ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

διαμαρτυρια για εγνατια

ΑΙΤΗΣΗ- ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΕΒΡΟΥ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ Κοινοποίηση: Προς τον Πρόεδρο Νομαρχιακού
Συμβουλίου.

Κ. Νομάρχη.
Με την παρούσα επιστολή μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για ένα μείζον πρόβλημα που ενέκυψε προσφάτως σε ιδιοκτησίες μας (αγρούς) που η Εγνατία οδός έχει υπό καθεστώς απαλλοτρίωσης.
Ειδικότερα εμείς, περίπου 50 άτομα, τυγχάνουμε κύριοι αγροτεμαχίων, συνολικής έκτασης 34 στρεμμάτων, που βρίσκονται στην κτηματική περιοχή "Καλλιθέας -Ν.Χιλής" δίπλα από τον ανισόπεδο κόμβο της Εγνατίας οδού με την Αλεξ/πολη. Ειδικότερα οι ιδιοκτησίες μας αποτελούν ένα τρίγωνο που είναι περίκλειστο γύρωθεν από τρεις οδούς: βόρεια την Εγνατία οδό, ανατολικά τον δρόμο του κόμβου της Εγνατίας, και νοτιοδυτικά την οδό Αλεξ/πολης - Κίρκης. Ηδη από το έτος 1999, η Εγνατία Οδός Α.Ε. επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο για να εγκαταστήσει το Περιφερειακό Κέντρο Διοίκησης Αυτοκινητοδρόμου (ΠΚΔΑ), και μάλιστα επειδή το χρειαζόταν άμεσα ως "στρατηγείο" για την εκτέλεση των έργων, κατέλαβε τα ακίνητα μας από το έτος 2000 με τον ισχυρισμό ότι δικαιούται να καταλάβει εκ των προτέρων την έκταση με τον θεσμό της επίταξης, με σκοπό εν συνεχεία να προβεί τάχιστα στην απαλλοτρίωση των, και την πλήρη αποζημίωση των ιδιοκτητών σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο. Έχοντας λοιπόν από τότε στην αποκλειστική της διάθεση την χρήση των αγρών μας, εκμεταλλεύθηκε τον χώρο αυτό για την συγκέντρωση υλικών, για την στάθμευση των οχημάτων της (όρχο), για την εγκατάσταση των γραφείων της, κατασκευή αποθηκών κ.λ.π., και διευκολύνθηκε τα μάλα στην εκτέλεση του έργου της. Όμως το καθεστώς αυτό της επίταξης βόλεψε την Εγνατία Οδό Α.Ε, η οποία πλέον δεν βιαζόταν για την συντέλεση της απαλλοτρίωσης, και κακόπιστα και καταχρηστικά καθυστέρησε 7 ολόκληρα χρόνια να μεριμνήσει για την κήρυξη της σχετικής απαλλοτρίωσης, γεγονός που έγινε τελικά τον Απρίλιο του έτους 2007 (Κ.Υ.Α. Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 1026347/ 1953/0010/17-4-2007 ΦΕΚ 163/30-4-2007). Και αμέσως μετά την κήρυξη της απαλλοτρίωσης άρχισαν οι νομικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση αυτής, προσδιορίσθηκε δικαστικά η προσωρινή τιμή μονάδος αποζημίωσης, έγιναν και γίνονται δίκες για την αναγνώριση ημών ως δικαιούχων, και αναμέναμε πλέον από μέρα σε μέρα την καταβολή σε εμάς την νόμιμης αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών μας (με παρακατάθεση του ποσού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων).
Όμως πριν λίγες ημέρες έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε ότι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. προτίθεται να ανακαλέσει την απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών μας, και να μας επιστρέψει, μετά από 10 χρόνια (!!!) τις ιδιοκτησίες μας. Αυτή η απρόσμενη απόφαση συνεπάγεται μεγάλη βλάβη ημών, για τους εξής λόγους.
1ον) Όταν το Ελληνικό Δημόσιο, δια της εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. πήρε από εμάς τις ιδιοκτησίες μας, αυτές αποτελούσαν κατά το πλείστον άρτια και οικοδομήσιμα εκτός σχεδίου γήπεδα, με πρόσωπο σε υφιστάμενους δρόμους, από τους οποίους και επικοινωνούσαμε απρόσκοπτα. Περαιτέρω δε, ήταν προνομιακά ως ακίνητα, διότι ήταν πολύ κοντά στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, και είχαν άριστες προοπτικές επαγγελματικής και επιχειρηματικής αξιοποίησης.
Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α. Ε. όμως, έχοντας ως στρατηγικό σχέδιο την εγκατάσταση του ΠΚΔΑ στο συγκεκριμένο σημείο, αφενός κατήργησε ή απέκοψε τους αγροτικούς δρόμους, αφετέρου κατασκεύασε γύρωθεν τους νέους δρόμους που αναφέραμε, βυθίζοντας τους όμως αρκετά μέτρα (μέχρι και 8 μέτρα) χαμηλότερα από την φυσική στάθμη του εδάφους, (ακόμη και η παλαιά οδός Αλεξ/πολης - Κίρκης βυθίσθηκε), δημιουργώντας -ανάμεσα στους τρεις δρόμους- στην κυριολεξία μία υπερυψωμένη νησίδα 34 στρεμμάτων, η οποία έχει ισόπεδη πρόσβαση (είσοδο) μόνο από ένα σημείο της οδού Αλεξ/πολης - Κίρκης. Συνεπώς όλη αυτή η έκταση απέκτησε έναν σαφή προορισμό να ικανοποιήσει τις ιδιάζουσες ανάγκες της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., και τυχόν επιστροφή σήμερα της έκτασης αυτής στους ιδιοκτήτες σημαίνει ότι από όλες τις απαλλοτριούμενες ιδιοκτησίες, πρόσβαση σε οδό θα έχει μόνον η μία, ενώ οι υπόλοιπες θα είναι τυφλές. Αναπόφευκτα λοιπόν θα γεννηθούν μεταξύ ημών έριδες και φιλονικίες καθότι θα πρέπει να δημιουργηθούν μέσα στις ιδιοκτησίες μας νέοι δρόμοι και δίοδοι.
2ον). Η απαλλοτριούμενη έκταση αποτελεί άθροισμα των εναπομεινάντων τμημάτων των αρχικών -σε μείζονα έκταση- ιδιοκτησιών μας. Για την χάραξη αρχικά της Εγνατίας οδού, του κόμβου, και την διαπλάτυνση της οδού Αλεξ/πολης - Κίρκης, απαλλοτριώθηκαν επίσης τμήματα των ιδιοκτησιών μας, με αποτέλεσμα η απαλλοτριούμενη σήμερα έκταση να αποτελείται από την υπόλοιπη έκταση των αρχικών τεμαχίων μας. Για αυτά τα εναπομείναντα τμήματα, αν το Δημόσιο δεν μας τα έπαιρνε για την κατασκευή του ΠΚΔΑ, εμείς θα είχαμε νόμιμα δικαιώματα αποζημίωσης εναπομεινάντων τμημάτων λόγω μείωσης της αξίας των, το ύψος της οποίας θα μπορούσε να ανέλθει ακόμη και στο 100% της αξίας των. Τα δικαιώματα αυτά εμείς τα απεμπολήσαμε, καθότι υπό το καθεστώς της επίταξης και της αναγγελθείσας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και των "εναπομεινάντων" εκτάσεων, εύλογα θεωρήσαμε ότι θα ικανοποιηθούμε πλέον από την αποζημίωση της απαλλοτρίωσης αυτής. Κατά τον τρόπο αυτό η τυχόν επιστροφή σήμερα των εκτάσεων αυτών, θα μας βρει απογυμνωμένους από την δυνατότητα άσκησης δικαιωμάτων αποζημίωσης για μείωση της αξίας "εναπομεινάντων τμημάτων" , καθότι η αρχική απαλλοτρίωση και οι συμπληρωματικές έχουν περαιωθεί, και έχουν πλέον παρέλθει οι προθεσμίες για την άσκηση των σχετικών αξιώσεων.
3ον) Τα τελευταία 10 έτη (δηλαδή όσα το Δημόσιο εκμεταλλεύεται τα ακίνητα μας), υπήρξαν μεγάλες και ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές προτάσεις στην περιοχή, από τις οποίες όμως ήμασταν απόντες, και σε κάθε περίπτωση η δέσμευση αυτή των ιδιοκτησιών, μας προξένησε ανυπολόγιστη βλάβη.
4ον) Εμείς ήδη μοχθήσαμε, προσλάβαμε νομικούς συμβούλους, επί δύο έτη προβήκαμε σε δικαστικούς αγώνες, δαπανώντας χρόνο και χρήμα για την συντέλεση της απαλλοτρίωσης που το Δημόσιο προκάλεσε.
Επειδή η επιστροφή των εναπομεινάντων τμημάτων των ιδιοκτησιών μας, μετά από μακρόχρονη δέσμευση και εκμετάλλευση των από το Ελληνικό Δημόσιο, έχοντας μάλιστα αλλοιώσει καίρια και ολοκληρωτικά την χωροταξία τους και κυρίως τον τρόπο πρόσβασης, καθιστώντας αυτά δύσχρηστα, δυσπρόσιτα και μη οικοδομήσιμα, είναι πράξη ανήθικη και επιλήψιμη.
Επειδή η επαπειλούμενη ανάκληση της απαλλοτρίωσης συνιστά ενέργεια της διοίκησης κακόπιστη και καταχρηστική.
Επειδή η Αθηνοκεντρική Διοίκηση επιδεικνύει αδιαφορία στις δίκαιες, πλην όμως αδύναμες, διαμαρτυρίες μας.
Επειδή κύριε Νομάρχη αισθανόμαστε βαθύτατα αδικημένοι και θιγμένοι από την στάση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και του ΥΠΕΧΩΔΕ, για τον 10ετή εμπαιγμό που υποστήκαμε, και την αήθη στάση των.
Ζητούμε την συμπαράσταση του Νομαρχιακού Συμβουλίου έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, με την παρακατάθεση από το Δημόσιο της αποζημίωσης που ήδη καθορίσθηκε δικαστικά.

Στην Αλεξ/πολη 18 Αυγούστου 2009

Για τους θιγόμενους ιδιοκτήτες
Με τιμή
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα