Να λοιπόν που το φωτορεπορτάζ του «Χρόνου» είναι αψευδής μάρτυρας ότι γουλιανοί «τέρατα» κάνουν την εμφάνισή τους στον ποταμό Έβρο. Όπως λένε οι ειδήμονες τα ψάρια αυτά ηλικίας τριάντα και πλέον ετών έχουν βάρος πάνω από 80 κιλά με μήκος που ξεπερνά τα δύο μέτρα! Ο επιδέξιος ερασιτέχνης ψαράς Ιωάννης Χαντζής από το Πύθιο Έβρου μίλησε για τις ξεχωριστές αυτές ψαριές με γουλιανούς 50 κιλών μέχρι και πάνω από 80 που είναι το θέμα της συζήτησης όλων στην περιοχή, ενώ καταλήγουν σε εκλεκτά ψαροεδέσματα και μεζέδες. Η συνομιλία με τον δεινό ψαρά μεταδόθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm. Eξεπλάγην κ. Χαντζή, γιατί να βλέπεις ψάρια των 78 και 100 κιλών να υπάρχουν.
-Κι όμως υπάρχουν ακόμα τέτοια ψάρια, ο Έβρος έχει αρκετό νερό ακόμη και μπορούμε να πιάσουμε αυτά τα ψάρια, πιστεύω σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν.
Τι είναι αυτά τα ψάρια, εξηγήστε μας, τα είδα στις φωτογραφίες.
-Ναι στην φωτογραφία είναι γουλιανοί, ο ένας είναι πιο μεγάλος και τα άλλα είναι πιο μικρά, δηλαδή ο ένας είναι 80 κιλά περίπου γιατί δεν μπορέσαμε να το ζυγίσουμε ακριβώς και τα άλλα είναι 25 κιλά, 18 κιλά, 15 κιλά και έχουν μήκος 2 μέτρα και κάτι.
Πως έμειναν αυτά εκεί, γιατί αυτά τα ψάρια δεν μεγαλώνουν σε ένα-δύο χρόνια;
Το μεγάλο πρέπει να είναι περίπου 50 χρόνων.
Και 50 χρόνια δεν το ψάρεψε κανένας.
-Μέχρι τώρα εμείς ήμαστε οι τυχεροί, γιατί σπάνια πιάνονται τέτοια ψάρια, εγώ είναι το πρώτο που έχω βγάλει τόσο μεγάλο.
Υπάρχουν και άλλοι ψαράδες που έχουν πιάσει τόσο μεγάλα ψάρια, με τόσα πολλά κιλά;
-Τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολο, έχουν βγάλει μερικοί αλλά είναι σπάνιο φαινόμενο, δηλαδή εγώ ψαρεύω 15 χρόνια και φέτος ήταν η πρώτη φορά που πιάσαμε τόσο μεγάλο ψάρι. Συνήθως τι ψάρια έχει ο Έβρος, εφόσον ψαρεύετε 15 χρόνια, ως ερασιτέχνης ψαράς;
-Ναι, είμαι ερασιτέχνης, απλώς, όπως λες και εσύ, για να βγάζουμε το φαγητό μας, να πιούμε το τσίπουρο μας. Ε καλά, αυτό είναι για πολύ τσίπουρο τώρα, 80 κιλά είναι…. -Εντάξει αυτό είναι για τις βενζίνες, τίποτα άλλο. Εμείς κρατάμε τα μικρά, 2 κιλά, 3 κιλά, μέχρι 10 κιλά είναι πολύ καλά.
Συνήθως τι ψάρια έχει ο Έβρος, τι είχε παλιότερα, τι έχει τώρα
-Έχει τους γουλιανούς, τα σαζάνια, ένα άλλο σαν σαζάνι και κεφάλι, σαζανοκέφαλο το λέμε εμείς, είχαμε σήμερα το πρωί που πήγαμε ένα 15 κιλά, έχει ανεβεί τώρα αυτές τις μέρες ο Έβρος, έχει ανεβεί η στάθμη περίπου στο 1 μέτρο και κάτι το νερό και τώρα πηγαίνουν να βοσκήσουν μέχρι τα χόρτα και βάλαμε μερικά νταβούλια.
Αυτό ήθελα να ρωτήσω, πώς τα ψαρεύετε αυτά, με πιο τρόπο, αυτά δεν ψαρεύονται με αγκίστρι.
-Δεν μπορείς να το βγάλει με αγκίστρι, έχουμε δίχτυα, αλλά τέτοια με δίχτυα δύσκολα μπορούν να ψαρέψουν, μόνο με νταβούλια, παραδοσιακά, χρόνια ολόκληρα ψαρεύονται εδώ. Αυτά είναι συσκευές συρμάτινες, τις τοποθετείτε μέσα, πώς είναι;
-Όχι, είναι με πανί, όπως είναι τα δίχτυα απλώς είναι στρόγγυλα και έχουν δύο τρύπες στην μέση για να μπορεί να μπει μέσα το ψάρι, όταν μπει μέσα το ψάρι ανοίγει το δίχτυ και μετά δεν μπορεί να βγει, έχει κάποιο κόλπο και το κρατάει μέσα.
Έχει ανάποδη φορά και μετά δεν μπορεί να βγει έξω.
-Ναι όταν σπρώχνει για να βγει από την τρύπα, κλείνει εκείνο και το κρατάει μέσα.
Είστε πολλοί ψαράδες που ασχολείστε εκεί στον ποταμό Έβρο.
-Αρκετοί, το Πύθειο βγάζει και ψαράδες, είμαστε από πολύ παλιά
. Έχει και συνεταιρισμό δηλαδή, ψαράδες.
-Όχι, όλοι ερασιτέχνες είμαστε, δεν υπάρχει κανένας επαγγελματίας εδώ πέρα, παλιά υπήρχαν, τώρα όχι, δεν μπορείς να ζήσεις με το ψάρεμα.
Αλήθεια είναι νόστιμα αυτά;
-Πάρα πολύ ωραία, θα σας φέρω αν είναι να…
Δηλαδή να έρθουμε να τα δοκιμάσουμε;
-Φυσικά Οι Τούρκοι από την άλλη πλευρά ψαρεύουνε, συναντιέστε, τι γίνεται;
-Έχουνε 2-3 χρόνια που έχουν μπει με βάρκες αλλιώς δεν ψάρευαν, εντάξει βρισκόμαστε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εκείνοι το δικό τους το μέρος, εμείς το δικό μας, ήσυχοι άνθρωποι, και εμείς.
Μιλάτε καθόλου;
-Όχι, από μακριά.
Υπάρχει δηλαδή κάποιο όριο, στα μέσα του ποταμού δηλαδή.
-Περίπου εκεί, νοητή γραμμή υπάρχει, δεν την περνάνε ούτε αυτοί, ούτε εμείς δεν την περνάμε για να μην υπάρχουν προβλήματα με τον στρατό, γιατί κάποιος φαντάρος θα δει, αναφέρεται εδώ που έχουμε τον λόχο, τον στρατό και έτσι για να μην δημιουργούμε προβλήματα κάθε ένας στο δικό του το μέρος.
Τώρα εξήγησε μου για να βγω από την απορία, αυτό το ψάρι είναι τούρκικο, βουλγάρικο ή ελληνικό;
-Τριεθνές, και τούρκικο και βουλγάρικο και ελληνικό.
Εφ. "Χρόνος"
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου