ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

να παιρνουμε τα μετρα μας

Τα αφροδίσια νοσήματα έρχονται και πάλι δυναμικά στο προσκήνιο, έπειτα από μια δεκαετία ύφεσης, απειλώντας τη δημόσια υγεία. Ασθένειες ξεχασμένες αλλά όχι και… περασμένες, όπως η σύφιλη και η βλεννόρροια, γίνονται εκ νέου αντικείμενο μείζονος ιατρικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα παρατηρείται έξαρση των ιογενών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως ο έρπης, τα κονδυλώματα, οι ηπατίτιδες.
Μάλιστα, όπως φαίνεται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν κάνουν… διακρίσεις σε φύλο, οικονομική ή κοινωνική κατάσταση καθώς νοσούν άνδρες και γυναίκες, όλων των τάξεων και κάθε μορφωτικού επιπέδου. Όμως, σύμφωνα με την κλινική εμπειρία, πλήττουν περισσότερο τις νεώτερες ηλικίες, ενώ τα ποσοστά αυξάνονται κατακόρυφα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι ενδεικτικό ότι μία στις πέντε νέες γυναίκες ηλικίας 18 έως 35 χρόνων έχει διαγνωστεί με τον HPV (τον ιό των κονδυλωμάτων), ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται αν συμπεριληφθούν όλες οι γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές.
«Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) αποτελούν μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας και κατέχουν υψηλή θέση στους δείκτες νοσηρότητας του πληθυσμού. Σε παγκόσμια κλίμακα υπερέχουν οι λοιμώξεις από HPV, απλό έρπητα, χλαμύδια και τριχομονάδες. Μάλιστα, κατά την τελευταία δεκαετία, σε διεθνές επίπεδο, διαπιστώνονται αυξητικές τάσεις στη διασπορά των ΣΜΝ και της HIV λοίμωξης» αναφέρει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος, αναπληρωτής διευθυντής στο νοσοκομείο «Α. Συγγρός» κ . Βασίλης Παπαρίζος, με αφορμή τη διεξαγωγή του 35ου Πανελληνίου Ιατρικού συνεδρίου.
Όπως μάλιστα υπογράμμισε στις ανεπτυγμένες χώρες οι αυξητικές τάσεις εντοπίζονται κατά κύριο λόγο σε πληθυσμιακές ομάδες με σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου. Τα βακτηριακά και κυρίως η γονόρροια και η πρώιμη σύφιλη, εμφανίζονται συχνά στις ομάδες επικίνδυνης συμπεριφοράς και ταχείας διασποράς όπως είναι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, οι οικονομικοί μετανάστες, τα παράνομα εκδιδόμενα άτομα, οι χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών.
«Η ανεπάρκεια της Αγωγής Υγείας στη χώρα μας και η έλλειψη συστηματικών παρεμβάσεων πρόληψης στις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες αποτελούν υπόστρωμα ευχερούς διάδοσης και επικράτησης αντιλήψεων και συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, που βοηθούν στη διασπορά των «ξεχασμένων»» σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών κ . Χρήστος Ιατρού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, στην Ελλάδα η ετήσια επίπτωση του AIDS είναι περίπου 50 κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Συνολικά, μέχρι τις 31/10/2008 είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) 9.229 άτομα. Ο κύριος όγκος των ασθενών ήταν μεταξύ 25-44 χρόνων. Το 46,1% δήλωσε ότι μολύνθηκε μέσω ομοφυλοφιλικής επαφής και το 22,9% με ετεροφυλική επαφή. Εν τούτοις, υψηλή αναλογία (23,3%) δηλώνονται ως «ακαθόριστης πηγής μόλυνσης». Ωστόσο, η συχνότητα των θανάτων από AIDS στη χώρα μας έχει σημαντικά μειωθεί μετά το 1997 και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα των σύγχρονων αντιρετροϊκών θεραπειών.
Οι λόγοι της αύξησης
Πολλά είναι τα αίτια της επιστροφής των «ξεχασμένων» σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων. Τα βασικά είναι:
*Το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο των ομάδων διασποράς.
*H συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων χωρίς μέτρα προφύλαξης.
*Η έλλειψη ενημέρωσης.
*Ο εφησυχασμός και ο εθισμός στο φόβο του AIDS.
*Η μεγάλη και χωρίς κανένα έλεγχο μετανάστευση από τις αναπτυσσόμενες στις ανεπτυγμένες χώρες.
*Η ανεπάρκεια Αγωγής Υγείας και η έλλειψη μέτρων πρόληψης.
Οι ειδικοί επισημαίνουν την έλλειψη των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης, ενώ παρατηρούν ότι η εκστρατεία ενημέρωσης ουσιαστικά συνοψίζεται στην υπενθύμιση χρήσης προφυλακτικού.
της Παναγιώτας Καρλατήρα
protothema.gr