Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αραχνολογίας (Ε.Σ.Α.) είναι μία διοργάνωση που υφίσταται από το 1972 και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Αραχνολογίας (European Society of Arachnology ή ESA). Από τότε διεξάγεται κάθε χρόνο, με εξαίρεση τα έτη κατά τα οποία διεξάγεται το Διεθνές Συνέδριο Αραχνολογίας (μία φορά κάθε τρία έτη). Τόποι στους οποίους έχει διεξαχθεί στο παρελθόν είναι το Παρίσι, το Εδιμβούργο, η Βιέννη, η Μπρατισλάβα, η Αγία Πετρούπολη, το Σομπάθελυ, το Μπλαγκόεβγκραντ, η Βαρκελώνη, η Βέρνη και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
To 25ο Ε.Σ.Α. διεξάγεται από τις 16-21 Αυγούστου 2009 στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Alexander Beach στην Αλεξανδρούπολη και γίνεται υπό την αιγίδα του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του νομού Έβρου, η Νομαρχία Έβρου και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές στην εκδήλωση. Είναι η πρώτη φορά που έγινε ανάθεση της διοργάνωσης αυτής σε Ελληνική επιστημονική ομάδα. Η ομάδα των Ελλήνων αραχνολόγων είναι πολύ περιορισμένη, αποτελούμενη από λιγότερο από δέκα μέλη, ωστόσο διαθέτει τον απαιτούμενο ενθουσιασμό και ενέργεια ώστε να αναλαμβάνει αυτού του τύπου τη δραστηριότητα για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, τόσο σε επίπεδο επιστημονικής αλληλεπίδρασης όσο και σε επίπεδο συνολικής διοργάνωσης.
Κύριος στόχος του συνεδρίου είναι η προώθηση και διάδοση της γνώσης των αραχνιδίων (π.χ. αράχνες, σκορπιοί, ψευδοσκορπιοί, φαλάγγια, ακάρεα κ.ά.) γύρω από ποικίλα βιολογικά θέματα, καθώς και η διευκόλυνση ανταλλαγής ιδεών και εμπειρίας μεταξύ ερευνητών και ινστιτούτων που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Απώτερος στόχος της εταιρίας και του συνεδρίου είναι η συνεχής ανάπτυξη νέων ερευνητικών πεδίων, ώστε ο τομέας της αραχνολογίας να βαδίζει παράλληλα με τις νέες τάσεις της βιολογίας και της επιστήμης συνολικά.
Στο συνέδριο αυτό αναμένεται προσέλευση 100 επιστημόνων προερχόμενων από Πανεπιστημία και Ινστιτούτα κυρίως της Ευρώπης αλλά και μη ευρωπαϊκών χωρών (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ινδία, Ισραήλ, Τουρκία, Τυνησία, Ταϊβάν, Πακιστάν κ.ά.). Εξέχοντα μέλη της επιστημονικής κοινότητας θα δώσουν το παρόν με προσκεκλημένες ομιλίες που θα ενισχύσουν το κύρος και το επιστημονικό βάρος της διοργάνωσης. Εκτός από το καθαρό επιστημονικό κέρδος της διοργάνωσης και την αλληλεπίδραση μεταξύ των επιστημόνων που θα παραστούν, τα αποτελέσματα των επιστημονικών εργασιών που θα παρουσιαστούν κατά τις μέρες του συνεδρίου θα αποτελέσουν τη βάση των πρακτικών του συνεδρίου που θα εκδοθεί σε εύλογο χρόνο μετά το συνέδριο, αλλά και μιας σειράς επιστημονικών άρθρων που θα δημοσιευτούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά.
Τέλος, η σημασία μίας τέτοιας διοργάνωσης σε ένα ακριτικό σημείο της Ελλάδας όπως είναι ο ΄Εβρος, περιοχή στην οποία η δημόσια προβολή του πολιτιστικού, τουριστικού και φυσικού της πλούτου είναι πολύ περιορισμένα, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία για την ανάδειξη όλων των παραπάνω σε διεθνές επίπεδο.
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής,
Μαρία Χατζάκη
Λέκτορας Τμ. Μοριακής Βιολογίας
& Γενετικής Δ.Π.Θ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου