ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

απο τη σαμοθρακη με . . . αγανακτηση

Της Άννας Δεληγιάννη-Τσιουλπά

Έλεγα να σου στείλω ένα γράμμα μ’ όλα τα παράπονά μου…
Ως Σαμοθρακίτισσα, κι αν θέλεις αναγνώστη μου, ως νησιώτισσα, πολλές φορές σκέφτηκα να γράψω ένα γράμμα στον Πρωθυπουργό ,μα κάθε φορά έπνιγα την επιθυμία μου, με τη σκέψη: καλά και στον Πρωθυπουργό; Γράψε σε κάποιον άλλο, σ’ έναν Υπουργό. Έτσι μάζεψα την πίκρα μου και -γιατί όχι- την οργή μου και έγραψα ,για να με γράψουν όπως συνηθίζουν να γράφουν εκείνους, που επίμονα ζητούν την ικανοποίηση κάποιων αναγκών. Σημασία έχει ότι προσπάθησα κι ακόμη μεγαλύτερη σημασία ότι με απαντήσανε και της Υγείας και της Ναυτιλίας, αλλά πώς; Με ευγένεια και παραπομπές από τον Άννα στον Καϊάφα. Έχω και τα τεκμήρια για όποιον δυσπιστεί αλλά- τι τα θες -είναι καιρός για έργα ,έργα που θα εγγυώνται τη σίγουρη διαμονή στο νησί, την ασφάλεια…Τί να πούμε στα παιδιά μας ;Ό,τι έγραψε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος…Κάποτε θάρθουν γνωστικοί
Λογάδες και γραμματικοί
Για να σε πείσουν,
Έχε το νου σου στο παιδί
Κλείσε την πόρτα με κλειδί
Θα σε πουλήσουν…;
Ως Σαμοθρακίτες καταντήσαμε χειροκροτητές λόγων, για να φαινόμαστε ευγενείς απέναντι σ’ εκείνους που ενθουσιασμένοι απ’ την ομορφιά του νησιού απευθύνουν λογύδρια εντυπωσιασμού. Τώρα γράφω πάλι, αλλά για ενημερώσω τους Έλληνες ότι εμείς στα νησάκια-γιατί λένε, η νησιωτική πολιτική επιμερίζεται σε μικρά και μεγάλα νησιά- υποφέρουμε, αλλά ποιος! Περιμένω, όποιος θέλει ας απαντήσει, γιατί το να μην απαντήσει κάποιος σημαίνει αποδοχή μιας κατάστασης και ποιος ξέρει πού θα βγεί.
Κύριοι ,σας γράφω πάλι από ανάγκη η ώρα πέντε το πρωί, εμφορούμενη από οργή για τον τόπο μου ,από έναν τόπο ακρόπρωρο της ΕΕ ο οποίος ουδόλως διαφέρει από άλλους γειτονικούς τόπους, οι οποίοι όμως δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή ένωση. Αν εκείνοι έχουν άφεση, εμείς τρώμε φέσι την υποσχεσιολογία με πρόταξη του θα…για πολλά χρόνια.
Φθίνουσα η πορεία του νησιού, ενισχυόμενη από τη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση των γεννήσεων. Ελάτε να δείτε την κατάστασή μας για να ζήσετε εκ του σύνεγγυς τις δυσκολίες μας .Η Σαμοθράκη δεν πρέπει να αποτελεί πόλο έλξης για το κατσίκι ή το… τζατζίκι για τις γεύσεις της ,όταν τα χείλη των κατοίκων είναι στυφά και σκέφτονται πώς να φέρουν το ψωμί στο στόμα τους. Ελάτε ,επικεφαλής των κομμάτων, που έχετε μπει στο ναό ης Δημοκρατίας για να κάνετε πράξη την ομολογία ενδιαφέροντος για το νησί. Ελάτε να δείτε, πως αν είσαι μαθητής, «ματώνεις» να τελειώσεις το Λύκειο ,αν είσαι επιχειρηματίας «ματώνεις» να διατηρήσεις την επιχείρησή σου, γιατί το κόστος των προϊόντων υπαγορεύει οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων ή η συμπίεση του κέρδους καθιστά μη βιώσιμη την επιχείρηση και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Αν είσαι ανήμπορος είσαι καταδικασμένος… Ενδιαφερθείτε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής, πριν να είναι αργά πριν αλωθεί από τους ξένους, πριν φύγει ο νέος πληθυσμός . Και μετά φταίει ο ένας ,ο άλλος! Ξεκάθαρα πράγματα, φταίει η κυβέρνηση που σε κάτι τέτοιες περιοχές έριξε το «δηλητήριο» της ακαρπίας και να μη συνέλθει ποτέ ο Σαμοθρακίτης. Όσοι πηγαίνουν στο νησί ως επισκέπτες ,μόλις πάνε να ενθουσιαστούν λιγάκι ,απογοητεύονται. Οι γιατροί ανύπαρκτοι, κι αν υπάρχει κάποιος ο κατακαημένος, τι να σου κάνει με τα υποτυπώδη μέσα που διαθέτει, χώρια που κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος για αβλεψία. Η εντολή σαφής: να πάτε στην Αλεξανδρούπολη. Πώς να αντέξεις, με τι κουράγιο ,ποια τσέπη να τινάξεις για την επικείμενη ταλαιπωρία, για να είσαι συνεπής στο ραντεβού που θα σου κλείσουν οι γιατροί της Αλεξ/πολης μετά από δέκα μέρες από το εξιτήριό σου! Ανασκουμπωθείτε και φτου κ’απ΄ την αρχή. Και καλά να είναι καλοκαίρι.
Σας παρακαλώ κύριοι, σκεφτείτε ότι ο καημένος ο ηλικιωμένος έρχεται στην πόρτα σας με χίλια ζόρια ,μην του κλείνεται μια εξέταση για αργότερα για χ λόγους, εφόσον μπορεί να την κάνει ταυτόχρονα, γιατί η ανθρωπιά επιβάλλεται πρώτιστα να εκφράζεται στο χώρο σας.
Ελάτε κύριοι του κυβερνώντος κόμματος , να δείτε τι τραβάνε οι κάτοικοι ενός νησιού που επιμένουν να μένουν εκεί ως έλληνες, έχοντας θυσιάσει πολλούς συγγενείς στο βωμό της αναισχυντίας!
Κι όμως η αναισθητοποίηση είναι μια κάποια λύση μόνο και μόνο για να λέμε ότι όλα βαίνουν καλώς. Αλλά ποιος λαβαίνει υπόψη του την εξαπάτηση των ανθρώπων που αγωνίζονται μέχρι σήμερα και μπαίνουν άθελα -πλην όμως υποχρεωτικά- στην πληρωμή του εισιτηρίου με προσαύξηση 20% γιατί σταμάτησε η επιδότηση προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία και καλούνται οι ταλαίπωροι , οι μη έχοντες να πληρώσουν- με τις ευλογίες της κυβέρνησης- στους έχοντες, για να δικαιούνται πρόσβαση στην υγεία και όχι μόνο. Τι χρωστάει ο πολίτης να πληρώνει τα σπασμένα όταν άλλος τα χρεώνεται κι άλλος –δυστυχώς-τα φεσώνεται!
Η Σαμοθράκη δεν έχει άλλα «περιμένω»,γιατί δεν μπορεί να περιμένει .Και όποιος προσβλέπει στο δημαρχιακό θώκο ας μη το κάνει από φιλοδοξία και μόνο, αλλά από πραγματικό ενδιαφέρον για τον τόπο ,έτοιμος να «ματώσει»,για να ελπίζουν οι κάτοικοι σε καλύτερες μέρες.