Κάνοντας έναν απολογισμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον» την Πέμπτη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εκτίμησε ότι «στους περισσότερους τομείς [που αφορούν το Περιβάλλον] τα πάμε καλά και σίγουρα καλύτερα από τις άλλες χώρες. Το 25% της χώρας είναι περιοχές Natura και, μαζί με τα δάση, σχεδόν η μισή έκταση της Ελλάδας είναι προστατευόμενη. Έχουμε πολύ καθαρές θάλασσες, καθαρές λίμνες, καλά ποτάμια –μόνο ο Πηνειός ουσιαστικά έχει πρόβλημα. Όμως και αυτό μπορεί να λυθεί με ένα μικρό μέρος των νερών του Αχελώου».
Στην απάντησή του, ο Σπύρος Κουβέλης επισημαίνει: «Παρόλο που το ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζει ότι ουσιαστικά κανένα ποτάμι της χώρας μας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, είναι γνωστό ότι ποτάμια, όπως ο Αξιός, ο Νέστος, ο Έβρος και ο Στρυμόνας, μεγάλο τμήμα των οποίων περνά από γειτονικές χώρες, κουβαλούν στην κοίτη τους ρυπαντικά φορτία από τις βιομηχανίες αυτών των χωρών, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα».
»Ειδικά ο Έβρος, καταγράφεται ως ο πιο μολυσμένος διασυνοριακός ποταμός, καθώς επιβαρύνεται τόσο από τον ποταμό Εργίνη στο τουρκικό έδαφος, στου οποίου την όχθη λειτουργούν βυρσοδεψία, όσο και από το βουλγαρικό κομμάτι του Αρδα, όπου λειτουργούν βιομηχανίες. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Νέστο, που πηγάζει από τη Βουλγαρία και έχει μετατραπεί σε χωματερή των βουλγαρικών πόλεων».
www.tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου