«Ο Έβρος άφησε τις πλημμύρες και πήγε στην Αθήνα για το βιβλίο»
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γεώργιος Ντόλιος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του πρωτοποριακού προγράμματος «Προώθηση της Ανάγνωσης- Εκσυγχρονισμός των Βιβλιοθηκών στον Νομό Έβρου» που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού παρουσία και της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη.
Το εν λόγω δεκάχρονο πιλοτικό πρόγραμμα, που έχει πετύχει να εικοσαπλασιάσει το ποσοστό βιβλιοθηκών του Έβρου αλλά και να εφοδιάζει με βιβλία νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία και φαντάρους στα στρατόπεδα μέσω ειδικών κινητών μονάδων, υποστηρίχτηκε δεόντως από τον Υφυπουργό Εσωτερικών από την πρώτη στιγμή με την τότε πολιτική του ιδιότητα, αυτή του Νομάρχη. Έτσι, σήμερα δύναται να δηλώνει ικανοποιημένος πως «το πρόγραμμα Προώθησης της Ανάγνωσης- Εκσυγχρονισμός των Βιβλιοθηκών απέδειξε πως με απλό τρόπο και λίγα χρήματα μπορούν πράγματι να γίνουν σπουδαία πράγματα. Παράλληλα ανέδειξε τους ανθρώπους της περιφέρειας: φάνηκε πως οι στυλοβάτες αυτής της προσπάθειας, οι βιβλιοθηκάριοι αλλά και άλλοι, που το πίστεψαν πραγματικά έχουν μεγάλες δυνατότητες. Το αποτέλεσμα; Απλοί άνθρωποι, άνθρωποι με όχι ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο μόρφωσης, απέκτησαν σταδιακά διάθεση για διάβασμα, μυήθηκαν στο βιβλίο επειδή ακριβώς κάποιοι τους φέρανε με έναν μοναδικό τρόπο σε επαφή με αυτό».
Εν συνεχεία ο Υφυπουργός πρόσθεσε πως όλη αυτή η εμπειρία και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε τα δέκα τελευταία χρόνια μέσω του προγράμματος θα ήταν κρίμα αν δεν αξιοποιούνταν καταλλήλως. Αντιθέτως θα μπορούσε να μεταλαμπαδευτεί σε άλλους νομούς, οι οποίοι εξαιτίας της αποκτηθείσας εμπειρίας, θα χρειαστούν πολύ λιγότερο χρόνο και ακόμα λιγότερα χρήματα για να έχουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα με τον Έβρο.
Σε αυτό συμφώνησε και η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κ. Μενδώνη η οποία τόνισε ανάμεσα σε άλλα και πως «την μαγεία και τον πολιτισμό που δημιουργεί ένα βιβλίο δεν μπορεί να την αντικαταστήσει κανένα e- book και καμία ηλεκτρονική βιβλιοθήκη».
Τέλος, η συντονίστρια του Προγράμματος- που υπάγεται στο Υπ.Πο, τη Νομαρχία Έβρου, το ΕΚΕΒΙ και στην ΤΕΔΚ- η κυρία Αθανασία Χρυσανίδου παρουσίασε τα εξής άκρως ελπιδοφόρα στοιχεία:
- Τα μέλη των βιβλιοθηκών σήμερα αντιστοιχούν στο 23,18% του πληθυσμού του Νομού Έβρου ενώ το 1996 στο 1,93%
- Το 82,7% των αναγνωστών έγιναν μέλη στις βιβλιοθήκες και
- Το 83,1% χρήστες στη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος.
- Οι αναγνώστε στον Έβρο διαβάζουν πλέον 22,20 βιβλία ανά έτος.
- Οι βιβλιοθήκες του Νομού υπερδιπλασίασαν τα τελευταία δέκα χρόνια τον αριθμό των βιβλίων που έχουν στις συλλογές τους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου