Καμιά εταιρία δεν έλαβε μέρος στον πλειστηριασμό της αλλαντοβιομηχανίας «Θράκη»
Ενώ όλος ο κόσμος διανύει μία παγκοσμιοποιημένη κρίση, η οποία έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, η περιφέρεια τις δέχεται με το σκληρότερο τρόπο. Ο Έβρος το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχεται έντονα πλήγματα στην επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητά του, τα οποία παράγουν δομικά προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική του βάση.
Η αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού του Έβρου λαμβάνει πλέον δομικό χαρακτήρα που πρέπει να προβληματίσει τις τοπικές ηγεσίες της περιοχής. Αιχμή του δόρατος της ζοφερής αυτής κατάστασης είναι ο «θάνατος» βασικών παραγωγικών ισχυρών μονάδων, που μεταμορφώνουν τον Έβρο σε «νεκρό επιχειρηματικό πεδίο». Στην ιδιάζουσα περίπτωση του εργοστασίου της ζάχαρης της Ορεστιάδας, το οποίο παρακμάζει με ταχύτατους ρυθμούς, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο ανορθωτικό σχέδιο από κανένα φορέα, προστίθεται η δεινή θέση της «Ενωμένης κλωστοϋφαντουργίας» και το σκοτεινό μέλλον της αλλαντοβιομηχανίας «Θράκη». Ο όμιλος της «Ενωμένης κλωστοϋφαντουργίας», συμφερόντων του επιχειρηματία Θ. Λαναρά, διανύει διαρκή κρίση. Οι εργαζόμενοι του ομίλου στη Θράκη βιώνουν μία απερίγραπτη κατάσταση. Το ελληνικό δημόσιο δέχθηκε, υπό την πίεση των θέσεων εργασίας, που κινδυνεύουν να χαθούν, να εγγυηθεί τραπεζικά δάνεια 30 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά έπειτα από καταγγελία ανταγωνιστών παρενέβη η Ευρωπαϊκή Ένωση και απαγόρευσε την επίσημη κρατική υποστήριξη της επιχείρησης, αφού σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού, αυτή συνιστά νόθευσή του. Απ’ ότι έχει διοχετευθεί ανεπίσημα το Υπουργείο Οικονομίας και οι τράπεζες – μέτοχοι και δανειστές του τα βρήκαν κάτω από το τραπέζι αλλά έμπειροι παράγοντες της αγοράς της κλωστοϋφαντουργίας εκτιμούν ότι το μέλλον των εργοστασίων του ομίλου Λαναρά είναι εξαιρετικά επισφαλές.
Τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση της αλλαντοβιομηχανίας «Θράκη» η οποία διαθέτει εκτός της μονάδας στις Φέρες εγκαταστάσεις και οικόπεδα στην Κομοτηνή, τη Λάρισα, τη Θέρμη, το Ηράκλειο, τα Χανιά και τη Ρόδο. Προς έκπληξη όλων (Υπουργείων – Εθνικής τράπεζας – εργαζομένων) στον πλειστηριασμό της Δευτέρας δεν παρουσιάσθηκε να πάρει κανένας μέρος παρ’ όλο που το φάκελο του διαγωνισμού τον είχαν πάρει 27 ενδιαφερόμενοι και επιχειρήσεις (ανάμεσά τους όλες σχεδόν οι μεγάλες ελληνικές εταιρίες του κλάδου). Κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει με αξιοπιστία την αδιαφορία που έδειξαν Έλληνες και αλλοδαποί «επενδυτές» και τι κρύβει αυτή η συμπεριφορά τους. Γιατί είναι σίγουρο ότι κάτι κρύβει.
Το μέλλον της επιχείρησης και του εργοστασίου είναι ακόμη δυσκολότερο, αφού όπως διαπίστωσε ο εκκαθαριστής του ελληνικού Δημοσίου, τα 27 εμπορικά σήματα της εταιρίας έχουν μεταβιβαστεί από το 2005 αντί 300 ευρώ το καθένα σε άλλη εταιρία, συμφερόντων του ιδρυτή της Θράκης, Κωνσταντίνου Σπέντζου, ο οποίος μέχρι σήμερα παράγει προϊόντα σε μονάδα που έχει δημιουργήσει στο Μοσχάτο. Αυτό σημαίνει ότι το όνομα «Θράκη» δεν είναι πλέον περιουσιακό στοιχείο της εταιρίας.
εφ. Θάρρος