ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

αποψη

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΝΩΜΗ Κωνσταντίνου ΛΥΤΡΑ - Δημοτικού Συμβούλου

Δήμος Ορεστιάδας. Προβλήματα και στασιμότητα. Ας αγωνιστούμε όλοι μαζί για να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.
- Κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι. Δεν επιθυμώ να γίνω αρεστός, αλλά χρήσιμος. Δεν θα χαϊδέψω το αυτί κανενός. Ιδιαίτερα σοβαρά θέματα απασχολούν εδώ και καιρό τον Δήμο μας, τα οποία δεν προχωρούν και δεν θα προχωρήσουν, αν συνεχί-σουμε την ίδια πολιτική. Νέα προκύπτουν εξίσου σοβαρά. Η κατάσταση έχει βαλτώσει. Τι δέον γενέσθαι; Δεν θα εξετάσω εδώ ποιος φταίει λιγότερο και ποιος περισσότερο. Γιατί τότε οι απόψεις και οι προτάσεις μου δεν θα έχουν την ίδια βαρύτητα και ευρεία αποδοχή, σ΄ αυτή την δύσκολη χρονική στιγμή. Οι πολίτες, μας κρίνουν αρνητικά. Όλοι μας παίρνουμε τα μηνύματα αυτά. Βέβαια ο καθένας τα ερμηνεύει από την δική του πολιτική, ατομική, εγκεφαλική, ψυχολογική «σκοπιά» και πίεση που δέχεται, επηρεα-σμένος από το παρελθόν του άλλου ή από τον θυμό του, την εκδίκηση, το μίσος, κλπ.
- Όμως πρέπει να μείνουμε σ΄ αυτά; Προς θεού, όχι. Για το καλό της Ορεστιάδας, των χωριών, των πολιτών. Εάν συνεχίσουμε έτσι, δεν υπάρχει διέξοδος. Και θα είμαστε όλοι ηθικά υπεύθυνοι και υπόλογοι, απέναντι στους αγανακτισμένους και καχύποπτους πλέον πολίτες που ανησυχούν για την προοπτική του Δήμου μας. Θα είμαστε υπεύθυνοι για την στασιμότητα της πόλης μας, για την κυριαρχία της διχόνοιας και λανθασμένων επιλογών, που κυριαρχούν πολλές φορές στις ενέργειές μας. Αντί να συνυπάρχουμε και να βοηθά ο ένας τον άλλο, προσπαθούμε με κάθε τρόπο και μέσο, να υποβιβάσουμε τον άλλο και να του «βγάλουμε τα μάτια». Αυτά πρέπει να σταματήσουν, τουλάχιστον στα σοβαρά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος μας.
- Θα περιγράψω δεκατρία (13) ιδιαίτερα σοβαρά και επείγοντα θέματα.
- Ίδρυση νέου Πανεπιστημιακού Τμήματος, εξεύρεση - παραχώρηση οικοπέδων στην ΕΛ.ΑΣ. και Π.Υ. για ανέγερση μέσω ΣΔΙΤ σύγχρονου Αστυνομικού και Πυροσβεστι-κού Μεγάρου, παραχώρηση οικοπέδου στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για ανέγερση εργατικών κατοικιών (πρόσφατη δέσμευση κ. Υπουργού), Εγνατία Οδός (κόμβοι, παράκαμψη, κλπ), πάρκιγκ και ανάπλαση κεντρικής πλατείας, μεταφορά γκαράζ, δικαστικές φυλακές, λειτουργία κολυμβητηρίου, στρατόπεδο ΕΜΑ, παλαιός σταθμός ΟΣΕ, ορισμός προέδρου Δ.Ε.Υ.Α.Ο.
- Πιστεύω ότι για τα παραπάνω και όχι μόνο, με καλή θέληση, αμοιβαίες υποχωρήσεις, συγκράτηση πολιτικών παθών και προσωποπαγών πολιτικών, «αν βάλουμε όλοι λίγο νερό στο κρασί μας», μπορούν να βρεθούν λύσεις και να προχωρήσουν γρήγορα και σωστά. Προτείνω, απλά και πρακτικά, χωρίς να πετώ στα σύννεφα: Α) «οικουμενική» συναίνεση, συνεννόηση, συνύπαρξη. Όχι βέβαια συνδιοίκηση. Β) Συσκέψεις μεταξύ των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπου των 4 (2 ανεξάρτητων και 2 αποστασιοποιημένων) της πλειοψηφίας. Να συζητηθούν τα παραπάνω θέματα και να ληφθούν αποφάσεις τελικές, «εδώ και τώρα», με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Στα περισσότερα, αν επέλθουν μικρές βελτιώσεις ή αλλαγές, θα συμφωνήσουν άπαντες. Σε 2, 3 που θα υπάρξουν αντιρρήσεις και διαφορετικές απόψεις, πρέπει να γίνει η μεγάλη υπέρβαση, με υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές. Η πλειοψηφία να δεχθεί και να υιοθετήσει απόψεις και προτάσεις των μειοψηφιών και αντιστρόφως. Διαφορετικά δεν θα προχωρήσει τίποτα. Γ) Άλλη πρόταση πιο «προχωρημένη», πιο δημοκρατική, είναι να γίνει η συζήτηση των θεμάτων, σε έκτακτο, σε πλήρη σύνθεση Δ.Σ., κεκλεισμένων των θυρών, όπως προβλέπεται από το άρθρο 96 ΔΚΚ και να συναποφασίσουμε μέσα σε πνεύμα πλήρους παραταξιακής ελευθερίας, για το καλό του Δήμου μας. Η κεκλει-σμένων των θυρών συνεδρίαση, ας μην θεωρηθεί πολιτικά μαγειρέματα.
- Δεν είναι εύκολο να γίνουν πράξεις τα παραπάνω και μάλιστα μετά την πόλωση που έχει δημιουργηθεί (μηνύσεις, αγωγές κλπ). Δεν είναι όμως και ακατόρθωτο. Χρειάζεται καλή διάθεση, σύνθεση απόψεων, αλληλοκατανόηση, μετριοπάθεια. Να μην είναι κα-μία πλευρά αμετακίνητη και ταμπουρωμένη στις θέσεις της. Έτσι θα πετύχει η προσπά-θεια. Διαφορετικά «τζάμπα» συζητάμε ή προτείνουμε. Προσωπικά θα έχω ήσυχο μέρος της συνείδησής μου. Η συνύπαρξη αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι και κ. Δήμαρχε δεν είναι θέμα εξυπνάδας, προσωπικής ή ομαδικής «κυριαρχίας» ή πολιτικής «μαγκιάς». Οι πολίτες προβληματίζονται, με άλλους περισσότερο, με άλλους λιγότερο, αλλά με όλους μας. Στο τέλος, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου, θα μας θέσουν αν όχι όλους τους περισσότερους, στην άκρη ως ακατάλληλους και στο χρονοντούλαπο της τοπικής πολι-τικής – δημοτικής ιστορίας, ανεπιστρεπτί. Αρκετά μας ανέχθηκαν. Η άρνηση συνεργα-σίας για τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα αποτελούν θέματα που δυσαρεστούν την κοινωνία, πλήττουν την ουσία της δημοκρατίας μας και τελικά βλάπτουν τον τόπο. Οι πολίτες ζητούν σύνθεση απόψεων και ουσιαστικό διάλογο για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο μέλλον του Δήμου μας. Οφείλουμε να κατασιγάσουμε τις ανησυχίες και να εξαφανίσουμε τις αμφιβολίες των πολιτών, πριν χάσουμε και το τελευταίο ίχνος της αξιοπιστίας μας. Υπάρχει δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και δεν σταματήσει η συνεχής αποδόμηση της τοπικής πολιτικής σκηνής, θα αποδειχθεί ότι ήμουν «μάντης κακών» προβλέψεων.
- Πολιτικός πολιτισμός, χαμηλοί τόνοι, γενναιότητα ψυχής, αλληλοσεβασμός προσώ-πων και θέσεων και όλα θα πάνε καλά. Αφού κατά βάση συμφωνούμε στην συντριπτι-κή πλειοψηφία των θεμάτων. Ας αφήσουμε στην άκρη παρελθοντολογία, εγωισμούς, υποκρισίες, πείσματα, εμπάθειες, εκδικήσεις. Έχετε χρόνο, όσοι ασχοληθείτε ξανά με τα δημοτικά δρώμενα, να «μαλλιοτραβηχτείτε», 1-2 μήνες πριν τις εκλογές. Αρκούν.
- Τα θέματα δεν λύνονται συνάδελφοι της μειοψηφούσης πλειοψηφίας μονόπλευρα, χωρίς την βοήθεια και συνεννόηση με τις μειοψηφίες και τους 2+2 της πλειοψηφίας. Το γήπεδο το έχετε εσείς, την μπάλα την έχουμε εμείς. Καλέστε μας να παίξουμε ένα φιλικό παιγνίδι μαζί. Και ας υπάρξουν, άθελα ή ηθελημένα, από κάποιους σκληρά μαρκαρίσματα. Ο αγώνας πρέπει να γίνει, να λήξει και επειδή θα είναι φιλικός όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, εύχομαι ισοπαλία, νικητές θα είναι οι πολυπληθείς φίλαθλοι, δηλαδή οι σκεπτόμενοι πολίτες και όχι οι λίγοι φανατικοί οπαδοί.
- Σκεφθείτε και αποφασίστε. Ας προβληματιστούμε όλοι. Έγραψα όπως η συνείδησή μου, μου υπαγόρευε, αυτόφωτα και χωρίς συρρίκνωση των ανθρώπινων συναισθημά-των μου.
Υ.Γ. - Θα μπορούσε ο τίτλος του άρθρου να είναι και έτσι: Χάσαμε το γήπεδο! Χάσατε την μπάλα! Οι φίλαθλοι, ο κυρίαρχος λαός περιμένει! Παίξτε (σωστή) μπάλα! Στοπ!
Ορεστιάδα 15-6-2009
Κωνσταντίνος ΛΥΤΡΑΣ – Δημοτικός Σύμβουλος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας ελπίσουμε οι ελεύθερες σκέψεις του κ. Λύτρα να γίνουν πράξεις, για το καλό της Ορεστιάδας!
Συγχαρητήρια για το Blog σας- συνεχίστε, σας διαβάζουμε
Ορεστιαδίτες της Ξάνθης

Ανώνυμος είπε...

Ας ελπίσουμε οι ελεύθερες σκέψεις του κ. Λύτρα να γίνουν πράξεις, για το καλό της Ορεστιάδας!
Συγχαρητήρια για το Blog σας- συνεχίστε, σας διαβάζουμε
Ορεστιαδίτες της Ξάνθης

Ανώνυμος είπε...

Ας ελπίσουμε οι ελεύθερες σκέψεις του κ. Λύτρα να γίνουν πράξεις, για το καλό της Ορεστιάδας!
Συγχαρητήρια για το Blog σας- συνεχίστε, σας διαβάζουμε
Ορεστιαδίτες της Ξάνθης