ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

κατι δεν παει καλα στο βασιλειο της δανομαρκιας

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ

Τώρα που κατακάθισε ο κουρνιαχτός των μαραθώνιων συναντήσεων, επαφών και συζητήσεων με κεντρικό πρόσωπο την Ελλάδα και το πάθημά της, μπορούμε να κάνουμε κάποιες ψυχραιμότερες επισημάνσεις. Οι τόσες πολλές διαβουλεύσεις, διαφοροποιήσεις, ίντριγκες, αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις και προτάσεις, δείχνουν ότι η Ε.Ε άρχισε να έχει σοβαρά προβλήματα συνεννόησης, δημοκρατικής συλλογικότητας και πολιτικοκοινωνικής συνοχής. Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να βλέπουν τα πράγματα μέσα από εθνικά κάτοπτρα και εθνικά συμφέροντα. ΄Ετσι, εμφανίστηκαν οι πρώτες ρωγμές και οι πρώτοι τριγμοί στα θεμέλια της ενότητάς της. ΄Ομως, μια Ε.Ε που δεν μπορεί ή δεν θέλει να δώσει μια ευρωπαϊκή λύση, όταν επί μήνες διαβουλεύεται, δίνει την εντύπωση και την εικόνα ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει έναν αμιγή ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και παραπέμπει τελικά ένα κράτος-μέλος της στο Δ.Ν.Τ. έστω και κατά μειοψηφικό ποσοστό για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του. ΄Οταν δεν μπορεί να προσφέρει μια καθαρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στήριξη σε ένα μικρό και αδύναμο μέλος της, τότε η Ε.Ε. εκπέμπει επικίνδυνα μηνύματα για το κύρος, την αξιοπιστία και για το ευρωπαϊκό μέλλον της.
Κανείς δεν αρνείται, αυτοκριτικά, τα λάθη, τις παραλείψεις και τις μεγάλες ευθύνες της Ελλάδας και των Ελλήνων για τον οικονομικό μας εκτροχιασμό. Αλλά ακόμα κι αν εντοπίσουμε και ανακαλύψουμε τους υπαίτιους και τους βάλουμε να πληρώσουν, και πάλι δεν μπορεί να καλυφθεί το χαώδες "άνοιγμα" της χώρας. Το διευθυντήριο της Ε.Ε., με ψυχρούς αριθμητικούς υπολογισμούς, έχει παραγγείλει στην Ελλάδα τα σκληρά πακέτα μέτρων, με τις δικές του υποδείξεις και συνταγές. Το διευθυντήριο της Ε.Ε έχει επιβάλει σε όλους μας ανεξαίρετα να βάλουμε "πλάτη" και να δεχτούμε αγόγγυστα τα απαραίτητα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας, ως αναγκαία προϋπόθεση για το δανεισμό και σωτηρία της χώρας μας.
Κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, όταν αρνείται το δικό της αυτονόητο και συμβατικό καθήκον. ΄Οταν δηλαδή αρνείται να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας σε έναν εταίρο της που κινδυνεύει να κατακρημνιστεί στο βάραθρο της χρεωκοπίας και να τσακιστεί στα άγρια βράχια της κερδοσκοπίας. ΄Οταν, μάλιστα, αυτός ο εταίρος δεν ζητάει δωρεάν βοήθεια ούτε κοινοτικό δάνειο, αλλά την ηθική συμπαράσταση και την ελάχιστη εγγύηση να δανειστεί από τις διεθνείς χρηματαγορές με ένα φυσιολογικό επιτόκιο και όχι με υπερδιπλάσιο επιτόκιο. ΄Οταν η Ελλάδα δεν ζητιανεύει και δεν ζητάει να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ οι υπόλοιποι λαοί της Ευρωζώνης και της ΄Ενωσης. ΄Οταν δεν απαιτεί να επιβαρυνθούν οι ευρωπαίοι πολίτες ούτε τα κρατικά ταμεία τους, αλλά ζητάει την αυτονόητη συμπαράστασή τους στις μεγάλες δυσκολίες της, ώστε να μην πέσει θύμα των αδίστακτων διεθνών τοκογλύφων.
΄Αλλωστε, θα όφειλε να γνωρίζει αυτό το ευρωπαϊκό διευθυντήριο ότι ένα μεγάλο μέρος των χρεών αυτού του μικρού εταίρου οφείλεται στην προμήθεια του εξοπλισμού του (υποβρύχια, αεροπλάνα, άρματα μάχης κ.ά.) κυρίως από τους ευρωπαίους κατασκευαστές και προμηθευτές. ΄Οταν τον μεγάλο όγκο των εισαγωγών σε βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα τον πραγματοποιεί από τους εταίρους του, επιβαρύνοντας χρόνο με το χρόνο το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, που το επωφελούνται οι υπόλοιποι εταίροι. ΄Οφειλαν να εκτιμήσουν ότι αυτός ο μικρός εταίρος έχει πληρώσει δυσανάλογο κόστος από το πρόγραμμα στήριξης των βαλκάνιων γειτόνων του, αφού χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες επιχορηγήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο, έχουν μεταναστεύσει στα γειτονικά βαλκανικά κράτη και διόγκωσαν το πρόβλημα της ελληνικής ανεργίας και της οικονομικής αφαίμαξης. ΄Οφειλαν να εκτιμήσουν ότι αυτός ο μικρός εταίρος δέχθηκε πλημμυρίδα μεταναστών από χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ και συνεχίζει με μεγάλη ένταση να δέχεται μια νέα πλημμυρίδα λαθρομεταναστών από χώρες της Ανατολής. ΄Οτι αυτή η μικρή Ελλάδα πληρώνει σχεδόν μόνη της για τη φύλαξη των τεράστιων θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ε.Ε.
Δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό της προγονολατρείας και δεν θα διολισθήσουμε στην αλαζονική εθνικιστική στάση του κοινωνικού και πολιτισμικού ρατσισμού και μεγαλομανίας. Θέλουμε μόνο να θυμίσουμε στους αλαζόνες εταίρους μας το τεράστιο χρέος τους για τα πολιτισμικά φώτα που πήραν δωρεάν από την ακτινοβολία του ελληνικού πολιτισμού. ΄Ενα χρέος που δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεπληρώσουν και να ανταποδώσουν ως πνευματικά δικαιώματα στη φτωχή αλλά περήφανη Ελλάδα, που με τις θυσίες του ελληνικού λαού θα βγεί από τη στενωπό.-