ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

αρκουδα στο δασος της δαδιας

Το δάσος της Δαδιάς "υποδέχεται" την αρκούδα
Την Κυριακή 15 Μαρτίου, μέλη της ομάδας του WWF, που δραστηριοποιούνται για πολλά χρόνια στην περιοχή του Δάσους της Δαδιάς για την διάσωση σπάνιων ειδών αρπακτικών πουλιών, εντόπισαν προς μεγάλη τους έκπληξη για 2η φορά (η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2008) ίχνη αρκούδας στην περιοχή και μάλιστα εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς. Το πολύτιμο και σπάνιο αυτό εύρημα έρχεται να επιβεβαιώσει την πιθανότητα μιας πιο συστηματικής παρουσίας του σπάνιου αυτού επισκέπτη στο Δάσος της Δαδιάς. Οι συνεργάτες του WWF ειδοποίησαν την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και 5 χρόνια στην παρακολούθηση και διατήρηση των πληθυσμών αρκούδας στην Ελλάδα. Η περιοχή του δάσους Δαδιάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης για τα πιο σπάνια είδη αρπακτικών πτηνών, και η επαναποίκησή της από ένα μεγάλο θηλαστικό όπως η αρκούδα, θεωρείται ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός δείχνοντας την μεγάλη οικολογική αξία του ορεινού αυτού οικοσυστήματος. Η επανεμφάνιση της αρκούδας στην περιοχή χαροποίησε ιδιαίτερα τους επιστήμονες, μιας και τα πιο πρόσφατα στοιχεία σποραδικής εμφάνισης αρκούδας στην ευρύτερη παραμεθόριο, χρονολογούνται από το 1992. Ενδεχομένως να πρόκειται για ένα πολύ αρχικό στάδιο επαναποίκησης, ένα φυσικό φαινόμενο στα μεγάλα θηλαστικά αλλά και μια διαδικασία που εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ δεν αποκλείει και το γεγονός, το ζώο να προέρχεται από τον όμορο υποπληθυσμό αρκούδας στη Βουλγαρία μιας και ο μόνιμος πληθυσμός αρκούδας της Ροδόπης απέχει πολλά χιλιόμετρα δυτικά.Όλα τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν σημαντικές ελπίδες επιβίωσης της αρκούδας στην περιοχή της Δαδιάς και ότι το καθεστώς προστασίας του «Εθνικού Πάρκου» αλλά και η μόνιμη παρουσία της ομάδας του WWF στην περιοχή αποτελούν δύο επί πλέον «ασφαλιστικές δικλείδες». Ευχάριστο είναι και το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε μελίσσια, καλλιέργειες ή κτηνοτροφικά ζώα τα οποία να προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια των ανθρώπων και πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του μεγάλου θηλαστικού.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ προσπαθεί από το 2004 με υπομνήματα και εκκλήσεις προς τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να ενημερωθούν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες για την ύπαρξη και επιδότηση προληπτικών μέτρων, με στόχο ακριβώς να αποτραπούν τέτοιου είδους φαινόμενα και να εξασφαλισθεί υπό καλύτερες συνθήκες το μέλλον του είδους αλλά και η συνύπαρξή του με τους ανθρώπους της υπαίθρου.