ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

τα "παραξενα" του εβρου

«Πονοκέφαλο» για τις αστυνομικές Αρχές της Θράκης αποτελούν τα αυτοφυή φυτά κάνναβης, που ξεφυτρώνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο, υποχρεώνοντας τις τέσσερις αστυνομικές διευθύνσεις να οργανώνουν κάθε καλοκαίρι πολύμηνες εξορμήσεις για την εκρίζωση και την καταστροφή τους.

Μόνο στον Νομό Εβρου, κατά μήκος του ομώνυμου διασυνοριακού ποταμού, οι δύο αστυνομικές διευθύνσεις ξεριζώνουν και καταστρέφουν κάθε καλοκαίρι περισσότερα από 100.000 φυτά κάνναβης. Και αυτοφυής «βιολογική» ντοματιάΕκτός από κάνναβη, στη Θράκη ευδοκιμεί και η αυτοφυής... ντοματιά, και μάλιστα βιολογική, χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Ωστόσο, κανείς δεν θα τολμήσει να καταναλώσει τους καρπούς της, κυρίως λόγω του... παρελθόντος της.Οι ντοματιές της φωτογραφίας φύτρωσαν μόνες τους και πρόσθεσαν χρώμα στον σταθμό βιολογικού καθαρισμού της Ορεστιάδας, από σπόρους ντομάτας που «ταξίδεψαν» για χιλιόμετρα μέσα στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης και «σκάλωσαν» εκεί για να φυτρώσουν.
Οι σχετικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν από τα τέλη του Ιουνίου και αναμένεται να διαρκέσουν έως τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, αιτία της έκτασης του φαινομένου στη Θράκη είναι η εντατική καλλιέργεια κάνναβης κατά το παρελθόν, κυρίως από τον μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής, ο οποίος μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα εκμεταλλευόταν το φυτό αυτό για την υφαντουργία και την κατασκευή σχοινιών.
«Η καλλιέργεια έχει εγκαταλειφθεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, αλλά το φυτό είναι τόσο ισχυρό που συνεχίζει να φυτρώνει κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα, σε τεράστιες ποσότητες, από μεταφερόμενους σπόρους ή από κομμάτια ρίζας που μένουν στο έδαφος και μετά την καταστροφή του», λέει στο «Εθνος» ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας, Γ. Σαλαμάγκας. Κλιμάκια αστυνομικών, που διατίθενται καθημερινά γι αυτό τον σκοπό, εφορμούν στην ύπαιθρο, ξεριζώνουν κατά εκατοντάδες τα παράνομα φυτά και ή τα συγκεντρώνουν για καταστροφή (κάψιμο) ή τα ψεκάζουν με ζιζανιοκτόνα για να τα ξεράνουν επιτόπου.
Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Σαλαμάγκα, η συγκεκριμένη αυτοφυής κάνναβη δεν προσφέρεται για... θεριακλήδες, καθώς περιέχει ελάχιστη ποσότητα της δραστικής ουσίας (δέλτα-τετραϋδροκανναβινόλη).
Παρ όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί «απελπισμένοι» χρήστες να βρίσκουν καταφύγιο στη... λάιτ, αλλά δωρεάν λύση της θρακικής υπαίθρου.





Και αυτοφυής «βιολογική» ντοματιά
Εκτός από κάνναβη, στη Θράκη ευδοκιμεί και η αυτοφυής... ντοματιά, και μάλιστα βιολογική, χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Ωστόσο, κανείς δεν θα τολμήσει να καταναλώσει τους καρπούς της, κυρίως λόγω του... παρελθόντος της.Οι ντοματιές της φωτογραφίας φύτρωσαν μόνες τους και πρόσθεσαν χρώμα στον σταθμό βιολογικού καθαρισμού της Ορεστιάδας, από σπόρους ντομάτας που «ταξίδεψαν» για χιλιόμετρα μέσα στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης και «σκάλωσαν» εκεί για να φυτρώσουν.

Βασίλης Ιγνατιάδης Εφ. "Έθνος"