ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

τα πολιτικα σωσιβια δεν σωζουν παντα

Του Παναγιώτη Κουσίδη
e-mail: kousidp@yahoo.gr

Η χρησιμοποίηση σωσιβίων από τη δεξιά παράταξη έχει μεγάλη προϊστορία και πολιτική παράδοση, μέχρι του σημείου να ψηφίζουν τα δένδρα. Αλλά και η κεντρώα παράταξη έχει κάνει χρήση σωσιβίων στο παρελθόν. Επειδή η μυθοποίηση και η αγιοποίηση του Κώστα Καραμανλή (του νεότερου) δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν την ήττα της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, το τελευταίο διάστημα επιστρατεύουν την αγιοποίηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή (του πρεσβύτερου), με την προσδοκία να αποτρέψουν την επερχόμενη συντριβή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αλλά αυτό αποτελεί αυταπάτη και ματαιοδοξία, διότι τα πολιτικά σωσίβια δεν σώζουν πάντα. Η χρησιμοποίηση των κρατικών καναλιών ως μηχανισμού προπαγάνδας υπέρ της κυβερνητικής παράταξης και υπέρ του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή δεν πρόκειται να αποτελέσει σωσίβιο από τον επερχόμενο εκλογικό καταποντισμό. Είναι η πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση που χρησιμοποιεί τα κρατικά κανάλια υπό τη μορφή της ανεκδιήγητης Υ.ΕΝ.Ε.Δ.
Ακόμη κι αν η ενέργεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να συνδέσει τον θεσμό και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια με τις επόμενες εθνικές εκλογές, ήταν μια άστοχη πολιτική κίνηση εγκλωβισμού ολόκληρου του ΠΑΣΟΚ, που έδωσε την σπάνια ευκαιρία στην κυβέρνηση να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των θεσμών, εντούτοις ούτε αυτή η ευκαιρία θα λειτουργήσει ως σωσίβιο σωτηρίας για το κυβερνητικό κόμμα, αφού ούτως ή άλλως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί την απομάκρυνση αυτής της αδύναμης και αναποτελεσματικής κυβέρνησης. Αφού αυτή η πολιτική και συνταγματική αστοχία του κ. Παπανδρέου καλύπτεται από τη λαϊκή βούληση για αλλαγή κυβέρνησης. Ουσιαστικά η κυβέρνηση της Ν.Δ. χρησιμοποιεί κατά κόρον τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ως σανίδα σωτηρίας, για να αποκομίσει κομματικά οφέλη, αλλά και το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που ανακίνησε το θέμα με την ίδια στόχευση. ΄Οσο ανήθικο είναι πολιτικά να χρησιμοποιείς ως εργαλείο τον κορυφαίο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για να προκαλέσεις πρόωρες εκλογές, άλλο τόσο πολιτικά ανήθικο είναι να χρησιμοποιείς τον θεσμό για να κερδίσεις πολιτικό χρόνο εξουσίας και αφετέρου να χρησιμοποιείς τον θεσμό ως πολιτικό όπλο για να πλήξεις τον πολιτικό σου αντίπαλο. Ο θεσμός δεν είναι, όμως, ούτε εργαλείο ούτε "δεκανίκι".
Η λαϊκή δυσαρέσκεια, ωστόσο, πρέπει να εκτονωθεί έγκαιρα και να ικανοποιηθεί η λαϊκή απαίτηση για αλλαγή κυβέρνησης και για αλλαγή πολιτικής. Ο λαός δεν χρειάζεται να ακούσει οδηγίες, συστάσεις, υποδείξεις και αυστηρές προειδοποιήσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα για την πορεία της εθνικής οικονομίας. Ο λαός δεν χρειάζεται οικονομικά στοιχεία για την εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων, ούτε για την υπερχρέωση και τον κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων. Ο λαός καταλαβαίνει εμπειρικά και ενστικτωδώς ότι η οικονομία της χώρας καταποντίζεται και τα ταμεία βουλιάζουν. Ο λαός καταλαβαίνει ότι οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση είναι αναποτελεσματικές, γι αυτό προτιμά αλλαγή κυβέρνησης για να ανανεωθούν οι ελπίδες της χώρας.
΄Οταν, όμως κινδυνεύει η εθνική οικονομία, οι πρόωρες εκλογές δεν αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση ούτε είναι πανάκεια. ΄Οταν κινδυνεύει η εθνική οικονομία δεν αγκιστρώνεσαι στην εξουσία με πάθος και με πείσμα για να εξαντλήσεις μιαν άκαρπη τετραετία. ΄Οταν κινδυνεύει με κατάρρευση η εθνική οικονομία, τότε όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας επιδεικνύουν συνεννόηση, συναίνεση, και συνεργασία, με εθνικό γνώμονα τη σωτηρία της εθνικής οικονομίας. Εθνική προτεραιότητα δεν είναι να χρησιμοποιηθούν τα πολιτικά σωσίβια για την διάσωση των κομμάτων, αλλά χρειάζονται σωσίβια για τη διάσωση της εθνικής οικονομίας.