ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Κλάφτηκαν στον Ερντογάν μουσουλμάνοι βουλευτές και πολιτευτές της Θράκης
«Θα περιμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε στην περιοχή σας πράγματα και θάματα» θα πει ο Νίκος Μελέτης αναλυτής του ΕΘΝΟΥΣ Για την ομολογουμένως περίεργη συνάντηση και ιδιαίτερα περίεργη πρόσκληση των μουσουλμάνων βουλευτών και πολιτευτών από την Θράκη γράφηκαν και ειπώθηκαν πολλά, ενώ αναλυτικά δημοσιεύματα υπήρξαν για το περιεχόμενο και τις προσδοκίες τους σχεδόν σε όλο τον κεντρικό Τύπο.
Για το τι ακριβώς λέχθηκε ο έγκυρος αναλυτής της εφημερίδας «Έθνος» Νίκος Μελέτης μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87,5 θέτοντας δημόσια τον προβληματισμό του και κυρίως αναφερόμενος για την οπτική των ελληνικών κομμάτων να προσεγγίζουν το τουρκικό προξενείο μπας και καταφέρουν να αποσπάσουν 1000 ψήφους παραπάνω.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει αξιόπιστη εικόνα για το τι ακριβώς συζητήθηκε στις συναντήσεις αυτές και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, γιατί ο καθένας από αυτούς που συμμετείχαν εκεί έχει κάθε λόγο βεβαίως να μην αποκαλύψει την απόλυτη πραγματικότητα. Οι διαρροές που υπάρχουν είναι από κάποιον για να πλήξει τους άλλους και όλα αυτά τα γνωστά. Εν πάση περιπτώσει όμως είναι ένα θέμα που πρέπει να προβληματίσει και την ηγεσία τουλάχιστον των κομμάτων που ανήκουν αυτοί οι πολιτικοί εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας, γιατί δεν είναι και τόσο ευχάριστο να βλέπεις δύο εν ενεργεία τουλάχιστον βουλευτές, δεν μιλάμε για τους πρώην βουλευτές, να φτάνουν παραμονή Χριστουγέννων στην Άγκυρα, να γίνονται δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, από άλλους παράγοντες και οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι διεκτραγωδούν την κατάσταση στην Θράκη. Δηλαδή δεν είναι και τόσο ευχάριστο ούτε για τους ίδιους αλλά και πολύ περισσότερο για τα κόμματα με τα οποία έχουν εκλεγεί. Συγκεκριμένα τώρα οι δύο που πήγαν είναι εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ. Μπορούν να απαντήσουν ευθέως ότι σαν ιδιώτες είχαμε μία πρόσκληση από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, μάλιστα ορισμένοι από αυτούς κάθισαν και τρεις μέρες, ακόμη δεν έχουν επιστρέψει λέει.
-Ναι, για όλο των κύκλο επαφών. Είναι μία χρονιά η οποία είναι παράξενη πολιτικά στην Ελλάδα. Να θυμίσουμε ότι οι πλειοψηφίες είναι οριακές και για τη ΝΔ τώρα τα γκάλοπ δίνουν πολύ δύσκολες αυτοδυναμίες, παίζει ρόλο ο ένας ή οι δύο βουλευτές, έχουμε τις ευρωεκλογές και φαίνεται εδώ πέρα ότι υπάρχει ένας γενικότερος συντονισμός για τα ποια πράγματα θα είναι ψηλά στην ατζέντα που θα τίθενται από τους γνωστούς κύκλους της μειονότητας εδώ με την υποστήριξη της Άγκυρας η οποία τα θέτει σε ανώτατο επίπεδο, είτε με τον κ. Μπαμπατζάν, είτε με τον κ. Ερντογάν. Αλλά εκ των πραγμάτων βλέπω και αυτό που εμένα μου δημιουργεί κάποιες απορίες ακόμα, ότι δεν κλήθηκαν μόνο οι δύο βουλευτές εν ενεργεία, κλήθηκε όλο το σύστημα της μειονότητας σε μία συμβολική κίνηση ότι όλοι μπορεί να ανήκουμε στα 4 διαφορετικά κόμματα, μπορεί να έχουμε βρεθεί να είμαστε αντίπαλοι στις εκλογές αλλά είμαστε μαζί στην Άγκυρα, μαζί στο προεδρικό μέγαρο που μας ενώνει και αυτό είναι ένα ανησυχητικό μαζί με όλα τα άλλα ανησυχητικά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Θράκη και στα οποία νομίζω ότι η ελληνική πολιτεία ανησυχεί ελάχιστα ως καθόλου.
Το πρωτόκολλο τι λέει σε αυτές τις περιπτώσεις; Δηλαδή δύο εν ενεργεία βουλευτές μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μάλιστα συναντιούνται και με τον κοινωνικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, όπου τίθενται διάφορα θέματα στην ατζέντα όπως η εκπαίδευση και η οικονομική συνεργασία;
-Να σας πω κάτι, δεν έχω ακούσει να έχουν προσκληθεί για παράδειγμα δύο Έλληνες βουλευτές στην Αλβανία ή στα Σκόπια ή στην Βουλγαρία να συναντηθούν με τον πρόεδρο της χώρας ή τον πρωθυπουργό, ούτε το αντίστροφο έχει συμβεί. Για παράδειγμα δηλαδή και οι βουλευτές πια του κόμματος του στην Αλβανία που συμμετέχει η αναγνωρισμένη ελληνική εθνική μειονότητα, νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια σπανίως συναντώνται με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Αλλά που αυτό έχει μία θεσμική μορφή επίσημα και υπάρχει μία θεσμική μορφή αυτής της συνεργασίας και της συνάντησης, ενώ εδώ δεν υπάρχει καμία θεσμική μορφή στην συνάντηση που έγινε. Ξέρουμε τις απόψεις του κ. Μαντατζή και του κ. Χατζηοσμάν περί τουρκικής μειονότητας, είναι γνωστές αυτές οι θέσεις, το κόμμα βέβαια δεν τις έχει αποδοκιμάσει, δεν έχει αποδοκιμάσει τους ίδιους εν πάση περιπτώσει και νομίζω επειδή μπαίνουμε σε μία δύσκολη πολιτική χρονιά για την Ελλάδα ότι θα δούμε πολλά πράγματα στην Θράκη. Θάματα και πράγματα, με τους στόχους που έχουν όλοι να αποσπάσουν μερικούς ψήφους νομίζοντας έτσι ότι θα σωθούν αν έχουν βουλευτή κάποιον ο οποίος όμως παίρνει εντολές από την Άγκυρα.
Με βάσει λοιπόν κάποιες πληροφορίες που υπήρχαν από αυτή την συνάντηση φέρεται τουλάχιστον ότι ειπώθηκε από τους δύο εν ενεργεία βουλευτές ότι με την εκτίμηση σε 5-6 μήνες περίπου το ΠΑΣΟΚ θα είναι στην εξουσία και ότι τα πράγματα για την μειονότητα στην Θράκη θα είναι πολύ πιο εύκολα...
-Ναι, έτσι φέρεται ότι είπαν. Τώρα να σας πω και την αλήθεια δε νομίζω ότι δυσκολεύθηκαν και πολύ και στην προηγούμενη περίοδο οι στοχεύσεις που είχαν διάφοροι για την Θράκη. Για παράδειγμα ένα μεγάλο ποιοτικό βήμα που έγινε από τουρκικής πολιτικής ήταν η επίσκεψη του κ. Ερντογάν το 2004, η οποία δεν ήταν μία επίσκεψη ιδιωτική. Ονομάστηκε βέβαια «ιδιωτική» αλλά έφθασε από την Αθήνα στην Θράκη έχοντας ολοκληρώσει μία επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Πρωθυπουργός έχει πάρα πολλά χρόνια να έρθει στην Θράκη, δηλαδή ήταν μία ποιοτική αναβάθμιση αυτή η οποία ήταν ένα μικρό βήμα που έγινε και ήταν πολύ σημαντικό. Από εκεί και πέρα δε νομίζω ότι πιέστηκε ιδιαίτερα ο σκληροπυρηνικός κύκλος της μειονότητας τα τελευταία χρόνια ανεξαρτήτου κυβερνήσεως γιατί υπάρχει μια πολιτική την οποία ακολουθούν με συνέπεια οι άνθρωποι που είναι κοντά στο τουρκικό προξενείο και τα τελευταία χρόνια έχουν απροκάλυπτα και την στήριξη της Τουρκίας. Και φάνηκε λοιπόν ότι οι τομείς που τους απασχόλησαν ήταν δύο. Ένα ήταν το θέμα της εκπαίδευσης και το άλλο της οικονομικής διείσδυσης με την μορφή κάποιων επιχειρήσεων εδώ στην Θράκη όπως έγινε με την Ziraat Bank.
-Ακριβώς. Τώρα το τι σημαίνει αυτή η επένδυση της Ziraat Bank, αν είναι πραγματικά επένδυση ή αν θα χαρακτηριζόταν διείσδυση, εγώ θα προτιμούσα τον δεύτερο όρο. Επένδυση, δεν φαντάζομαι να δώσει σε πολλούς ανθρώπους εργασία ή θα αναπτύξει τις υποδομές στην Θράκη το υποκατάστημα της Ziraat Bank. Δεν μιλάμε για επένδυση επομένως, μιλάμε για μία πράξη κυρίως διείσδυσης με ό,τι μπορεί να παίξει ρόλο ένα υποκατάστημα τουρκικής τράπεζας στην Θράκη. Άρα απροκάλυπτα λοιπόν γίνονται κάποιες συναντήσεις, δεν κρατιούνται ούτε καν τα προσχήματα που λέει ο λαός σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κάτι ετοιμάζεται δηλαδή.
-Ναι, βεβαίως έχουν και οι πολιτευτές αυτοί που πήγαν στην Άγκυρα, έχουν και κάθε λόγο βεβαίως να πλασάρονται ότι είναι αυτοί που έχουν το χρίσμα από την άλλη πλευρά. Ως ήρωες, κάτι το οποίο θα το εξαργυρώσουν φυσικά με ψήφους συγκεκριμένους από την μειονότητα.
-Ναι, εγώ και πάλι θέλω να πω ότι επειδή αυτό το λάθος γίνεται από όλα τα μεγάλα ελληνικά κόμματα χρόνια τώρα και τους τοπικούς άρχοντες, ότι θεωρούν ότι αν χαϊδεύουν τα αφτιά του προξενείου και των ανθρώπων του προξενείου θα αποσπάσουν χίλιους ψήφους παραπάνω και επομένως θα έχουν εκλέξει ένα βουλευτή παραπάνω. Ο βουλευτής αυτός σημασία έχει να υπηρετεί να τα συμφέροντα της μειονότητας και να είναι ενταγμένος μέσα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Να μην χρειάζεται να πηγαίνει δυο φορές τον χρόνο στην Άγκυρα να πάρει γραμμή από τον κ. Ερντογάν και τον κ. Γκιουλ γιατί τότε δεν υπάρχει κέρδος για κανένα κόμμα. Και μάλιστα 11 άτομα τα οποία συμμετείχαν σε όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς μέχρι τώρα.
-Δεν υπάρχει διάκριση αριστεράς και δεξιάς.
Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Μελέτη.
Δήμος Μπακιρτζάκης
Εφ. "Ο Χρόνος"