ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

καλε παναιρ διδυμοτειχο

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009
Παραδοσιακοί οργανοπαίχτες της Θράκης, θα περιδιαβούν την πόλη από τις γειτονιές (Δασαρχείο, Στρατιωτικό Μουσείο, Εφορεία και Καλές,) από τις 19.30 μμ. για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία στις 20.30 μμ. όπου μετά την ακολουθία του Εσπερινού, θα παρουσιάσουν με τους ήχους της γκάιντας ένα ευχάριστο θρακιώτικο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Θα προηγηθεί η προβολή ντοκιμαντέρ της Αγγέλας Γιαννακίδου από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης γύρω από την Θρακιώτικη μουσική παράδοση.

Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Η ημέρα της Πεντηκοστής (Καλέ Παναίρ) όπως θυμούνται οι παλαιότεροι και συνεχίζουν οι νεότεροι, παραμένει η μεγαλύτερη γιορτή της πόλης, η οποία επικεντρώνεται στην λιτανεία της εικόνας του Παντοκράτορα από την εκκλησία του Χριστού στο Κάστρο, στον Άγιο Αθανάσιο, για να επιστρέψει την επόμενη του Αγίου Πνεύματος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, την κυριώνυμη ημέρα μετά το τέλος της δοξολογίας οι οργανοπαίχτες της γκάιντας θα κατηφορίσουν παίζοντας από το Κάστρο της πόλης προπορευόμενοι της πομπής για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία για το μεγάλο πανηγύρι που ετοιμάζει ο Δήμος.
Την ημέρα αυτή οι νοικοκυρές της πόλης μαγείρευαν και φιλοξενούσαν σε κάθε επισκέπτη παραδοσιακά φαγητά της περιοχής.
Για το λόγο αυτό εθελόντριες γυναίκες του Διδυμοτείχου θα ετοιμάσουν και θα προσφέρουν στο κόσμο γκιουβέτσι, κοτόπουλο με πλιγούρι και λουκάνικα με ρύζι όπως επίσης και άλλα παραδοσιακά φαγητά ξεχασμένα πια από το χρόνο, τα οποία θα βρίσκονται εκτεθειμένα σε ειδικά κιόσκια ώστε να μάθουν οι νέοι και να θυμηθούν οι παλιοί, τα φαγητά της εποχής τους.
Θα ακολουθήσει μεγάλο παραδοσιακό γλέντι με τους οργανοπαίχτες της γκάϊντας.