ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

βορεας

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ – Τ.Θ. 5 - 68007 ΔΙΚΑΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 25520 – 0 – 26777 E-Mail: rissos@otenet.gr
«ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΟΥΛΙ…»
Ένας θεσμός για τους μετανάστες και τη μετανάστευση
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων, που αναπτύσσουμε εδώ και τριάμισι χρόνια, πήραμε την πρωτοβουλία για την υλοποίηση ενός τετραημέρου υπό τον τίτλο «ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΟΥΛΙ …», το οποίο θα είναι αφιερωμένο στο πρόβλημα της μετανάστευσης και τους μετανάστες. Επιδίωξή μας είναι η εκδήλωση αυτή να καταστεί θεσμός και να αποτελέσει μια γέφυρα επικοινωνίας με τους Θρακιώτες της εσωτερικής και της εξωτερικής διασποράς και ένα παράθυρο στον κόσμο καθώς το πρόβλημα της μετακίνησης των πληθυσμών συνιστά ένα τεράστιο κεφάλαιο στον παγκόσμιο πολιτισμό, το οποίο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μας επηρεάσει και ενδεχόμενα να επιδράσει καταλυτικά στη φυσιογνωμία, την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική πραγματικότητα των περιοχών και των χωρών.
Η επιλογή του Σπηλαίου δεν είναι τυχαία. Είναι ένα χωριό στο κέντρο, στην καρδιά του Δήμου Τριγώνου, το οποίο είναι συνώνυμο της μετανάστευσης. Μέσα σε σαράντα χρόνια, από το 1961 έως το 2001, ο πληθυσμός της περιοχής μειώνεται κατά 50,85% και από 13.540 φτάνει στις 6.656 το 2001. Η μείωση της δεκαετίας 1991-2001 φτάνει στο 24,91%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χωρίο Πετρωτά που παρουσιάζει την πλέον αρνητική εξέλιξη της 40ετίας με το συγκλονιστικό ποσοστό 82,24%!!! Από τους 1.740 κατοίκους το 1961, έφτασε το 2001 να αριθμεί μόλις 309 κατοίκους. Το Σπήλαιο, που θα φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις, είδε τον πληθυσμό του να μειώνεται κατά 56,20% και από 1009 να φτάνει στους 442 κατοίκους. Μέσα σ’ αυτή την 40ετία το Τρίγωνο έχασε συνολικά 6.884 κατοίκους. Τα περισσότερα χωριά του Τριγώνου έχουν μεγάλες παροικίες μεταναστών-αποδήμων στην ευρύτερη περιοχή της Στουτγάρδης. Κι αν η συνέχειά τους στον ελληνικό χώρο δεν είναι βιώσιμη, σίγουρα θα συνεχίσουν να υφίστανται ως ακμάζουσες κοινότητες στη Γερμανία!!!
Η πρωτοβουλία για το τετραήμερο εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΟΥΛΙ …» έρχεται να υπογραμμίσει αυτήν ακριβώς την πλευρά της σύγχρονης πραγματικότητα όχι μόνο του Τριγώνου αλλά και όλης της ελληνικής περιφέρειας που βλέπει διαρκώς τον πληθυσμό της να μειώνεται και επιδίωξή μας είναι να ξεφύγουμε από το πλαίσιο μιας απλής καταγραφής του φαινομένου ή του προβλήματος της μετανάστευσης και να φροντίσουμε για μια πολυπρισματική προσέγγιση και ανάδειξή του.
Οι μετανάστες –απόδημοι συνιστούν ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο. Ένα δυναμικό δίκτυο με έντονους και ισχυρούς συναισθηματικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με το εθνικό κέντρο. Η επιρροή τους στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας θα είναι διαρκής και ευεργετική. Είναι ένας πολυπλόκαμος και αποτελεσματικός μηχανισμός εκπροσώπησης σε δεκάδες χώρες του πλανήτη και οι καλύτεροι πρεσβευτές και υποστηρικτές των εθνικών μας θέσεων, απόψεων και συμφερόντων. Η ελληνική οικονομία τους οφείλει πάρα πολλά. Η ελληνική γαστρονομία τη διεθνοποίησή της πριν η διεθνής γαστρονομία ανακαλύψει τη μεσογειακή διατροφή. Τα ελληνικά προϊόντα τη διεθνή σταδιοδρομία και την κατανάλωσή τους σε δύσκολες αγορές, στις οποίες κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν αδύνατη η προώθησή τους σε ικανοποιητικά ποσοστά. Το σημαντικότερο όμως είναι οι μετανάστες μας ως αναπόσπαστο κεφάλαιο του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας με δεξιότητες και ικανότητες, τις οποίες οφείλουμε να καταγράψουμε και να αξιοποιήσουμε σε μια πορεία ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας.
Όλα αυτά τα στοιχεία και τις πτυχές επιθυμούμε να αγωνιζόμαστε με γνώση και σεβασμό να αναδείξουμε. Η φωτογραφία, της πρώτης σελίδας της πρόσκλησης, παραδείγματος χάριν, μας δείχνει μια οικογένεια μεταναστών που με τις τέσσερις γενιές της έρχεται να υπογραμμίσει την ποιοτική αλλαγή της μετεξέλιξης των μεταναστών σε απόδημους, γεγονός που οφείλουμε να κατανοήσουμε και να το λάβουμε υπόψη στο σχεδιασμό και στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για τους μετανάστες και το φαινόμενο της μετανάστευσης. Ο δρόμος και ο τρόπος μας στοχεύει στην πολύπλευρη ανάδειξη αυτού του σημαντικού κεφαλαίου και στην αποκατάσταση διαύλων και δεσμών επικοινωνίας και συνεργασίας με αποκλειστικό γνώμονα το κοινό καλό του τόπου.