Νέα Δημοκρατία, γραμματεία πολιτικού σχεδιασμού
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για μισό σχεδόν χρόνο επέδειξε πρωτοφανή αναποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεσμευμένη από τις προεκλογικές της υποσχέσεις σε όλους και για όλα παρέμενε θεατής στις επιθέσεις των κερδοσκόπων.
Αντιθέτως, με υστεροβουλία διόγκωσε το ύψος του ελλείμματος, χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες. Επιπλέον, σε κάθε ευκαιρία δυσφημούσε την εικόνα της χώρας, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση. Προφανώς, παρέβλεπε ότι οι ξένοι αντιλαμβάνονται την χώρα, το κράτος και το πολιτικό προσωπικό ως κάτι ενιαίο και συνεχές.
Η κατασυκοφάντηση της Νέας Δημοκρατίας σήμαινε και κατασυκοφάντηση της χώρας. Και διατήρησε αυτή τη στάση, παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε ότι, θα στήριζε κάθε μέτρο που θα βοηθούσε να υπερβούμε την κρίση.
Η αποτυχία της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε με τα πρόσφατα επώδυνα μέτρα, που πήρε με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και που είναι σε λάθος κατεύθυνση. Άλλωστε και η πλειοψηφία της κοινωνίας θεωρεί τα μέτρα αυτά σκληρά και άδικα.
Το ΠΑΣΟΚ, ελπίζοντας να μετριάσει την καθολική κοινωνική αντίδραση, ενορχηστρώνει μια επικοινωνιακή επίθεση, η οποία στο στόχαστρό της βάζει την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής είναι η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία που περιορίζεται μόνο στο διάστημα διακυβέρνησης μετά το 2004, όταν είναι γνωστό ότι οι παθογένειές της έχουν τις ρίζες τους στη δεκαετία του ’80.
Ασφαλώς, την περίοδο 2004-2009 έγιναν και λάθη και, κυρίως, σε κάποιους τομείς χρειαζόταν μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Όμως έγιναν και πολλά, παρά τη στείρα άρνηση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και των συντεχνιών που αντιδρούσαν κάθε φορά που εθίγοντο τα προνόμιά τους. Έγινε έργο το οποίο κανείς δεν μπορεί να μηδενίζει. Δόθηκαν οριστικές λύσεις σε προβλήματα που επί δεκαετίες ταλάνιζαν την ελληνική κοινωνία και ζημίωναν την εθνική οικονομία. Για να βοηθήσουμε την μνήμη όσων εσκεμμένα ξεχνούν αναφέρουμε ότι, μεταξύ άλλων:
• Η Ελλάδα μπήκε στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη με τις συμφωνίες για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου που εκτείνεται ως την Ιταλία και τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.
• Με το «βέτο» του Βουκουρεστίου στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι χωρίς την επίλυση του ζητήματος του ονόματος δεν υπάρχει ευρωατλαντικός δρόμος για το γειτονικό μας κράτος.
• Αποκρατικοποιήθηκε η Ολυμπιακή. Το δημόσιο και οι φορολογούμενοι έπαψαν να επιβαρύνονται με ζημιές 1 εκ. ευρώ την ημέρα. Αντίθετα, στα ταμεία του κράτους εισρέουν 150 εκ. ευρώ το χρόνο.
• Με τις στρατηγικές συμφωνίες για τον ΟΛΠ η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί πλέον σε διεθνή κόμβο μεταφορών.
• Η Ελλάδα έγινε ένα μεγάλο εργοτάξιο με το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομής στην ιστορία της χώρας.
o Ολοκληρώθηκε η Εγνατία Οδός, με 509 νέα χιλιόμετρα, συν το μεγαλύτερο μέρος των κάθετων αξόνων της. Το μεγαλύτερο και δυσκολότερο μέρος του έργου έγινε τα τελευταία 5 χρόνια.
o Μετατράπηκε το «φονικό πέταλο του Μαλιακού» σε σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ενώ ξεκίνησαν οι εργασίες για τη διάνοιξη των Τεμπών.
o Υπερδιπλασιάστηκε το δίκτυο του Μετρό στην Αθήνα ενώ το Μετρό της Θεσσαλονίκης, που επί χρόνια οι θεσσαλονικείς άκουγαν στα λόγια, επιτέλους άρχισε να γίνεται πραγματικότητα.
• Διασφαλίστηκαν μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. κοινοτικοί πόροι άνω των 20 δισ. ευρώ ως το 2013 από το ΕΣΠΑ, 82% των οποίων θα κατευθυνθούν για την ανάπτυξη της περιφέρειας.
• Υλοποιήθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση με δραστική μείωση των ασφαλιστικών ταμείων από 133 σε 13 και επίλυση του ασφαλιστικού των Τραπεζών.
• Έγινε πράξη η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την εισαγωγή της αξιολόγησης, την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων, τη διασφάλιση της διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων, την κατοχύρωση της ελευθερίας στην επιλογή συγγράμματος και την εδραίωση της δημοκρατίας στην ανάδειξη των οργάνων διοίκησης με την καθολική ψηφοφορία των φοιτητών.
• Διπλασιάστηκε η βασική αγροτική σύνταξη σε 330 ευρώ, ενώ ο ΕΛΓΑ στάθηκε αρωγός και συμπαραστάτης των αγροτών την ώρα της δοκιμασίας. Την περίοδο 1999 – 2003 για αποζημιώσεις και οικονομικές ενισχύσεις δόθηκαν 950 εκ. ευρώ, ενώ την περίοδο 2004 - 2009 δόθηκαν 3 δις ευρώ.
• Καταργήθηκαν τα πανωτόκια, που είχαν γίνει βρόγχος για 64 χιλιάδες νοικοκυριά.
• Καταβλήθηκαν συνολικά 500 εκ. ευρώ στους αγρότες για την κατ΄ εξαίρεση ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν το 2008 από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
• Καθιερώθηκαν μια σειρά από ευεργετικές διατάξεις για την τρίτεκνη οικογένεια. Το πολυτεκνικό επίδομα εισπράττεται πλέον και από 300.000 τρίτεκνες οικογένειες.
• Διορίστηκαν πάνω από 3.000 πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί στη Μέση Εκπαίδευση χωρίς τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
• Ξεκίνησε η αξιοποίηση των Συμπράξεων του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, με ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 5,7 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία 327 νέων κοινωνικών υποδομών.
• Μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις από το 35% στο 25% και τις Ο.Ε. και για τις Ε.Ε. στο 25% από το 30%.
• Αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο από 10.000 ευρώ το 2004 σε 12.000 ευρώ το 2007, με αποτέλεσμα το 2009 3.300.000 έλληνες να μην πληρώνουν φόρο ούτε ένα ευρώ.
• Διευκολύνθηκε μέσω ΤΕΜΠΜΕ η δανειοδότηση 80.000 Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με συνολικό ύψος δανείων 9,5 δισ. ευρώ.
• Έκλεισαν πάνω από 2.600 παράνομες χωματερές από τις 3.000 περίπου που υπήρχαν σε όλη την επικράτεια το 2004.
Αυτά είναι μέρος μόνον του έργου που επιτέλεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι διατηρεί, δυστυχώς, τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής του φυσιογνωμίας. Το μόνο που απασχολεί την ηγεσία του είναι η απαξίωση του πολιτικού του αντιπάλου. Αδιαφορεί για την, πρωτόγνωρη στα πολιτικά μας χρονικά, στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πολιτικών οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία, όμως, κοιτά μπροστά. Συνεχίζει με συνέπεια τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων, με γνώμονα το καλό της χώρας. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα ελπιδοφόρα πορεία για την Νέα Μεταπολίτευση!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου