ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

βουλγαρικο ψωμι στον εβρο

Ψωμί… Βουλγαρίας φτάνει στο τραπέζι αρκετών καταναλωτών της περιοχής μας, σύμφωνα με καταγγελία της Συντεχνίας Αρτοποιών Έβρου. Το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος οδηγεί πολλούς επαγγελματίες, ιδιαίτερα του βόρειου τμήματος του νομού, να προμηθεύονται αρτοσκευάσματα από τη γειτονική χώρα, η οποία ναι μεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο τα προϊόντα που φθάνουν στα ελληνικά ράφια δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας. Στα κρούσματα που καταγράφηκαν στο νομό Ροδόπης, έρχονται να προστεθούν και αυτά του Έβρου. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν σε βουλγάρικα αρτοσκευάσματα, τα οποία προμηθεύονται λόγω χαμηλής τιμής, επαγγελματίες από διάφορες περιοχές του νομού, κυρίως για τα ράφια παντοπωλείων και σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών Έβρου Κώστα Κεβρεκίδη, το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά, εισέρχονται όλο και συχνότερα στη χώρα μας, χωρίς να συνοδεύονται από τα απαραίτητα στοιχεία, π.χ. ημερομηνία παραγωγής και ακριβής χώρα προέλευσης, έχει ανησυχήσει αρτοποιούς και καταναλωτές. Για τον σκοπό αυτό, την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των αρτοποιών του νομού και του Γενικού Γραμματέα της Νομαρχίας. Όπως σημειώνει ο κ. Κεβρεκίδης, η Βουλγαρία, ούσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να εξάγει ψωμί στη χώρα μας, αρκεί να είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στα αρτοποιεία του νομού Έβρου γίνονται συστηματικά όλοι οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ξέρουμε ότι τα αρτοποιεία στον Έβρο είναι από τα καλύτερα της Ελλάδος. Συνιστώ στον κόσμο να παίρνει ψωμί από τα αρτοποιεία. Από εκεί και μετά, αν προτιμήσει να πάρει από κάποιο σούπερ μάρκετ ή από κάποιο άλλο μεικτό κατάστημα ή από οπουδήποτε αλλού βρει, θα πρέπει το ψωμί αυτό, το βουλγάρικο, να είναι συσκευασμένο, να αναγράφει πάνω με ελληνικά γράμματα το βάρος και την ακριβή χώρα προέλευσης, όχι απλά Ε.Ε.
Δυστυχώς, είναι γεγονός ότι μοιράζεται σε καταστήματα που δεν έχουν ούτε άδεια ούτε πληρούν τις προδιαγραφές. Τα ψωμιά αυτά δεν έχουν ημερομηνία παραγωγής, αλλά μόνο ημερομηνία λήξης. Είναι πιο φτηνό, αλλά είναι χθεσινό ή προχθεσινό. Εμείς, στα αρτοποιεία, τα χθεσινά και τα προχθεσινά ψωμιά, τα δίνουμε δώρο στους πελάτες μας που έχουν διάφορα ζώα». Όπως αναφέρει ο κ. Κεβρεκίδης, τα κλιμάκια της Νομαρχία, μετά από σχετική δέσμευση του Γενικού Γραμματέα, θα ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους σε διάφορα σημεία πώλησης άρτου, σε όλο το νομό. «Το πρόβλημα που πάει να δημιουργηθεί είναι πολύ μεγάλο. Οι επαγγελματίες που το φέρνουν, το προτιμούν λόγω χαμηλότερης τιμής. Είναι λογικό, όταν το μεροκάματο στη Βουλγαρία είναι στο 1/4 απ’ το δικό μας και το ρεύμα χαμηλότερο κατά το 1/3. Να φανταστείτε ότι στη Βουλγαρία δεν έχουν φούρνους με πετρέλαιο, αλλά με ρεύμα, γιατί τους συμφέρει περισσότερο».
Συντάκτης: Kική Hπειρώτου

Εφ. "Η Γνώμη"