ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

μια αυτοδιοικητικη πρωτοβουλια (για τη μακρη) αξια επαινου

Του Παναγιώτη Κουσίδη
e-mail:kousidp@yahoo.gr

Η ιστορική, η όμορφη και γραφική Μάκρη μαζί με τους οικισμούς Δικέλλων και Μεσημβρίας αποτελεί το σημαντικότερο παραθεριστικό και τουριστικό θέρετρο του΄Εβρου. Ενώ λοιπόν συνεπάγεται ότι αυτή η περιοχή φυσικού κάλλους θα είχε τύχει του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του κράτους, της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα είχε αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ωστόσο είναι η περιοχή με τα περισσότερα, τα μεγαλυτερα και δυσκολότερα προβλήματα. Ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρω πόσο δύσκολη και προβληματική είναι η οδική πρόσβαση στις υπέροχες ακτές-ακρογιαλιές του Ντεμίραλη (Αγίου Γεωργίου), της Αγίας Παρασκευής, της Κυανής Ακτής, των Δικέλλων και της Μεσημβρίας, αλλά και η δαιδαλώδης διαδρομή μέσω της Μάκρης στο γραφικό Λιμανάκι της, στον Πλάτανο και στη σπηλιά του Κύκλωπα.
Σε ανύποπτο χρόνο και εκτός προεκλογικής περιόδου ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξ\πολης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πορεία στο Μέλλον" κ. Γιάννης Λασκαράκης επισκέφθηκε πρόσφατα συνοδευόμενος από επιτελικούς συνεργάτες του τη Μάκρη, για να παρουσιάσει το πλούσιο πρόγραμμα του συνδυασμού του για την περιοχή. ΄Ενα πρόγραμμα που συνοψίζεται σε ένα μεγάλο πακέτο συγκεκριμένων, πρωτοποριακών, αλλά απόλυτα υλοποιήσιμων προτάσεων, οι οποίες θα κατατεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αν και κάθε προσπάθεια αργά η γρήγορα αποδίδει κάποια αποτελέσματα, θα πρέπει να τονιστεί, να επαινεθεί και να επιβραβευτεί αυτή η πρωτοβουλία και η ανεπιτήδευτη (γνήσια) επίδειξη ενδιαφέροντος από ένα σημαντικότατο στέλεχος της τοπικής μας αυτοδιοίκησης και της τοπικής μας κοινωνίας.
Από το πλήρες και κατατοπιστικό σχετικό ρεπορτάζ της Κικής Ηπειρώτου στην εφημερίδα ¨Η ΓΝΩΜΗ" της 29-5-2009 θα σταχυολογήσω και θα ξεχωρίσω κάποιες εύστοχες προτάσεις της "Πορείας στο Μέλλον" που μου προξένησαν ιδιαίτερη εντύπωση:
Μεγάλης σημασίας είναι η επισήμανση του κ. Γ. Λασκαράκη ότι: "΄Ολοι οι οικισμοί του Δήμου θα πρέπει να ενταχθούν σε έναν ενιαίο χωροταξικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό, στον οποίο ο καθένας έχει το ρόλο του, αξιοποιώντας τις δυνατότητές του και τους φυσικούς του πόρους".
Επανέφερε στο προσκήνιο ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα για οδική σύνδεση μεταξύ των δύο νομών ΄Εβρου και Ροδόπης από την παραλιακή ζώνη μέχρι τη Μαρώνεια.
΄Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στη Μάκρη και στην ύδρευση των Δικέλλων και της Μεσημβρίας από τον υδροταμιευτήρα του ΄Αβαντα και όχι από το λιγοστό νερό της Μάκρης που δεν επαρκεί για όλη την περοχή.
Τόνισε πως πρέπει να υπάρξει επιτέλους απελευθέρωση των ακτών, εξασφάλιση πρόσβασης για όλους τους δημότες, μέριμνα για την καθαριότητα των ακτών και της θάλασσας.
Πρότεινε να δοθούν κίνητρα για τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της Μάκρης και των οικισμών.
Στο πρόγραμμα της παράταξης περιλαμβάνονται εναλλακτικές διαδρομές αυτοκινήτων προς Δίκελλα και Λιμανάκι για δυνατότητα παράκαμψης του κορεσμένου κυκλοφοριακά κέντρου της Μάκρης.
Εκτός από τις υποδομές, στο επίκεντρο του σχεδιασμού της "Πορείας στο Μέλλον" για τη Μάκρη, είναι η ανάδειξη και προβολή της ταυτότητας της περιοχής ως περιοχής τουριστικής αναψυχής, αρχαιολογικού τουρισμού, κατασκηνωτικού τουρισμού, αλλά κυρίως θαλάσσιου τουρισμού με σκάφη αναψυχής.
Το σπουδαιότερο όλων είναι ότι ο κ. Λασκαράκης άκουσε την κριτική και τα παράπονα σε βάρος της δημοτικής αρχής, αλλά και τις προτάσεις των κατοίκων της Μάκρης και έκανε εποικοδομητικό διάλογο μαζί τους.
Εκείνο που θα ήθελα να προσθέσω ως κατακλείδα, είναι ότι η πρόταση του Γιάννη Λασκαράκη και της δημοτικής του παράταξης για την ευρύτερη περιοχή της Μάκρης είναι πλήρης, ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη, ιεραρχημένη, κοστολογημένη και αποτελεί υπόδειγμα αυτοδιοικητικής πρότασης, άξιας επαίνου και συγχαρητηρίων.