ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

δασεργατες

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αντικείμενο την λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της οικονομικής ζημίας, που υφίστανται οι δασεργάτες που δραστηριοποιούνται στο Νομό Έβρου.
Στην αναφορά της η κ. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Στο Νομό Έβρου, έναν κατεξοχήν αγροτικό και ελάχιστα υλοτομικό νομό, δραστηριοποιούνται 27 Δασικοί Συνεταιρισμοί με 1142 μέλη. Σύμφωνα με την υπ. Αριθμ. 262829 ΦΕΚ 14/Β/11-1-08 Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (περί διαδικασιών μεταβίβασης δικαιωμάτων Ενιαίας ενίσχυσης, καθώς και με την υπ. Αρίθμ. 5032354/5081/12-8-2009 (ΦΕΚ 1653/ Β') ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (περί του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου), που νομοθέτησε και εφάρμοσε η απελθούσα κυβέρνηση, είχε σαν συνέπεια την αδικαιολόγητη οικονομική ζημία του συνόλου των δασεργατών, διότι εκπίπτουν των δικαιωμάτων από την κατηγορία των δικαιούχων ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, επειδή δεν έχουν ασφάλιση του ΟΓΑ. Γεγονός που οφείλεται στο ότι, αν και το εισόδημα των δασεργατών, στην πλειοψηφία τους, προέρχεται σε ποσοστό πλέον του 50% από τις αγροτικές δραστηριότητες και το υπόλοιπο από τη δραστηριότητα τους ως δασεργάτες, ωστόσο εξαιτίας της φύσης της δουλειάς τους και του κλάδου τους, εντάσσονταν κατ’ εξαίρεση στο ΙΚΑ, στο κλάδο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών (σύμφωνα με τον Ν. 2520/97 ΦΕΚ 173/τΑ/1.9.97 , καθώς και με υπ. Αρίθμ. 319581/5542 24-10-2006 κεφ. Ά άρθρο 2 παρ. 1 ΦΕΚ 1615/Β/06 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ).
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως τα συγκεκριμένα άτομα λόγω της ιδιομορφίας των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που ασκούν, αν και πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σήμερα επιβαρύνονται με τις αβλεψίες και τις νομοθετικές ελλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης, με συνέπεια να χάνουν κατά 30% της αξίας των αγορασθέντων δικαιωμάτων υπέρ Εθνικού αποθέματος (κατά την αγορά δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης). Επίσης δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την επιστροφή φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου αγροτικής χρήσης, όπως οι υπόλοιποι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ενώ όλοι οι δασεργάτες κατά την υποβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών δεν μπόρεσαν να πάρουν πίσω το χρηματικό τίμημα που κατέβαλαν».
Με την αναφορά της η κ. Ε. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από την κα. Υπουργό για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να διευθετηθεί το συγκεκριμένο θέμα σε βάρος του κλάδου των δασεργατών του Νομού Έβρου και να μεριμνήσει ώστε με αναδρομική ισχύ, η καινούργια τροποιητική ΚΥΑ να ορίζει ότι στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανήκουν και οι δασεργάτες με ασφάλιση ΙΚΑ εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα προέρχεται πλέον από το 50% από αγροτική δραστηριότητα.