ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

αρμεγουν τους κτηνοτροφους

Περίπου 120-150 αγελαδοτρόφους από τη Μακεδονία και τη Θράκη αφορούν τα μέτρα που πήρε η εταιρεία Vivartia ΑΕ, η οποία έκανε γνωστό ότι δεν θα παίρνει πλέον 120 τόνους φρέσκου γάλακτος την ημέρα από την περιοχή.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις των κτηνοτρόφων η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η λήξη της συμφωνίας αγοράς γάλακτος με τους συγκεκριμένους παραγωγούς δεν θα ισχύσει από σήμερα, αλλά σε 10-15 μέρες. Πάντως τα συμβόλαια θα λήξουν και οι 120-150 παραγωγοί πρέπει να αναζητήσουν άλλη γαλακτοβιομηχανία, κάτι που είναι πολύ δύσκολο στη σημερινή αγορά.
«Η απόφαση της Vivartia ΑΕ είναι ένα ντόμινο που θα παρασύρει κι άλλες εταιρείες. Εδώ και καιρό έχουμε αντιληφθεί ότι οι γαλακτοβιομηχανίες θέλουν να εγκαταλείψουν το φρέσκο γάλα και να στραφούν σε αυτό της υψηλής παστερίωσης. Ξεκίνησαν με εκβιασμούς για χαμηλές τιμές και τώρα έγινε η αρχή με το σπάσιμο των συμβολαίων. Είμαστε όλοι ανάστατοι και φοβόμαστε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας», δήλωσε στο Εθνος ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, Γ. Κεφαλάς.
Η Vivartia ΑΕ επικαλείται τη μείωση της κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος και την αντίστοιχη αύξηση εκείνου της υψηλής παστερίωσης. Οι αγελαδοτρόφοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν συνεχώς προς κάθε κατεύθυνση, με στόχο να ρίξουν τις τιμές, κι είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πέρυσι έδιναν το γάλα προς 53 λεπτά/κιλό, φέτος έφτασαν στα 35 λεπτά/κιλό ή ακόμη και στα 28 λεπτά/κιλό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Vivartia ΑΕ έστειλε επιστολές σε περίπου 120-150 αγελαδοτρόφους από τη Θράκη, κυρίως, αλλά και από τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη, με τις οποίες τους ενημέρωνε ότι θα σταματήσει να προμηθεύεται γάλα από αυτούς. Εκτιμάται ότι η εταιρεία θέλει να κόψει από τη Βόρεια Ελλάδα 120 τόνους αγελαδινό γάλα την ημέρα, επικαλούμενη πτώση του τζίρου.
ΛουκέτοΟι ίδιες πληροφορίες λένε ότι θα κλείσει τον σταθμό συγκέντρωσης γάλακτος στην Κομοτηνή και θα κάνει αναδιάρθρωση των δρομολογίων, με στόχο να περιορίσει τις αποστάσεις μεταφοράς του γάλακτος και να κρατήσει παραγωγούς όσο το δυνατόν πιο κοντά στα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και της Φλώρινας, αν και μια έντονη φήμη κυκλοφορεί στη Δυτική Μακεδονία ότι η λήξη συμβολαίων θα επεκταθεί και εκεί.
Οι αγελαδοτρόφοι θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες για να εκτιμήσουν την κατάσταση, ενώ σε γενικότερη αναταραχή είναι ο κτηνοτροφικός κλάδος, όπως διαπιστώθηκε σε συνεδρίαση του πανελλαδικού τους οργάνου, την Παρασκευή, στη Λάρισα.
Οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν έντονα γιατί μένουν εκτός του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ του Σ. Χατζηγάκη που αφορά τους αγρότες και διοργανώνουν δυναμικό συλλαλητήριο στο τέλος του μήνα στην Αθήνα, έξω από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το Σάββατο από τη Λάρισα, όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια της 7ης Γεωργοκτηνοτροφικής Εκθεσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, συναντήθηκε με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, οι οποίοι του έθεσαν τα σοβαρά και άλυτα προβλήματά τους κι εκείνος με τη σειρά του δεσμεύτηκε ότι θα τα θέσει σήμερα κιόλας στον υπουργό Σωτήρη Χατζηγάκη.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Εφ. "Έθνος"