Ο Βουλευτής Νομού Έβρου Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος κατέθεσε ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας , Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη διακοπή συνδρομής σε διεθνή ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά.
Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης :
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. ’Αννα Διαμαντοπούλου
την κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη
ΘΕΜΑ: «Διακοπή συνδρομής σε διεθνή ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά»
Εύλογα η εποχή μας έχει χαρακτηριστεί ως εποχή της πληροφορίας και της άμεσης ενημέρωσης, αφού το Διαδίκτυο παρέχει πληροφορίες εύκολα και γρήγορα. Ειδικότερα στον τομέα της Παιδείας και πιο συγκεκριμένα στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, η αναζήτηση πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου έχει γίνει ένα πραγματικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται καθημερινά από χιλιάδες καθηγητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και υποψήφιους Διδάκτορες και εξυπηρετεί σκοπούς εκπαιδευτικούς και φυσικά ερευνητικούς.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.) ίδρυσε το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ (HEAL – Link) που λειτουργεί υπό μορφή κοινοπραξίας και αποτελείται από 37 Ακαδημαϊκά Ιδρύματα (22 Πανεπιστήμια και 15 Τ.Ε.Ι.), 14 Ερευνητικά Ιδρύματα, την Ακαδημία Αθηνών, την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Μέσω της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πύλης (http://www.heal-link.gr/) τα μέλη του Συνδέσμου (δηλαδή ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα) έχουν πρόσβαση σε πλήρες κείμενο ηλεκτρονικών περιοδικών (11115 τίτλοι) και βιβλίων (12500 τίτλοι) σε 6 βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων και σε 3 συλλογές γενικών και ειδικών λεξικών, δυνατότητα ύψιστης σημασίας και αξίας για την Ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα.
Σήμερα οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι έχουν διακόψει την παροχή πρόσβασης στις ηλεκτρονικές πηγές του Σ.Ε.Α.Β, επειδή δεν έχουν πληρωθεί οι συνδρομές. Μεταξύ των εκδοτικών οίκων που έχουν διακόψει την παροχή είναι ο Elsevier, ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους ηλεκτρονικών περιοδικών διεθνώς, καθώς επίσης και οι ΙΕΕΕ, ACM, ACS, ALPCP, Blackwell, Project Muse, και Sage, ενώ υπάρχει η πληροφόρηση πως και άλλοι μικρότεροι εκδοτικοί οίκοι θα διακόψουν τις παροχές τους. Επίσης έχει διακοπεί η πρόσβαση και στις 3 συλλογές λεξικών (Grove Art, Grove Music, Oxford Reference Online).
Όλα αυτά συμβαίνουν, αν και οι Ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΥΠΕΠΘ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Κατόπιν όλων αυτών
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Για ποιο λόγο δεν έχουν πληρωθεί οι συνδρομές των ηλεκτρονικών περιοδικών στους αντίστοιχους εκδοτικούς οίκους και έχει διακοπεί η πρόσβαση σε αυτά, ειδικά εφόσον το ίδιο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί και κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς;
2. Πότε και με ποιον τρόπο θα αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ελληνικής Ακαδημαϊκής κοινότητας σε όλα τα επιστημονικά περιοδικά;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος
Βουλευτής Έβρου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου