ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

αιματηρες οικονομιες στο δπθ

«Όποιος διεύρυνε το Δημοκρίτειο να το πληρώσει από την τσέπη του…» θα πει ο Κων. Ρέμελης

Η οικονομική κρίση και η υποχρηματοδότηση πυροδοτεί αυξημένα προβλήματα στο πανεπιστήμιο της περιοχής της Θράκης το οποίο πρέπει να ανταποκριθεί πλήρως στην αποστολή του

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Από χθες την σκυτάλη στον πρυτανικό θώκο αναλαμβάνει με τα σχετικά καθήκοντα ο καθηγητής Νομικής Κωνσταντίνος Ρέμελης μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων πρυτανικών εκλογών.
Τα προβλήματα είναι αυξημένα και κυρίως .η υποχρηματοδότηση η οποία γίνεται δαμόκλειος σπάθη για τα οικονομικά του ιδρύματος, το οποίο αν μη τι άλλο έχει ένα άλλο μειονέκτημα, την μεγάλη απόσταση στην οποία βρίσκονται διασπαρμένες οι σχολές του.
Ο νέος πρύτανης φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm και στην εκπομπή «πολιτικό ταγκό», όπου μίλησε για όλα αυτά τα οποία θα αντιμετωπίσει την πρώτη μέρα στην πρυτανεία.

Από χθες αναλάβατε επίσημα πλέον. Είναι μια μεταβατική περίοδος, το υπουργείο Παιδείας βλέπουμε να κωφεύει λίγο-πολύ όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις, ακούγονται πολλά και διάφορα για το ένα συν ένα, ποια είναι η εκτίμηση σας;
-Πραγματικά τα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και που έχει να αντιμετωπίσει ένα ελληνικό πανεπιστήμιο και δη ένα ακριτικό όπως το δικό μας, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι πολύ πρόχειρες σκέψεις σε μια λογική τελείως τσιγκούνικη αλλά και σε μια πολύ πρόχειρη λογική. Όταν αυτός ο οποίος συνέλαβε την ιδέα να στήσει γεωγραφικά το Δημοκρίτειο όπως το συνέστησε και το λειτούργησε και το διεύρυνε, πρέπει να αναλαμβάνει και το κόστος. Δεν μπορεί κατά παγκόσμια πρωτοτυπία να έχεις μια περίμετρο εκατοντάδων χιλιομέτρων και να δίνεις την βενζίνη που δίνεις σε αυτόν που χρειάζεται να πάει από το κέντρο της Αθήνας μέχρι την πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών που είναι κάποιες εκατοντάδες μέτρα ή το ίδιο και στο Αριστοτέλειο. Εδώ έχουμε πραγματικές ανάγκες και αυτή την στιγμή δεν σας κρύβω ότι κάνουμε οικονομίες. Παραιτούμαι εγώ προσωρινώς της χρήσης αυτοκινήτου για να εξυπηρετηθούν οι συνάδελφοι οι οποίοι είναι από άλλη πόλη. Πως απαιτούμε από κάποιον αντιπρύτανη να έρχεται καθημερινά στην θέση του από άλλη πόλη του πανεπιστημίου και να πληρώνει καθημερινά από την τσέπη του. Αν είχαμε έναν σεβαστό μισθό, θα λέγαμε να βάλουμε και από την τσέπη μας, πράγμα που συμβαίνει έτσι και αλλιώς.

Το γνωρίζουν όλοι ότι οι μισθοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί.
-Μα δεν φτάνει ο μισθός, πιστέψτε με αν καλείσαι να ανταποκριθείς σε όλα όσα πραγματικά χρειάζεται. Εμείς δεν έχουμε κάνει πολλά, χθες αναλάβαμε, έχουν σταλεί διάφορα αιτήματα στο υπουργείο, ποια θα είναι η τύχη τους δεν το ξέρω, αλλά η αίσθηση μου είναι ότι λειτουργεί ισοπεδωτική λογική, στα πολύ εύκολα θέλουμε να φαινόμαστε ότι αντιμετωπίζουμε κατ’ ίσο τρόπο τους πάντες, αλλά δεν είναι έτσι.

Τι γίνεται με όλα αυτά τα νέα τμήματα που ξεκινάνε, με λίγη χρηματοδότηση, μπορεί να λειτουργήσει έτσι ένα πανεπιστήμιο με σοβαρότητα;
-Όχι, δυστυχώς όχι, τα είχα πει και προεκλογικά, τα είχα πει και ως πρόεδρος Νομικής εμπλεκόμενος στην διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των δύο νέων τμημάτων. Δυστυχώς καθίσταται ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας, αυτό της λειτουργίας των δύο νέων τμημάτων το οποίο διαψεύδει κάθε προσδοκία και κάθε νεοεισερχόμενου φοιτητή, γονιού, αυτό το γνωρίζουμε. Όλοι είμαστε κοινωνοί αυτής της κοινωνίας, πολίτες είμαστε, τι περιμένει, τι προσμένει κατ’ ελάχιστο ένας φοιτητής. Δεν είναι εικόνα αυτή, από αισθητικής άποψης και δεύτερον από ουσιαστικής. Δεν μπορεί να ψάχνουμε κάποιους αναγκαστικά νεαρούς με συμβάσεις – αιτήσεις του νόμου 407 οι οποίοι κατ’ ανάγκη δεν έχουν τα προσόντα να καταλάβουν καθηγητική βαθμίδα και όλο αυτό το προσωπικό να επιτελεί το συνολικό επιστημονικό και διδακτικό έργο. Δεν μας τιμά και ως πανεπιστήμιο και ως χώρα νομίζω, αλλά είναι στην λογική, ότι πρώτα αγοράζουμε την οικοσκευή και μετά κάνουμε το σπίτι. Δεν γίνεται έτσι. Ήδη διπλασιάστηκε ο αριθμός των εισερχομένων και από την άλλη δεν έχουμε καμία υποδομή, υλική και από άποψη διδακτικού προσωπικού.

Από την δεν υπάρχει και μια πρακτική λύση, ότι έρχονται κάποιοι καθηγητές εδώ να διδάξουν γιατί πολλές φορές γίνεται λόγος για τους μεταφερόμενους καθηγητές και δεν ξέρω πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, δηλαδή στην ουσία ενώ έχουμε 478 μέλη ΔΕΠ – 600 περίπου. Πολλοί από αυτούς είναι επισκέπτες στην Κομοτηνή και το γνωρίζετε αυτό.
-Ίσως έχουμε απλοποιήσει στην χώρα μας λίγο τα πράγματα. Ο καθηγητής είναι αυτός ο οποίος μπορεί να επιλέξει να μην πάει μια ώρα στο γραφείο του, να γράψει επιστήμη, να γράψει την εισήγηση του για ένα συνέδριο, να παρακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό, μια μεταπτυχιακή εργασία. Δεν μπορεί να το δει κανείς σε μια λογική οχταώρου, αυτοί είναι όμως οι οποίοι παράγουν επιστήμη και αυτή δεν πληρώνουμε στην Ελλάδα, την έχουμε τσάμπα.
Να σας πω κάτι το οποίο με πολύ καμάρι είδα. Η νομική σχολή πέρσι, έδωσε 300 περίπου γνωμοδοτήσεις παντελώς δωρεάν στην νομική υπηρεσία του πανεπιστημίου. Αυτό είναι μια σημαντική προσφορά που δεν αναφέρθηκε πουθενά, έτσι περίπου λειτουργούμε. Αν μου την κάνει στο σπίτι του ή στο γραφείο του πανεπιστημίου, δεν αλλάζει κάτι.

Τίθεται πολλές φορές το ερώτημα ότι «που είναι αυτή η σύνδεση του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, σε ποιους τομείς, σε ποιους χώρους».
-Εγώ δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια, θα το δείτε. Είμαι πλέον από αυτό τον τόπο και πιστεύω ιδεολογικά σε αυτή την σύνδεση, αλλά θα παρακαλούσα και την πόλη να μας βλέπει με τον δέοντα σεβασμό. Έχω ένα μεγάλο παράπονο από την χθεσινή μεταχείριση, είχαμε τον σεφτέ όπως λέμε και στην περιοχή μας και βρέθηκα, μπαίνοντας για πρώτη φορά με την συγκεκριμένη ιδιότητα στο πανεπιστήμιο, μπροστά σε διαμαρτυρόμενους φοιτητές διότι το ΚΤΕΛ επί τόσα χρόνια που παίρνει και ένα πολύ αξιόλογο τίμημα, έβαλε εισιτήριο χθες, έχοντας τελειώσει η σύμβαση στις 31 Αυγούστου. Αυτό το θεωρώ τουλάχιστον απαράδεκτο και να βάζει και ελεγκτές να ελέγχουν αν έχουν καταβληθεί τα 0,70 λεπτά.

Λύθηκε αυτό το ζήτημα;
-Ευτυχώς λύθηκε εντός δίωροι, αλλά είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει στην συνέχεια και για το θέμα που απασχολεί και την πόλη με τις σταθμεύσεις και τα λοιπά και με τους φορείς οι οποίοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία την ανταγωνιστική.

Από την πείρα σας φυσικά προφανώς θα τα έχετε σχηματοποιήσει, τα έχετε συζητήσει με την ομάδα σας, προφανώς βάζετε και κάποιες άμεσες προτεραιότητες. Πως προτίθεστε να κινηθείτε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα;
-Ήδη δύο μέρες τώρα που κάνουμε μαραθώνιες συσκέψεις για τα μείζονα ζητήματα υποδομής, όπως το χθεσινό που σας είπα με τα λεωφορεία, άλλα ζητήματα σχετικά με συμβάσεις που ενδεχομένως μπορεί να λήξουν αρκετά σύντομα ώστε να μην διακοπεί η παροχή κάποιων υπηρεσιών, δηλαδή τα πρώτα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε είναι αυτά της υλικοτεχνικής υποδομής. Από εκεί και πέρα έρχονται τα σπουδαιότερα που θα είναι η γενικότερη αναβάθμιση και του εκπαιδευτικού μας έργου και της διεθνούς προώθησης του πανεπιστημίου και της αναγνώρισης του, νομίζω εκεί έχουμε μείνει λίγο πίσω.

Να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία.
-Σας ευχαριστώ πάρα πολύ
www.xronos.gr