ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

εγνατια και αγρια πανιδα

Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, έλαβε τη γραπτή διαβεβαίωση της Εγνατίας Οδού Α.Ε, για άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων με σκοπό την ασφάλεια οδηγών και άγριας πανίδας. Μετά από επανειλημμένες συστάσεις της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και σχετικά υπομνήματα για την ακαταλληλότητα των προδιαγραφών του φράχτη που έχει τοποθετηθεί καθ’ όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ έλαβε γραπτή διαβεβαίωση για την άμεση έναρξη των εργασιών ενίσχυσης ή και αντικατάστασης του φράχτη καταρχήν σε ένα μήκος 15 χλμ στο τμήμα 4.1. «Παναγιά-Γρεβενά» που μόλις πρόσφατα δόθηκε στην κυκλοφορία και όπου σε πολλά σημεία υπάρχει κίνδυνος διέλευσης της άγριας πανίδας, όπως επίσης και στον κάθετο άξονα «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή». Μάλιστα στο τμήμα αυτό στις αρχές Μαίου σημειώθηκε το πιο πρόσφατο θανατηφόρο τροχαίο περιστατικό με θύμα μια αρκούδα η οποία πέρασε πάνω από το φράχτη του κλειστού αυτοκινητόδρομου και συγκρούστηκε με διερχόμενο όχημα. Το περιστατικό αυτό ήταν μάλιστα το τρίτο θανατηφόρο τροχαίο στην περιοχή σε διάστημα μικρότερο των 15 ημερών. Η αυτοψία της ομάδας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ είχε δείξει τότε πως η αρκούδα είχε περάσει στο οδόστρωμα περνώντας πάνω από τον προστατευτικό φράχτη της καθέτου της Εγνατίας, ο οποίος όπως τόνισε η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, αποδείχτηκε εντελώς ακατάλληλος να εμποδίσει τη διέλευση ειδών της άγριας πανίδας.
Στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεργασίας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ με την Εγνατία Οδό Α.Ε, στο ειδικό διετές ερευνητικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση των επιπτώσεων από την κατασκευή και λειτουργία της Εγνατίας οδού στην πανίδα, η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ έχει επισημάνει εδώ και καιρό το ίδιο πρόβλημα ακαταλληλότητας του φράχτη και στο τμήμα «Παναγιά-Γρεβενά» της Εγνατίας οδού το οποίο εγκαινιάστηκε μόλις πρόσφατα. Στο τμήμα αυτό διαπιστώθηκε επανειλημμένα (μέσω τηλεμετρικών αλλά και οπτικών ενδείξεων) «παραβίαση» του φράχτη από αρκούδες ενώ τα ίχνη των ζώων στο οδόστρωμα υποδεικνύουν την πλήρη διάσχιση του αυτοκινητόδρομου από τα ζώα και στους δύο κλάδους.
Εκτός από τη διαβεβαίωση πως θα ελεγχθεί και θα αναβαθμιστεί η περίφραξη κατά μήκος όλων των τμημάτων του 4.1 και του κάθετου Άξονα τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία, η Εγνατία Οδός Α.Ε. δεσμεύτηκε για τη λήψη μέτρων «καθοδήγησης» των ζώων με την υλοποίηση φυτοτεχνικών έργων προκειμένου τα ζώα να χρησιμοποιούν τις υπόγειες διαβάσεις που είναι κατάλληλες για τη διέλευση τους, για τον έλεγχο του φωτισμού όπου η χάραξη βρίσκεται εκτός ορύγματος ή σήραγγας καθώς και για την τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων για τους οδηγούς ώστε να ελαττώνουν ταχύτητα σε περιοχές που είναι βιότοπος της καφέ αρκούδας.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ θεωρεί αυτή την εξέλιξη πολύ θετική, έτσι ώστε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη κατάσταση να απαριθμούμε νεκρές αρκούδες και να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές κατά μήκος της Εγνατίας, αλλά και για να μην ακυρωθούν οι προσπάθειες τόσων ετών για τη διατήρηση των πληθυσμών και βιοτόπων της αρκούδας στην Ελλάδα.