ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

τσιαουση για πλημμυρες

ΑΝΑΦΟΡΑ
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Κο ΠΑΜΠΟΥΚΗ

Θέμα: «Μέτρα για την άμεση καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου του 2010 και απλοποίηση των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων κατοίκων της περιοχής του Νομού Έβρου»

Κύριε Αντιπρόεδρε
Ο Νομός Έβρου για άλλη μια χρονιά πλήγηκε από τον μεγάλο όγκο υδάτων που διοχετεύτηκαν στον ποταμό Έβρο από τις γειτονικές χώρες, καθώς και από τις έντονες βροχοπτώσεις τον μήνα Φεβρουάριο. Συνέπεια των παραπάνω αποτέλεσε η καταστροφή μεγάλου αριθμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη ευρύτερη περιοχή από όπου διέρχεται ο ποταμός Έβρος, ενώ πραγματοποιήθηκε εκκένωση αρκετών οικισμών για την προστασία του τοπικού πληθυσμού και την αποφυγή μεγαλύτερων καταστροφών.
Ο πληθυσμός των περιοχών, που επλήγησαν από τις πλημμύρες, κατά κύριο λόγω αποτελείται από ανθρώπους που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία, οι οποίοι εξαιτίας των πλημμυρών έχασαν για πολλοστή φορά τόσο το ζωικό κεφάλαιό, τα καλλιεργήσιμα χωράφια και τον μηχανολογικό εξοπλισμό τους όσο και τα σπίτια τους (συμπεριλαμβανομένων και των οικοσκευών στο χωριό Λάβαρα ). Οι επαναλαμβανόμενες φυσικές καταστροφές σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν βυθίσει τον ακριτικό πληθυσμό του Νομού Έβρου σε απελπισία και απόγνωση αντικρίζοντας την μελλοντική του επιβίωση με σκεπτικισμό και ανησυχία, διότι δεν έχει προλάβει ακόμη να συνέλθει από τις καταστροφές του παρελθόντος αλλά και τα ελλιπή και χρονοβόρα μέτρα αποκατάστασης και αποζημίωσης του.
Επιτακτική λοιπόν ανάγκη αποτελεί η άμεση επαναφορά της ομαλής κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας των περιοχών που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές, με την έγκριση και χορήγηση άτοκων δάνειων καθώς και τη δωρεάν κρατική αρωγή για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στα νοικοκυριά και στις τοπικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον η απλοποίηση των διαδικασιών για την χορήγηση των χρηματικών αποζημιώσεων μειώνοντας την γραφειοκρατία είναι απαραίτητη ώστε με γρήγορους ρυθμούς να αποζημιωθούν οι πληγέντες και παράλληλα να μπορέσουν να επανενταχθούν στην παραγωγική δραστηριότητα του Νομού.
Ταυτόχρονα τα εγκεκριμένα ποσά αποζημίωσης θα πρέπει ουσιαστικά να ανταποκρίνονται και να αποτυπώνονται με βάση τις τρέχουσες ανάγκες και απαιτήσεις του τοπικού πληθυσμού, για να μην υπάρξουν ξανά τα φαινόμενα, που παρατηρήθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια, όπου τα χρήματα που δίνονταν δεν έφταναν ούτε για την αποκατάσταση του 10% της συνολικής πραγματικής αξίας των ζημιών. Αυτό είχε σαν συνέπεια αρκετοί κάτοικοι να καταφεύγουν στις τράπεζες για επιπλέον δανεισμό προκειμένου να καλύψουν το σύνολο των οικονομικών απαιτήσεων που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές και ακόμα να μην τα έχουν αποπληρώσει.
Επίσης ταχύτατη και αποτελεσματική χρειάζεται να είναι η αποζημίωση των κατεστραμμένων γεωργικών καλλιεργειών, καθώς και η αποκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού τους, διότι η συγκεκριμένη παραγωγική ομάδα κάθε χρονιά σχεδόν δοκιμάζεται και πλήττεται από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.
Επειδή οι άνθρωποι αυτοί χάνουν ταυτόχρονα τα σπίτια τους, την παραγωγή τους και το παραγωγικό τους κεφάλαιο, χωρίς να μπορούν άμεσα να το αποκαταστήσουν εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών αποζημιώσεων που προβλέπονται από τον ΕΛΓΑ καθώς και λόγω έλλειψης κεφαλαίου κίνησης, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και υλική βοήθεια για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, που οδηγούν σε ασφυκτικά αδιέξοδα την πολύπαθη παραγωγική ραχοκοκαλιά του Νομού Έβρου.
Είναι πολύ σημαντικό γεγονός μια περιοχή όπως ο Νομός Έβρου να μπορέσει να κρατήσει τον πληθυσμό του και κυρίως την νεολαία του δίνοντας κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας αλλά και την αρωγή του κράτους σε καταστάσεις που είναι πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες και δυνάμεις. Γι’ αυτό χρειάζεται να περιληφθούν οι συγκεκριμένες κατεστραμμένες περιοχές του Νομού Έβρου σε ένα ειδικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών από πλημμύρες διότι το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο και οι συνέπειές του όλο και περισσότερο τραγικές για την τοπική κοινωνία.
Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει επιτέλους η πολιτεία να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα [μελέτες διαχείρισης υδάτων, αντιπλλημυρικά έργα κλπ] ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Το κόστος αυτών των μέτρων μπορεί να είναι μικρότερο των αποζημιώσεων και των δυσμενών για την τοπική οικονομία συνεπειών όλων αυτών των χρόνων

Κατόπιν τούτων
Και με δεδομένο ότι το ζήτημα αφορά σε περισσότερα του ενός υπουργεία, παρακαλώ να συντονίσετε τις ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να αποκατασταθούν όσο το δυνατό γρηγορότερα οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες, για να επανέλθει η τοπική κοινωνία σε φυσιολογικούς ρυθμούς, να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις και να μην επαναληφθούν καταστάσεις του παρελθόντος που κλόνισαν τις σχέσεις και την εμπιστοσύνη των κατοίκων του Νομού Έβρου με το κράτος.

Με εκτίμηση,
Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΤΣΙΑΟΥΣΗ ΕΛΕΝΗ