ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

αναγνωστης

Την στιγμή που κάποιοι προνομιούχοι στα κέντρα αποφάσεων ετοιμάζονται ή απολαμβάνουν ήδη τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ένα οδοιπορικό –σοκ δημοσιογράφου του Αγγελιοφόρου αποκαλύπτει την «επιχειρηματική κατρακύλα» της Βορείου Ελλάδας.Κατακόρυφη μείωση τζίρου, λουκέτα και μια αγορά που συρρικνώνεται καθώς όλο και περισσότεροι συρρέουν στις φθηνές αγορές των Σκοπίων, είναι μερικές απο τις διαπιστώσεις που εξοργίζουν κάθε αναγνώστη με κοινή λογική.

Ναι, καλά καταλάβατε ενώ η ηγεσία μας υποδέχεται τον ΥΠΕΞ των Σκοπίων με όλες τις τιμές (συμπεριλαμβανομενου κ του κυβερνητικού αεροσκάφους της χώρας του, το οποίο έφερε τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας».), οι πραγματικοί Μακεδόνες εξακολουθούν να βυθίζονται στην απόγνωση ενός αβέβαιου μέλλοντος.


Με εκτίμηση,

Μαρίνα


Αγγελιοφόρος: Ξεπουλούν, για να μπορέσου να διασωθούν, οι έμποροι

Μ' ένα μεγάλο πανό στην είσοδο του καταστήματός του, με την επιγραφή«Ξεπούλημα», ο Παναγιώτης Χατζηγιάννης, χρόνια έμπορος στο κέντρο της πόλης, παίζει το... τελευταίο του χαρτί λίγες ημέρες πριν πέσει η αυλαία των εκπτώσεων στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

«Το κλίμα είναι πολύ άσχημο και ήδη βλέπουμε τον τζίρο μας να έχει μειωθεί κατά 30%. Τώρα που μπήκαμε στην τελική ευθεία των εκπτώσεων έχουμε φτάσει να πουλάμε πολύ πιο κάτω από το κόστος, αλλά, δυστυχώς, πάλι δεν υπάρχει αγοραστική κίνηση», εξηγεί ο ίδιος στον «Α».

Εκπτώσεις έως και 80%

Αποφασισμένοι να τα... δώσουν όλα προκειμένου να σωθούν είναι πολλοί ακόμη έμποροι της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι ελπίδες τους για αύξηση του τζίρου την περίοδο των εκπτώσεων έχουν διαψευστεί και, πλέον, αρκετές μικρές επιχειρήσεις αντικρίζουν ολοζώντανο μπροστά τους τον εφιάλτη του λουκέτου. Η... αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη των θερινών εκπτώσεων στα τέλη του Αυγούστου έχει ήδη ξεκινήσει και οι περισσότεροι έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με γενικό ξεπούλημα και προσφορές που φτάνουν ακόμη και το 80% σε κάποια προϊόντα. Οπως παραδέχονται, μάλιστα, η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τον ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό από τα μεγάλα πολυκαταστήματα και την έλλειψη ρευστότητας έχουν συνθέσει ένα «εκρηκτικό» σκηνικό και για το λόγο αυτόν ο Σεπτέμβρης προμηνύεται ιδιαίτερα... θερμός.

Κέντρο: 20%-60% κάτω ο τζίρος

«Η απογοήτευση είναι πολύ έντονη στους περισσότερους καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης, αφού μετά το πρώτο διήμερο των εκπτώσεων η κίνηση και ο τζίρος έπεσαν κατακόρυφα», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, για αρκετές επιχειρήσεις αυτή η πτώση στον τζίρο κυμαίνεται από 20% έως και 60%. «Τώρα όλοι ελπίζουν στην επιστροφή των εκδρομέων μετά το Δεκαπενταύγουστο και για το λόγο αυτόν έχουν ξεκινήσει κάποια καταστήματα να κάνουν ξεπούλημα προκειμένου να σπρώξουν το εμπόρευμα που απέμεινε και να ποντάρουν στα προϊόντα της νέας σεζόν», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Καλαμαριά: Ερχεται «βροχή» λουκέτων

Σε γενικό ξεπούλημα έχουν προχωρήσει πολλά ακόμη καταστήματα και στην τοπική αγορά της Καλαμαριάς, όπου παρατηρούνται εν μέσω εκπτώσεων μειωμένη κίνηση και περιορισμένες αγορές. «Αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο αυτό το διάστημα είναι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ένδυσης και υπόδησης. Ηδη έχουμε αρκετά ξενοίκιαστα καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους της Καλαμαριάς και πολύ φοβάμαι ότι μετά το τέλος των εκπτώσεων θα έχουμε... βροχή λουκέτων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς, Νίκος Χρυσοχοΐδης.

Εύοσμος: 50% κάτω ο τζίρος

Τραγική είναι η κατάσταση και στην αγορά του Ευόσμου. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Σταύρος Μουμουλίδης, οι εκπτώσεις έδωσαν κάποια μικρή ώθηση στην αρχή αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκαν σταγόνα στον ωκεανό. «Προς το παρόν υπολογίζουμε ότι ο τζίρος σε αρκετά καταστήματα του Ευόσμου έχει μειωθεί κατά 20%-50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και πολύ φοβάμαι ότι πλέον δεν υπάρχει διέξοδος, γιατί ο Αύγουστος, όπως και ο Ιούλιος, αποδεικνύεται ένας νεκρός μήνας», δηλώνει.

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφουν την κατάσταση και οι έμποροι στις περισσότερες πόλεις της Β. Ελλάδας, σημειώνοντας πως παρά τα μεγάλα ποσοστά των εκπτώσεων ο κόσμος περιορίστηκε στις απαραίτητες αγορές και η αγορά παρέμεινε παγωμένη εν μέσω θέρους.

Κομοτηνή: «Οδηγούμαστε στον αφανισμό»

Με μεγάλο ενθουσιασμό και ικανοποιητικές προσφορές υποδέχτηκαν την έναρξη των εκπτώσεων στα μέσα του Ιουλίου οι καταστηματάρχες στην αγορά της Κομοτηνής. Σήμερα, περίπου ένα μήνα μετά, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό και δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για ελεύθερη πτώση του τζίρου. «Η απογοήτευση είναι έκδηλη στο σύνολο σχεδόν των εμπόρων», εξηγεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Πέτρος Λιανουρίδης. Οπως επισημαίνει ο ίδιος, σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατάσταση έχει παίξει μεταξύ άλλων και η μειωμένη τουριστική κίνηση της περιοχής, αλλά και η απουσία ενός μεγάλου μέρους των μόνιμων κατοίκων για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. «Μέχρι στιγμής υπολογίζουμε να έχει πέσει ο τζίρος μας κατά 20% και το μόνο σίγουρο είναι ότι αν συνεχιστεί η πτώση με αυτούς τους ρυθμούς, αρκετά μαγαζιά θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να τελειώσουν οι εκπτώσεις για να μετρήσουμε τις πληγές μας», αναφέρει ο ίδιος.

Φλώρινα: και στις εκπτώσεις ψηφίζουν... Σκόπια

Στην τοπική αγορά της Φλώρινας, η μεγάλη πληγή για τα εμπορικά καταστήματα παραμένει η μαζική έξοδος πολλών πολιτών στις γειτονικές αγορές της ΠΓΔΜ, η οποία συνεχίζεται ακάθεκτη ακόμη και κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. «Πρόκειται για μία πραγματική αιμορραγία, αφού ο κόσμος φεύγει κυρίως για το Μοναστήρι και αναζητεί εκεί από ρούχα και υποδήματα μέχρι οδοντίατρο και service για το αυτοκίνητό του», δηλώνει στον «Α» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Θωμάς Ταλλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο ο τζίρος των καταστημάτων έχει σημειώσει πτώση κατά 25%-30% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο και ήδη τα περισσότερα καταστήματα ετοιμάζονται για γενικό ξεπούλημα μετά το Δεκαπενταύγουστο. «Οι τιμές μας είναι ιδιαίτερα δελεαστικές και οι εκπτώσεις στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων ξεπερνούν το 50% αλλά ο κόσμος δε φαίνεται να δελεάζεται», αναφέρει ο ίδιος.

Κιλκίς: «φιλί ζωής» από τους επισκέπτες

Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στην τοπική αγορά του Κιλκίς, όπου η... μεγάλη επιστροφή των ετεροδημοτών και των ομογενών στα πάτρια εδάφη για τις καλοκαιρινές διακοπές φαίνεται να έχει ανεβάσει την κίνηση στα καταστήματα. «Ευτυχώς βλέπουμε να υπάρχει ικανοποιητική κινητικότητα στα μαγαζιά κυρίως λόγω των επισκεπτών στο νομό μας. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία υπολογίζουμε ότι κινούμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση μέχρι τα τέλη του μήνα δεν αποκλείεται να κλείσουμε και με μία μικρή άνοδο», εξηγεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Σταύρος Χατζηγεωργιάδης.

Σέρρες: σήμα κινδύνου για τα μικρά μαγαζιά

Στις Σέρρες, όμως, η επιστροφή όσων έχουν τις ρίζες τους στην περιοχή δε φάνηκε να βοήθησε ιδιαίτερα την τοπική αγορά και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων εκπέμπουν τώρα «σήμα κινδύνου». «Η αγορά δεν κινείται ικανοποιητικά και με εξαίρεση ορισμένα μεγάλα καταστήματα τα οποία καταφέρνουν και επιβιώνουν οι υπόλοιποι βλέπουν τον τζίρο τους να έχει πέσει κατά 20%», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γιώργος Καπετάνιος.