ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ο εβρος στην αθηνα ή η αθηνα στον εβρο

Το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου συμμετείχε στην έκθεση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας στην Αθήνα στις 20, 21 και 22 Μαρτίου 2009. Η Έκθεση διοργανώθηκε για 3η χρονιά από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σκοπός της έκθεσης, που παρουσιάζει τον Τοπικό Λαϊκό Πολιτισμό κάθε περιοχής της χώρας, είναι η συνεργασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με Πολιτιστικούς Συλλόγους και σωματεία, λαογραφικά μουσεία, αλλά και με φυσικά πρόσωπα που έχουν σχέση με τη λαϊκή μας παράδοση και η προβολή της λαϊκής παράδοσης και του πολιτισμού μας.
Η Νομαρχία Έβρου παρουσίασε στην έκθεση παραδοσιακά υφαντά και αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές από τους Δήμους Σαμοθράκης και Βύσσας.
Ακόμη, πρόβαλε για το Δήμο Σαμοθράκης τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του νησιού (Νίκη Σαμοθράκης, Αρχαιολογικός χώρος), τις φυσικές ομορφιές του, τον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας και ανέδειξε τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα του όπως κίτρινα τυριά, ελιές αλλά και ζυμαρικά, γλυκά, ποτά και αρωματικά βότανα του Συνεταιρισμού Γυναικών Αξιόκερσα.
Από το Δήμο Βύσσας προβλήθηκε η σκούπα, ένα ιδιαίτερο προϊόν της περιοχής, μοναδικό για όλη την Ελλάδα. Παρουσιάσθηκαν στοιχεία από την καλλιέργεια της σκούπας, τους τρόπους επεξεργασίας της και τα προϊόντα που παράγονται έως σήμερα.
Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάσθηκαν έθιμα και δρώμενα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση. Η τιμώμενη περιοχή της Ελλάδος για το 2009 ήταν η Θράκη. Στις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις συμμετείχαν τρεις χορευτικές ομάδες του νομού.
Στην τελετή έναρξης της έκθεσης παρουσίασε έθιμα και χορούς του Δήμου Βύσσας το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου «Στέφανος Καραθεοδωρής». Στην τελετή λήξης της έκθεσης παρουσιάσθηκαν δύο χορευτικές ομάδες του νομού. Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Άνω Οινόης «Το Κρασοχώρι» συμμετείχε με χορούς και τραγούδια των Γκαγκαούζηδων. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο Έβρος» αναπαράστησε σκηνές από το γάμο όπως αυτός τελούνταν στη Μακρά Γέφυρα και παρουσίασε χορούς και τραγούδια της περιοχής.
Η συμμετοχή του νομού Έβρου στην έκθεση στέφθηκε με επιτυχία. Το περίπτερο του Έβρου αποτέλεσε έναν άρτιο από αισθητικής πλευράς διαμορφωμένο χώρο. Στις τρεις ημέρες που διήρκησε η έκθεση χιλιάδες ήταν τα άτομα που την επισκέφθηκαν, θαύμασαν τα εκθέματα και ενημερώθηκαν για τον νομό.
Στην αποστολή της Νομαρχίας συμμετείχαν ο αντινομάρχης κ. Γ. Παπαϊωάνου, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ.κ. Θ. Γκουγκουσκίδης και Ν. Νικολαϊδης και ο Γ.Γ. του Νομαρχιακού Διαμερίσματος. Από το Δήμο Βύσσας παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Π. Σιανκούρης, η Αντιδήμαρχος κ. Β. Λεύκελη και η Πρόεδρος του Δημοτικού κ. Κ. Μπουρμά.
Η Νομαρχία Έβρου ευχαριστεί θερμά τους Δήμους Σαμοθράκης και Βύσσας που παραχώρησαν και εμπιστεύθηκαν στη Νομαρχία τα εκθέματα από τα λαογραφικά τους μουσεία, την επιχείρηση Παπανικολάου (Τυροκομικά) και το συνεταιρισμό Γυναικών Σαμοθράκης «Αξιόκερσα» που προσέφεραν τα προϊόντα τους, τις χορευτικές ομάδες που συμμετείχαν στο αφιέρωμα στη Θράκη, τον κ. Β. Καζακίδη που επιμελήθηκε τη διαμόρφωση του περιπτέρου και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της συμμετοχής του νομού μας στην έκθεση.