ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

τοπικα προϊοντα, πεπονι



Συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αναπτύξει το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου με στόχο την ανάπτυξη της παραγωγής του πεπονιού στο νομό, το οποίο κάποτε ήταν ένα από τα σημαντικότερα τοπικά προϊόντα με μεγάλες εξαγωγές στη Γερμανία.
Χθες επισκέφθηκε τις περιοχές του Πέπλου και του Τυχερού, στις οποίες εφαρμόζονται πρωτοποριακές τεχνικές για την ανάπτυξη του πεπονιού ο γεωπόνος και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Παναγιώτης Ευθυμιάδης μαζί με ομάδα γεωπόνων της Νομαρχίας.
Το πρωί ο κ. Ευθυμιάδης είχε συνεργασία για τα αποτελέσματα των τεχνικών αυτών με τον αντινομάρχη Αγροτικού Τομέα κ Μιχάλη Κογιομτζή
«Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τα πανεπιστήμια της χώρας μας συνεργαζόμαστε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συγκεκριμένα με τον καθηγητή κ Ευθυμιάδη και την έδρα του, ο οποίος έχει απασχοληθεί και στο παρελθόν με το προϊόν αυτό. Μας απασχολεί έντονα το πρόβλημα με το φουζάριο που εμφανίστηκε από το 1982. Είχαμε 15.000 στρέμματα καλλιέργεια πεπονιού στον Έβρο και σήμερα η καλλιέργεια είναι σχεδόν μηδενική. Γι αυτό ζητήσαμε τη συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως συνεργαζόμαστε και με άλλα πανεπιστήμια, της Ορεστιάδας και της Θεσσαλονίκης. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε το συγκεκριμένο προϊόν, να το κάνουμε επώνυμο και να του δώσουμε γεωγραφική ένδειξη..»δήλωσε ο κ. Κογιομτζής
«Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της Νομαρχίας Έβρου για συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που έχει η παραγωγή του πεπονιού στον Έβρο, η οποία καταστράφηκε από τη μεγάλη προσβολή στα χωράφια από το φουζάριο. Η ζημιά προκλήθηκε γιατί τα παλαιότερα χρόνια δεν εφαρμόσθηκαν γεωπονικές τεχνικές. Προσπαθούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα εφαρμόζοντας νέες τεχνικές και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και τα πειράματα αυτά θα τα επαναλάβουμε και τον επόμενο χρόνο. Εφαρμόζουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Ευρώπη μια νέα τεχνική επεξεργασίας του σπόρου με ακίνδυνο τρόπο, με μαγνητικά πεδία και τα πρώτα αποτελέσματα, όπως προανέφερα είναι πολύ αισιόδοξα κι αυτό το έχουν ήδη αντιληφθεί οι παραγωγοί. Το πεπόνι είναι εθνικό προϊόν και όταν κάποτε οι παραγωγοί εδώ στον Πέπλο και στο Τυχερό είχαν 20.000 τόνους εξαγωγές και σήμερα η παραγωγή είναι μηδενική αυτό σημαίνει πολλά και πιστεύω ότι είναι έγκλημα να χάσουμε αυτό το προϊόν. Γι αυτό θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία με τη Νομαρχία Έβρου και τους γεωπόνους της να αναπτύξουμε ξανά στο νομό το πολύτιμο αυτό προϊόν» τόνισε ο κ. Ευθυμιάδης