συνεργασίας των δυο τομέων με μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που -κατά τη διεθνή αποδεδειγμένη εμπειρία- στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών από το κράτος προς τον πολίτη, στην παροχή της τεχνογνωσίας και των μεθόδων του ιδιωτικού τομέα προς το δημόσιο, στην ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. κατά κοινή ομολογία- μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση τόσο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη, όσο και των διευρωπαϊκών δικτύων, οι ΣΔΙΤ αναπτύσσονται πολύ την τελευταία δεκαπενταετία, σε αρκετές χώρες-μέλη. Οι κυβερνήσεις τις χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά, λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών που αντιμετωπίζουν, ενώ τις θεωρούν και σημαντική ευκαιρία προκειμένου να επωφεληθούν από την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα.
Οι αναφορές σας σχετικά με την αναγκαιότητα των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και οι συμβάσεις παραχώρησης, για τη χώρα μας, με βρίσκουν απολύτως σύμφωνη. Για να μη βρεθεί η Ελλάδα σε βαθύ τέλμα ύφεσης, η στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για να κινηθεί η αγορά και για να αντιμετωπιστούν ως ένα βαθμό τα προβλήματα του πληττόμενου από την κρίση, κατασκευαστικού τομέα.
Ο Νόμος 3389/2005 υπήρξε ένας καλός νόμος, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί από πολλά κράτη – μέλη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, ως ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο είναι αρκετά ευέλικτο και αποτελεσματικό για την προώθηση των ΣΔΙΤ. Με βάση τον συγκεκριμένο νόμο στο νομό Έβρου έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, προς υλοποίηση 7 (επτά) βασικά έργα:
• Υλοποίηση 4 νέων Σχολείων στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.
• Υλοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος Διοικητικού Πάρκου Αλεξανδρούπολης.
• Εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος ασφαλείας στο λιμένα Αλεξανδρούπολης.
• Κατασκευή και συντήρηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης.
• Κατασκευή και συντήρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης.
• Υλοποίηση Φοιτητικών Εστιών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα).
• Υλοποίηση 6 Οικημάτων Στέγασης σε μονάδες του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας (Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και Διδυμότειχο).
Η ανεπαρκής εφαρμογή όμως του νόμου 3389/2005 κατά το παρελθόν, είχε ως συνέπεια 5 χρόνια μετά, να μην έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία αναμένονταν τόσο για την ανάπτυξη της χώρας μας, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Ένα σύγχρονο επενδυτικό εργαλείο συνυφασμένο με τις προκλήσεις της σημερινής εποχής. Η απελθούσα κυβέρνηση κατάφερε να το απαξιώσει, με την μη ύπαρξη αναπτυξιακής στόχευσης στην ένταξη των έργων, με την απουσία και την πλήρη έλλειψη συνέργιας και συντονισμού ανάμεσα στα δυο κυρίως τότε Υπουργεία, το πρώην Υπουργείο Δημοσίων Έργων και το Υπουργείο Οικονομίας, με τις ομαδοποιήσεις μικρότερων έργων σε μεγάλα, με την τεχνική και νομική ανωριμότητα των έργων, με αποτέλεσμα μέσα σε πέντε χρόνια μόνο 1 από αυτά τα έργα (7 πυροσβεστικοί σταθμοί) βρίσκεται σε φάση υλοποίησης προϋπολογισμού 25 εκατ.
Σήμερα στο Νομό Έβρου δεν έχει υλοποιηθεί ούτε ένα έργο (από τα μέχρι στιγμής εγκεκριμένα) μέσω ΣΔΙΤ, με την τοπική κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς, να ανησυχούν για τα φαινόμενα εγκατάλειψης και απομόνωσης της περιοχής. Η καθυστέρηση της υλοποίηση των ΣΔΙΤ , με την επανεξέταση όλων των έργων, που είχαν ενταχθεί, σε σχέση με την αναπτυξιακή τους σκοπιμότητα και την τεχνική τους ωριμότητα, έχει προκαλέσει υπόνοιες για τυχόν απένταξή τους και μη υλοποίησή τους, περιορίζοντας τις κοινωνικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες του Νομού. Η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην υλοποίηση των ΣΔΙΤ, στοχεύοντας στην ένταξη δυνητικών έργων ΣΔΙΤ, όπως για παράδειγμα είναι η κατασκευή Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στην Αλεξανδρούπολη, τα Φωτοβολταϊκά Πάρκα και ο Εκσυγχρονισμός του Λιμανιού της Αλεξανδρούολης. Έργα τα οποία θα συμβάλλουν καταλυτικά στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και εγκαταστάσεων, διαμορφώνοντας το κατάλληλο επενδυτικό πλαίσιο και αξιοποιώντας το επενδυτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ, για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.».
Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τον κύριο Υπουργό:
• Λαμβάνοντας υπόψη σας το χρόνο που έχει σπαταληθεί μέχρι σήμερα, προτίθεστε να προχωρήσετε με γρηγορότερους ρυθμούς την υλοποίηση και ολοκλήρωση των μέχρι σήμερα εγκεκριμένων έργων στο Νομό Έβρου, μέσω ΣΔΙΤ;
• Εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ουσιαστική εφαρμογή του νόμου 3389/2005 (που αφορά τις ΣΔΙΤ), υπάρχει ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε οριστική απένταξη έργα που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν στο Νομό Έβρου;
• Προτίθεστε να εντάξετε τα καινοτόμα έργα που σχεδιάζονται για το Νομό και πρόκειται να υποβληθούν, προς ένταξη και χρήση του συγκεκριμένου επενδυτικού εργαλείου;
• Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου η υλοποίηση μελλοντικών των έργων ΣΔΙΤ, να μην παρουσιάζει τις σημερινές χρονικές καθυστερήσεις και την γραφειοκρατική αναποτελεσματικότητα, που οδηγούν στην ποδηγέτηση κάθε αναπτυξιακής προοπτικής του Νομού Έβρου;