ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

συμβουλες ασφαλειας

Η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, μεταξύ των προτεραιοτήτων της για το έτος 2010, έχει συμπεριλάβει και την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας (ληστείες, διαρρήξεις - κλοπές, αφαιρέσεις τσαντών, πορτοφολιών, κινητών τηλεφώνων, απάτες, κ.λ.π.).
Θα θέλαμε ευθύς εξ αρχής να επισημάνουμε ότι, η μικροεγκληματικότητα και γενικά η εγκληματικότητα στην περιοχή μας, καίτοι κατά διαστήματα παρουσιάζει εξάρσεις, κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει λαμβάνουμε αυξημένα μέτρα πρόληψης, ώστε να δυσκολέψουμε το έργο των επιτηδείων.
Ένας από τους στόχους μας είναι να διατηρήσουμε και να μειώσουμε ακόμη αυτά τα επίπεδα, εντατικοποιώντας τις προσπάθειες μας, ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης. Στα πλαίσια αυτά φρονούμε ότι η ενημέρωση των πολιτών είναι βασικό εργαλείο για την επιτυχία του στόχου αυτού.
Για την αποτελεσματική πρόληψη-καταστολή της εγκληματικής αυτής μορφής δράσης, παράλληλα με τα αυξημένα μέτρα που λαμβάνονται από τις Υπηρεσίες μας σε 24ωρη βάση, επιδίωξη μας είναι και η περαιτέρω ενεργοποίηση των πολιτών με ιδιαίτερη ευαισθησία για τους νέους, αλλά και για τα ηλικιωμένα άτομα. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η Αστυνομία πρέπει να βρίσκεται κοντά στην κοινωνία, και να αφουγκράζεται τα μηνύματά της, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα της ασφάλειας. Από τη μεριά τους, οι πολίτες και οι φορείς, δεν πρέπει να παραμένουν απλοί θεατές, αλλά να συμμετέχουν ενεργά και να συμβάλλουν έστω και κατ’ ελάχιστο στην προώθηση της προσπάθειας μας.
Στα πλαίσια αυτά, θεωρούμε ότι, ορισμένες χρήσιμες επισημάνσεις, που αποκτήθηκαν από τις εμπειρίες ετών, τόσο των δικών μας, όσο και άλλων Αστυνομικών Υπηρεσιών, μπορούν να συνδράμουν στην επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού.
1. Εξαπάτηση ηλικιωμένων ατόμων
Πολλές Αστυνομικές Υπηρεσίες, κατά καιρούς, έχουν απασχολήσει περιστατικά, κατά τα οποία, διάφοροι επιτήδειοι, εξαπάτησαν ηλικιωμένα κυρίως άτομα, από τα οποία απέσπασαν διάφορα χρηματικά ποσά.
Συγκεκριμένα, απατεώνες (κυρίως άνδρες ηλικίας 20 -40 ετών, που δεν κινούν την περιέργεια), επισκέπτονται κυρίως οικίες γερόντων ή υπερηλίκων, για τους οποίους έχουν συλλέξει πληροφορίες σχετικά με την οικογενειακή τους κατάσταση και με το πρόσχημα ότι ενεργούν για λογαριασμό των παιδιών τους ή άλλων στενών συγγενών τους, τους ζητούν χρήματα, για δήθεν χρέος τους προς αυτούς ή ακόμη ότι τα χρήματα θα τα παραδώσουν στα παιδιά τους για διάφορες ανάγκες τους, με αποτέλεσμα οι ανυποψίαστοι να εξαπατώνται και να παραδίδουν τα χρηματικά ποσά που τους ζητούνται.
Επίσης, στο παρελθόν παρατηρήθηκαν διάφορες περιπτώσεις απάτης, με πώληση αντικειμένων ελαχίστης αξίας, ως χρυσαφικών (αλυσίδες, ρολόγια κ.λ.π.) .
Επισημαίνεται ότι οι δράστες των πράξεων αυτών, για να γίνουν πιστευτοί, έχουν συλλέξει εκ των προτέρων έγκυρες πληροφορίες για τα στοιχεία ταυτότητας των ηλικιωμένων και των παιδιών τους ή άλλων στενών συγγενών τους, όπως επίσης και για την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση αυτών.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, ενόψει και των εορτών του Πάσχα, όπου είναι πιθανό να παρατηρηθούν τέτοιες ενέργειες, συνιστά σε όλους τους συμπολίτες μας, να συζητήσουν ο καθένας στον κύκλο του (και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άτομα μεγάλης ηλικίας), το είδος της εγκληματικής αυτής δράσης και σε κάθε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή τους οποιαδήποτε σχετική ύποπτη κίνηση, να ειδοποιούν αμέσως την Αστυνομία στον αριθμό εκατό (100).
2. Λήψη μέτρων από όσους επισκέπτονται την αγορά ή τους πολυσύχναστους χώρους:
Όταν βγαίνουμε στην αγορά για ψώνια θα πρέπει να έχουμε μαζί μας μόνο το απολύτως αναγκαίο χρηματικό ποσό.
Τα χρήματα κατά προτίμηση θα πρέπει να τοποθετούνται στις εσωτερικές τσέπες των ενδυμάτων και αν είναι δυνατόν να διαχωρίζονται σε μικρότερα ποσά.
Να μην αφήνουμε σε δοκιμαστήρια των καταστημάτων τσάντες ή πορτοφόλια με χρήματα.
Οι γυναίκες, κυρίως, να μην αφήνουν τσάντες ανοικτές, να μην έχουν στο επάνω μέρος τα πορτοφόλια τους και κυρίως να προσέχουν να καλύπτουν με το σώμα τους το άνοιγμα της τσάντας τοποθετώντας αυτή μπροστά από το σώμα τους.
Όταν βρισκόμαστε σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλη κίνηση και συνωστισμός, όπως οι στάσεις λεωφορείων και οι βιτρίνες των καταστημάτων, θα πρέπει να έχουμε ιδιαίτερα αυξημένη την προσοχή μας.
Τις βραδινές ώρες να προτιμάμε τους πολυσύχναστους και καλά φωτισμένους δρόμους.
3. Προστασία κατά την ανάληψη – κατάθεση – διακίνηση χρημάτων
Προσέχουμε για τυχόν άτομα που παρακολουθούν την τραπεζική μας συναλλαγή μέσα στο κατάστημα και ενημερώνουμε διακριτικά την Διεύθυνση ή τον ταμία.
Δεν αφήνουμε τσάντες ή χρήματα που έχουμε πρόσφατα αναλάβει από τράπεζες μέσα στο αυτοκίνητο μας, γιατί είναι πιθανόν επίδοξοι κλέφτες να έχουν παρακολουθήσει την τραπεζική μας συναλλαγή.
Πηγαίνουμε απευθείας στον τόπο οριστικής εναπόθεσης χρημάτων και αν χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο, δεν σταματάμε σε διάφορα σημεία.
Αν διαπιστώσουμε ότι μας παρακολουθούν, τηλεφωνούμε αμέσως στο "100", ή απευθυνόμαστε στον πρώτο Αστυνομικό που θα συναντήσουμε.
Αν μεταφέρουμε τακτικά χρηματικά ποσά, αποφεύγουμε να ακολουθούμε τα ίδια δρομολόγια και αλλάζουμε κάθε φορά τις ώρες των μετακινήσεων μας.
Αν σκοπεύουμε να αναλάβουμε μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα, φροντίζουμε να συνοδευόμαστε από δεύτερο άτομο.
Κατά τις συναλλαγές μας στα Α.Τ.Μ., λαμβάνουμε μέτρα απόκρυψης της πληκτρολόγησης του κωδικού αριθμού (ΡΙΝ) και προσέχουμε ιδιαίτερα για την τοποθέτηση τυχόν πρόσθετων εξαρτημάτων στο Α.Τ.Μ, ενημερώνοντας σε θετική περίπτωση τους υπευθύνους της τράπεζας και το Κέντρο της Υπηρεσίας μας στον αριθμό 100.
Προτιμούμε να πραγματοποιούμε τις συναλλαγές μας στο ίδιο Α.Τ.Μ., ώστε, οποιαδήποτε μεταβολή ή παρέμβαση σ’ αυτό, να μπορεί να γίνει ευκολότερα αντιληπτή.
4. Πως θα αποφύγουμε τους τσαντάκηδες και τους πορτοφολάδες
Αποφεύγουμε να μεταφέρουμε μεγάλα χρηματικά ποσά.
Τοποθετούμε αυτά στις εσωτερικές τσέπες των ρούχων.
Βαδίζουμε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και σε κατεύθυνση αντίθετη της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, ενώ κρατούμε την τσάντα μας πάντοτε κλειστή και προς την πλευρά του τοίχου.
Δεν διστάζουμε να καλέσουμε σε βοήθεια φωνάζοντας, αν κάποιος μας επιτεθεί για να μας πάρει την τσάντα.
Προστατεύουμε καλά τις τσάντες και το πορτοφόλι μας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός (στάσεις λεωφορείων όταν επιβιβαζόμαστε σ' αυτά, μέσα σε λεωφορεία, στους χώρους του εμπορικού κέντρου, κλπ).
Όταν βρισκόμαστε σε χώρους αναψυχής ή εστίασης (ταβέρνες, καφετέριες, κλπ), δεν εγκαταλείπουμε την τσάντα μας σε διπλανά καθίσματα.
Όταν κινούμαστε με το αυτοκίνητο μας ή όταν σταθμεύουμε παρατηρούμε την κίνηση των μοτοσικλετιστών δίπλα ή πίσω μας.
Δεν τοποθετούμε την τσάντα μας σε εμφανές σημείο στο εσωτερικό (καμπίνα) του αυτοκινήτου και μάλιστα στο κάθισμα του συνοδηγού, αλλά κάτω από αυτό ή καλύτερα στο χώρο των αποσκευών του αυτοκινήτου (πορτ μπαγάζ).
Ασφαλίζουμε κατά την κίνηση μας τις πόρτες του αυτοκινήτου μας.
Εάν δεν μπορούμε να αντισταθούμε ώστε να συγκρατήσουμε την τσάντα, σκεφτόμαστε ότι η υγεία μας και η σωματική μας ακεραιότητα είναι πιο πολύτιμα αγαθά.
Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε όσον το δυνατόν περισσότερα χαρακτηριστικά του επιτιθέμενου και του μεταφορικού του μέσου, αν χρησιμοποίησε τέτοιο.
Καταγγέλλουμε αμέσως το γεγονός στην Αστυνομία.
5. Πως θα ενισχύσουμε την προστασία των σπιτιών μας από τους διαρρήκτες
Κατά την έξοδο μας από την κατοικία μας κλειδώνουμε και ασφαλίζουμε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
Τοποθετούμε (εάν αυτό είναι δυνατό) στο σπίτι μας θωρακισμένη πόρτα και χρησιμοποιούμε κλειδαριές ασφαλείας χωρίς ιδιαίτερα εξωτερικά χαρακτηριστικά (μύλο).
Δεν αφήνουμε επιπλέον κλειδί σε μέρη, όπου εύκολα μπορούν να τα βρουν οι κλέφτες, όπως γλάστρες, γραμματοκιβώτια, κάτω από χαλί εισόδου κλπ.
Δεν επιτρέπουμε την είσοδο στην οικοδομή μας σε άγνωστα άτομα που χρησιμοποιούν διάφορα προσχήματα (πχ διανομή διαφημιστικών, διενέργεια δημοσκόπησης κλπ).
Δεν αφήνουμε σε κοινόχρηστους χώρους (πρασιές, αυλές, πυλωτές) αντικείμενα που διευκολύνουν την αναρρίχηση κλεφτών (σκάλες, σκαμνάκια, βαρέλια, κλπ).
Προσέχουμε για ασυνήθιστες αναγραφές ή σημάδια δίπλα σε κουδούνια, θυροτηλέφωνα ή γραμματοκιβώτια. Μπορεί να σημαίνουν κάτι για τους επίδοξους διαρρήκτες. Εφ’ όσον αντιληφθούμε τέτοια σημάδια ενημερώνουμε την Ασφάλεια της Αλεξανδρούπολης (τηλ. 25510 66230) ή το «100»
Χρησιμοποιούμε το ματάκι της πόρτας και την αλυσίδα ασφαλείας.
Δεν αφήνουμε σημειώματα έξω από την πόρτα ούτε μήνυμα στον αυτόματο τηλεφωνητή για το ότι θα απουσιάσουμε και πότε θα επιστρέψουμε. Επίσης δεν αφήνουμε αναμμένο το φως της εξώπορτας.
Τοποθετούμε αν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη φωτισμού και σύστημα συναγερμού. Ενημερώνουμε για την απουσία μας συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, τους γείτονες μας και αν υπάρχουν λόγοι, το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.
Δεν αφήνουμε χρήματα ή άλλα αντικείμενα αξίας όταν θα λείψουμε από το σπίτι μας για αρκετό διάστημα.
Δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε στην Αστυνομία κάθε υποψία μας για παράξενους θορύβους ή αγνώστους ανθρώπους που θα τύχει να αντιληφθούμε στη γειτονιά μας, ενημερώνοντας αμέσως την Αστυνομία το «100» αν υποψιαζόμαστε ότι, κάποιος είναι μέσα στο σπίτι την ώρα που επιστρέφουμε σ' αυτό.
Δεν αγγίζουμε τους χώρους όπου κινήθηκαν οι δράστες μέχρι να έλθει στον τόπο η Αστυνομία.
Βασική μας επιδίωξη είναι η αρμονική συνεργασία Αστυνομίας και πολιτών, μέσα σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης. Πιστεύουμε ακόμη ότι η αρμονική αυτή συνεργασία, αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση μιας σύγχρονης αντεγκληματικής πολιτικής. Επιπλέον, επειδή η ασφάλεια του γείτονα αφορά και μας, ενδιαφερόμαστε για ύποπτες κινήσεις που αφορούν τους συμπολίτες μας και ενημερώνουμε την Αστυνομία.
Τέλος, για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου και να χαρούμε τις γιορτές του Πάσχα, πρέπει να είμαστε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να οδηγούμε προσεκτικά, να μην οδηγούμε όταν πίνουμε και να τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
Εκ μέρους όλων των Αστυνομικών και Πολιτικών Υπαλλήλων σας ευχόμαστε Καλές Γιορτές ,με υγεία και ευτυχία και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου λαμβάνουν αυξημένα μέτρα ασφάλειας για πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, στους κατοίκους της πόλης, αλλά και όλης της περιοχής μας.