ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

αρμεγουν τους κτηνοτροφους

Πανελλαδική συγκέντρωση στο Σύνταγμα διοργανώνει στις 6 Απριλίου ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, διεκδικώντας τη ρύθμιση της αγοράς και την άμεση ενίσχυση των κτηνοτροφικών μονάδων.
Παράλληλα, ο ΣΕΚ ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης της γαλακτοβιομηχανίας «Vivartia», να αποχωρήσει από τη ζώνη γάλακτος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, υποστήριξε ότι κι άλλες γαλακτοβιομηχανίες ετοιμάζονται να βαδίσουν στα χνάρια της «Vivartia», ωστόσο, δεν αποκάλυψε ποιες είναι αυτές. Στη διάρκεια συνάντησης με Βορειοελλαδίτες αγελαδοτρόφους, ο κ. Πεβερέτος κάλεσε τους παραγωγούς να ιδρύσουν τις δικές τους μεταποιητικές μονάδες (αφού, όπως είπε, «δεν ωφελεί να παρακαλάνε τη Vivartia»), τονίζοντας ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ προτίθεται να στηρίξει σχετικές μελέτες. Κατά τον ίδιο, στη Β. Ελλάδα ετοιμάζεται ήδη μια μεταποιητική μονάδα από παραγωγούς. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι στόχος της ΠΑΣΕΓΕΣ -η οποία πρόσφατα εξαγόρασε (μέσω της «Συνεταιριστικές Επενδύσεις») το 15% της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Ελληνική Διατροφή- Coop AE»- είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων, που θα προωθεί ενεργά τα συνεταιριστικά προϊόντα. Ο κ. Πεβερέτος απέρριψε ως ανακριβές το επιχείρημα της «Vivartia» ότι της περισσεύει γάλα (περίπου 60 τόνοι ημερησίως, υποστήριξε). Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΚ, στόχος της «Vivartia» είναι -μεταξύ άλλων- να περικόψει το αυξημένο κόστος μεταφοράς από απομακρυσμένα «παραληπτήρια» γάλακτος. Όπως είπε, αν οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούσαν φρέσκο γάλα για τα γιαούρτια που παράγουν, θα χρειάζονταν περίπου 300.000 τόνους πρώτης ύλης και θα ζητούσαν από τους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή.
Αντίθετα, χρησιμοποιούνται συχνά συμπυκνώματα γάλακτος, ενώ ο καταναλωτής μένει με την εντύπωση ότι αυτό που τρώει έχει παραχθεί από φρέσκο γάλα. Το τελευταίο διάστημα δε, λόγω της κρίσης, έχει σημειωθεί στροφή των καταναλωτών προς τα συμπυκνωμένα ή μακράς διαρκείας γάλατα, ακόμη και ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία είναι πιο φθηνά.
Οι παραγωγοί ζητούν μεταξύ άλλων τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων από τον ΕΦΕΤ και τον ΕΛΟΓΑΚ του περιεχομένου των γιαουρτιών, αλλά και του δήθεν «φρέσκου» γάλακτος μακράς διαρκείας και ιδίως των εισαγόμενων ποσοτήτων. Διεκδικούν την ίδρυση ειδικού «ΤΕΜΠΜΕ» για τους κτηνοτρόφους (ώστε να λαμβάνουν άτοκα δάνεια) και «πάγωμα» χρεών επί τριετία με ανάληψη των τόκων από το κράτος.
Ζητούν επίσης τη χρηματοδότηση διαφημιστικής καμπάνιας, ώστε οι καταναλωτές να μαθαίνουν ότι το γάλα μακράς διαρκείας μπορεί μεν να είναι πιο φθηνό, αλλά δεν έχει την ίδια θρεπτική αξία με το φρέσκο. Κατά τους ίδιους, το γιαούρτι είναι απαραίτητο να παρασκευάζεται στο εξής μόνο από νωπό φρέσκο γάλα, ενώ επιβάλλεται να εγκριθεί η πλήρης κάλυψη εξόδων για τη δωρεάν διανομή φρέσκου γάλακτος σε σχολεία (σήμερα οι παραγωγοί επιδοτούνται με 0,18 ευρώ/κιλό).

zougla.gr