ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

συντονιστικο νομαρχιακο οργανο

Νομάρχης Έβρου – «Για πρώτη φορά έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις σε 25 ρέματα σε όλο το νομό από τη Νομαρχία Έβρου. »
Παρουσία του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Κορτσάρη πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου υπό την προεδρία του Νομάρχη Έβρου κ. Νικόλαου Ζαμπουνίδη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν η οργάνωση και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, καθώς και η λήψη αναγκαίων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για τους κινδύνους που προέρχονται από πλημμύρες, τα οποία κρίνονται απαραίτητα εν όψει της νέας χειμερινής περιόδου.
Ο Νομάρχης Έβρου στην εισήγησή του υπογράμμισε τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που φέτος, για πρώτη φορά, έγιναν από τη Νομαρχία Έβρου σε 25 ρέματα σε όλο το νομό συνολικού κόστους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. «Στόχος μας ήταν και είναι να αποφύγουμε τις τοπικές πλημμύρες, να διοχετεύονται πλέον πιο γρήγορα τα νερά. Για αυτό προχωρήσαμε στον καθαρισμό της κοίτης των ρεμάτων και σε αποκαταστάσεις όπου κρινόταν απαραίτητο.» είπε ο κ. Ζαμπουνίδης και συνέχισε «Έχουμε συνεργαστεί με τα δασαρχεία του νομού κι έχουν γίνει παρεμβάσεις και στους ορεινούς όγκους για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τα νερά. Πιστεύω ότι φέτος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από κάθε άλλη χρονιά σε σχέση και με τα αναχώματα.»
«Η άριστη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων σε περίπτωση κρίσης είναι δεδομένη. Αυτό το έχουμε πετύχει.» είπε ο Νομάρχης Έβρου. «Πρόβλημα συντονισμού δεν έχουμε. Πιστεύω ότι και ο συντονισμός μας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα είναι καλύτερος. Ο καθένας γνωρίζει τον τομέα ευθύνης του και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ανταποκριθεί. Πιστεύω, επίσης, ότι θα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο την όποια κατάσταση δημιουργηθεί, εκτός κι αν έχουμε ακραία φαινόμενα με πλημμύρες. Η ενημέρωση προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι έγκαιρη.» Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία των τριών ΣΝΟ, ένα στη Νομαρχία, ένα στην Ορεστιάδα, στο Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας των Νομαρχιών και ένα στον τόπο της εκάστοτε κρίσης, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα ήταν ουσιαστικά.
Ο κ. Ζαμπουνίδης επανέλαβε ότι η λύση του προβλήματος του ποταμού Έβρου δεν είναι οικονομικό θέμα, αλλά πολιτικό, κι ότι μόνο μια διακρατική συμφωνία θα δώσει αποτελεσματική λύση. «Είμαστε πίσω από τα γεγονότα. Κάθε χρόνο μετά από τις πλημμύρες κάνουμε αγώνα για να εξασφαλίσουμε χρήματα για τις αποκαταστάσεις και τις αποζημιώσεις, ποσό που ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 30 εκατ. ευρώ. Στη μελέτη του Πανεπιστημίου Ξάνθης για την επίλυση του προβλήματος, το συνολικό κόστος που θα πρέπει να επιμεριστούν οι τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Τουρκία, υπολογίζεται στο 1 δις ευρώ.»
Ο Νομάρχης Έβρου τόνισε επίσης ότι «Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές έχουν μάθει να διαχειρίζονται τις κρίσεις, χωρίς να δίνουν, όμως, λύσεις. Με ευθύνη της κυβέρνησης δεν καταφέραμε τόσα χρόνια να δημιουργήσουμε έναν Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Αναχωμάτων, ο οποίος θα είχε την ευθύνη τόσο του ελέγχου, της συντήρησης, της αποκατάστασης, αλλά και της διαχείρισής των σε περιόδους κρίσεων και πλημμυρών. Δεν έχει σημασία αν τη διαχείριση του φορέα είχε η Περιφέρεια, η Νομαρχία ή οι Δήμοι. Θα υπήρχε, όμως, καλύτερη διαχείριση κάποιων κονδυλίων.»
Αναφερόμενος στο θέμα της Νέας Βύσσας ζήτησε από τον κ. Κορτσάρη να ανοίξει διάλογος από τώρα μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, ώστε να υπάρχει εντολή στον αρμόδιο Τούρκο Στρατηγό και Νομάρχη της περιοχής, σε περίπτωση που προκληθούν ρήγματα στο τουρκικό ανάχωμα που «προστατεύει» το χωριό να επιτραπεί η είσοδος επί του τουρκικού εδάφους και να αποκατασταθεί. «Οι Τούρκοι δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο εν λόγω ανάχωμα. Προκλήθηκαν μεγάλα προβλήματα τα δύο τελευταία χρόνια και μόνο εάν μπούμε από την ελληνική πλευρά υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, Έχει κατασκευαστεί, βέβαια, ένα ανάχωμα στον κάμπο του χωριού, το οποίο σε 20 περίπου μέρες θα είναι έτοιμο, είναι όμως χαμηλότερο από το τουρκικό ανάχωμα, μπορεί να καθυστερήσει για λίγες ώρες τα νερά, αλλά δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα.»
Ο κ. Ζαμπουνίδης υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει διακρατική συμφωνία με τη βουλγαρική πλευρά όσον αφορά το φράγμα του Ιβαΐλοβγκραντ. Είπε συγκεκριμένα «Όταν υπάρχει πρόβλεψη για έντονες βροχοπτώσεις στη βουλγαρική πλευρά τουλάχιστον τέσσερις μέρες πριν, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να προβαίνουν σε εκτόνωση του φράγματος, ώστε να δίνεται χρόνος στην ελληνική να κινηθεί καταλλήλως.» Ανέφερε δε ότι θα θέσει το θέμα αυτό στον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Σεργκέι Στανίσεφ, στη διάρκεια της συνάντησης που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στο Δήμο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας και στην οποία θα συζητηθούν τα θέματα και οι προοπτικές της διασυνοριακής συνεργασίας.
Ο Νομάρχης Έβρου ανακοίνωσε, τέλος, ότι πολύ σύντομα θα έχει συναντήσεις με τους Νομάρχες Αδριανούπολης, Χασκόβου και Κίρτζαλι για τον τριμερή συντονισμό εν όψει της νέας χειμερινής περιόδου.
Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Κορτσάρης δήλωσε ότι συμμετέχοντας στη συνεδρίαση διαπίστωσε πως υπάρχει πολύ μεγάλη κινητοποίηση όλων των φορέων του νομού, και πως ήταν μια από τις καλύτερες συναντήσεις με ανάλογα θέματα στις οποίες έχει πάρει μέρος. Του τέθηκαν προβλήματα και ελλείψεις για τις οποίες θα φροντίσει να δώσει τις καλύτερες λύσεις. Όσον αφορά τη διακρατική συνεργασία για το Ιβαΐλοβγκραντ θεωρεί ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο και θα το θέσει στην Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών.