Ολόκληρη η παρέβρια περιοχή Ν. ΄Έβρου αυτές τις μέρες βιώνει καταστάσεις που δεν διαφέρουν σε τίποτα από όμοιες καταστάσεις τις δεκαετίας του '50 και του '60. Μόνο οι άνθρωποι άλλαξαν. Κατά τα άλλα οι ίδιοι ιθύνοντες, ανευθυνοϋπεύθυνοι τις περισσότερες φορές, ρίχνουν τις ευθύνες στη Βουλγαρία για τις ποσότητες νερού που τάχα αφήνει επίτηδες και κομπάζουν για τα μέτρα που έλαβαν ώστε να μη έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Λες και η Βουλγαρία θα μπορούσε να το πιει το περισσότερο νερό. Η πραγματικότητα είναι ότι η γειτονική χώρα κάνει σωστή διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της με τα συγκεκριμένα φράγματα. Κρατά τις ποσότητες που γεμίζουν τις αποθήκες της και το υπόλοιπο νερό το αφήνει σε ελεύθερο ρου. Δεν μας φταίει ούτε η Βουλγαρία ούτε η Τουρκία για τις πλημμύρες. Όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες για την πολιτική τους απραξία και την προγραμματική τους ανεπάρκεια. Τόσο η Βουλγαρία όσο και η Τουρκία κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό και επωφελές για τους κατοίκους τους. Το ίδιο θα 'έπρεπε να κάνουμε και εμείς.
Το κάνουμε όμως; Δυστυχώς όχι.
Τις προηγούμενες ημέρες ακούσαμε κατά κόρον και μάλιστα από πολύ υψηλά ιστάμενο κρατικό παράγοντα από την περιοχή μας, ότι τη μεγαλύτερη επιβάρυνση με υδάτινα φορτία την προκάλεσαν τα τοπικά νερά. Αυτό είναι πάρα πολύ σωστό και η διαπίστωση αυτή μας οδηγεί κατευθείαν και στο ποια πολιτική θα έπρεπε να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των πλημμυρών.
Διαχείριση του τοπικού υδάτινου δυναμικού.
Σίγουρα η ολοκληρωμένη συνδιαχείριση και διευθέτηση του ΄Έβρου είναι το μεγάλο ζητούμενο αλλά αυτό το έργο προς το παρόν αποτελεί μόνο οραματική προσέγγιση κάποιων. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει άμεσα και μάλιστα και με αναπτυξιακές προσδοκίες, είναι η συγκράτηση των υδάτων όλων των χειμάρρων με την κατασκευή φραγμάτων μεσαίας κλίμακας τα οποία με τις υδάτινες εκτάσεις που θα δημιουργήσουν θα αποτελέσουν εστίες ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, εκτός από την εξυπηρέτηση του κύριου στόχου που θα είναι η συγκράτηση των υδάτων του χειμώνα και την διοχέτευσή τους το καλοκαίρι για αρδευτικούς σκοπούς. Αντί αυτής της πολιτικής, οι ταγοί μας τόσα χρόνια αναλίσκουν την πολιτική τους ικμάδα στις αναθέσεις έργων για ενίσχυση των αναχωμάτων τα οποία σπάζουν με την παραμικρή αντίσταση, ή στους υπολογισμούς των αποζημιώσεων των πληγέντων και πνιγέντων κατοίκων καθώς επίσης και των περιουσιών τους. Υπάρχουν φωνές και μάλιστα επώνυμες που έχουν διατυπώσει σχετικές με την υδατική διαχείριση προτάσεις και μάλιστα καταγεγραμμένες σε επίσημα κιτάπια αλλά δεν είχαν καμιά τύχη γιατί προφανώς με τέτοιες παρεμβάσεις σταματά η βιομηχανία των κατ' έτος διενεργούμενων "χωμάτινων parties".
Δυστυχώς και φέτος πλημμύρισαν τα σπίτια μας και τα χωράφια μας.
Αυτοί θα 'ρθουν να μας πουν πόσο λυπούνται για την κατάντια μας και πως θα κάνουν το παν για να αποζημιωθούμε όλοι ανάλογα με τις ζημιές που πάθαμε.
Εμείς θα τους ευχαριστήσουμε για τη συμπαράστασή τους και ας ξέρουμε ότι οι αποζημιώσεις θα κανονιστούν και θα ορισθούν με κριτήρια καθαρά πολιτικοπαρεΐστικα όπως και τις προηγούμενες φορές.
ΒΡΕ ΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΣΤ!!!!!!!!!!!!!!!
(το ουστ είναι και γι' αυτούς και για μας)
Λάβαρα 16 Φεβρουαρίου 23.32΄
Αναρτήθηκε από antinoos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου