ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ελευθερες σκεψεις

Καλλικράτης. Η ικανότητα των προσώπων.
- Όπως φαίνεται, εκτός απρόοπτου, οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πραγματο-ποιηθούν με τον Καλλικράτη.
- Τα ερωτήματα που μας απασχολούν είναι πολλά και σύνθετα. Είμαστε έτοιμοι; Οικο-νομικά, πολιτικά, πολιτισμικά, ως κοινωνία, ως απλοί πολίτες, να τον υποδεχθούμε και αποδεχθούμε; Σε κάποια ναι, σε άλλα όχι. Οι απόψεις διαφέρουν. Δεν θα τα αναλύσω αυτά, υπάρχουν πιο ειδήμονες. Θα μείνω μόνο στα πρόσωπα που θα ασχοληθούν. Θα προσπαθήσω να τα σκιαγραφήσω μέσω παραδειγμάτων σημερινών, αλλά και πανάρ-χαιων προτύπων. «Αρχή άνδρα δείκνυσιν». (Πιττακός ο Μυτιληναίος).
- Θα ασχοληθούν αυτή την φορά οι ικανότεροι, ώστε να έχουμε τα επιθυμητά ως πολί-τες αλλά και ως κοινωνία θετικά αποτελέσματα; Θα ασχοληθούν, τα άφθαρτα αλλά με προσόντα «πρωτάκια», δηλ. όσοι επιθυμούν για πρώτη φορά, αλλά μέχρι τώρα απογοη-τευμένοι δίσταζαν ή πολλές φορές «παρεμποδίζονταν» ευσχήμως, να εισέλθουν στο κατά κοινή ομολογία, σημερινό «αρρωστημένο», πανελλαδικά, πολιτικό σκηνικό;
- Πιστεύω και μακάρι να διαψευστώ, ότι ελάχιστα νέα πρόσωπα θα εισέλθουν στην νέα πολιτική σκηνή. Τι απομένει; Οι παλιοί, δοκιμασμένοι, επιτυχημένοι ή αποτυχημένοι. Ποια είναι πλειοψηφία από τις δυο κατηγορίες, ο καθένας ας κρίνει κατά συνείδηση. Τουλάχιστον, όταν έλθει η μέρα των εκλογών, ας επιλεγούν οι ικανότεροι. Είναι στο χέρι μας και στην προσωπική μας ευθύνη. Γιατί την αποποιούμαστε;
- Ας προβληματιστούμε και ας αναρωτηθούμε. Τι πρόσωπα θέλουμε για υποψήφιους; Τίμιους, σοβαρούς, μετριοπαθείς, ικανούς, ευγενικούς, ειλικρινείς, δίκαιους; Μήπως θέλουμε πρόσωπα που να έχουν ως «προσόντα»: εγωπάθεια, αγένεια, μεγαλομανία, αλαζονεία, σατραπισμό, ελιτισμό και άλλα πολιτικά «κουσούρια»; Θέλουμε μια προ-σωπικότητα που να ενώνει – συνθέτει ή να χωρίζει και αποσυνθέτει; Θέλουμε σχήματα και «οχήματα» προώθησης προσωπικών φιλοδοξιών; Θέλουμε τραύματα και πείσματα του παρελθόντος, προκατάληψη και δυσπιστία, ηγεμονικούς όρους και στενόκαρδες εκλογικές υστεροβουλίες; Θέλουμε να διεκδικήσουμε την οποιαδήποτε εξουσία για να εκδικηθούμε ή για να αγωνισθούμε για την πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου μας;
- Οφείλουμε να μην συμβάλλουμε στην συνέχιση της κρίσης και απαξίωσης του
πολιτικού μας συστήματος. Οφείλουμε να μην εκλέγουμε πρόσωπα τα οποία με την πάροδο του χρόνου και την άσκηση της «γλυκιάς» εξουσίας, αποδεικνύονται μικρότερα των περιστάσεων, αδύναμα να ανταποκριθούν στα μηνύματα και τις προκλήσεις των καιρών, ανίκανα να συντονισθούν με τις επιθυμίες των πολιτών. Αυτό αποδεικνύεται και στην πράξη. Στους περισσότερους Δήμους, δεν υπάρχει επανεκλογή. Άραγε γιατί; Υπάρχουν φυσικά φωτεινές και επιτυχημένες παρουσίες.
- Τα βασικά χαρακτηριστικά του προφίλ του πολιτικού προσώπου – ηγέτη, παραμένουν ίδια. Ηγέτης είναι ο πολιτικός που χαράζει κατευθύνσεις ή αποφασίζει αλλαγές και έχει ως στόχο τις μελλοντικές γενεές και όχι τις προσεχείς εκλογές. Πάνω απ΄ όλα, πρέπει να είναι άνθρωπος και αχθοφόρος της αγάπης. Μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Δεν πρέπει να έχει στην ψυχή του φθόνο. Ο πιο κακός κυβερνήτης είναι εκείνος που δεν μπορεί να κυβερνήσει τον εαυτό του. Που προσπαθεί να φορτώνει τα λάθη του σε άλλους, χρησιμοποιώντας ψεύδη και συκοφαντίες. Η ανανδρία στο μεγαλείο της! Το χειρότερο είναι, όταν οι χειρότεροι κυβερνάνε τους καλύτερους. «Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήση». (Σόλων ο Αθηναίος).
- Οι κανόνες που καθορίζουν τις σχέσεις στο πολιτικό σύστημα υπάρχουν, έχουν τεθεί από την πολιτεία, την κοινωνία, την ηθική τάξη. Πρέπει όμως να τηρούνται. Διαφορετι-κά επικρατεί ασέβεια, ισοπέδωση και απαξίωση, τελικά πολιτικός «κανιβαλισμός».
- Πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες, να «ξυπνήσουν» οι κοινωνίες, να κάνουν το χρέος τους όπως πρέπει, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και να διαμορφώνουν τις πολιτικές καταστάσεις. Να μην αφήνουν τα όποια παράκεντρα εξουσίας, να ανέχονται και να προβάλλουν, πρόσωπα φθαρμένα ή ανίκανα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Φθάνει πια η προβολή αρνητικών προτύπων. Αντισταθείτε.
- Όσοι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να προσφέρουν, ας παραιτηθούν και ας απόσχουν. Ομαδική πολιτική «αυτοκτονία», δεν υπάρχει στην παγκόσμια δημοκρατική σκηνή.
- Να μην ξεχάσουμε τον Δήμο Ορεστιάδας. Τον αναφέρουμε εδώ και ως παράδειγμα.
- Πάνω από 15 υποψήφιοι Δήμαρχοι «ακούγονται» τελευταία, ένθεν και ένθεν, για τον Δήμο Ορεστιάδας. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Το ίδιο και το «γνώθι σαυτόν», του οποίου είμαι «οπαδός». Ίσως είναι καιρός να αρχίσουμε να πιστεύουμε σε τοπικούς, υπερκομματικούς, αντιπροσωπευτικούς, μεγάλους συνασπισμούς – συμμαχίες, από αξιόλογα, ικανά στελέχη – πολιτικά πρόσωπα, για το καλό της τοπικής κοινωνίας.
- Νέο τμήμα Πανεπιστημιακής σχολής στην Ορεστιάδα. Τι γίνεται; Αγρανάπαυση;
- Εγνατία. Νέα χάραξη, παράκαμψη, διορθώσεις, φανάρια. Το δούλεμα συνεχίζεται!
- Αλήθεια θα εκλεγεί ποτέ πρόεδρος στην ΔΕΥΑΟ; Θα έλθει θέμα μείωσης του τιμολο-γίου ύδρευσης; Θέληση υπάρχει ή όχι; Γιατί το αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα, άλλα αποδεικνύει. Εδώ ισχύει το απόφθεγμα του Μιλήσιου ποιητή Φωκυλίδη, 6ος π.χ. αι. «Λόγος έργου σκιή». Δηλ. τα λόγια παραμένουν στη σκιά των έργων. Κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Από ενέργειες ή παραλήψεις. Από παρουσία ή απουσία. Από την τελική στάση μας. Από τον λόγο τιμής που δίνομαι και δεν τον κρατάμε. Όχι από κακόβουλους ψιθύρους ή παραπολιτικά σχόλια, από όπου και αν προέρχονται.
- Προσπαθώ να μιλώ – γράφω πολιτικά, με όρους πολιτικού πολιτισμού. Αποφεύγω προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Δεν ενεργώ με υπερβολές ή φήμες ή σενάρια που αναπτύσσονται σε καφετέριες ή καφενεία. Πιστεύω, απόλυτα, στην ηθική πολιτική.
- Άρα, όποιος δεν κατάλαβε κάτι από τα παραπάνω ή δεν συμφωνεί και επιθυμεί διευ-κρινήσεις, να βοηθήσω. Δεν χρειάζεται να τα ερμηνεύσει, όπως τον συμφέρει. Είναι αντιδεοντολογικό και κάποιες φορές πολιτικά παράλογο ή ύποπτο. Δεν βάζω παπαγα-λάκια για να καλλιεργήσω ή προβάλλω σκέψεις μου. Δεν έχω εξουσιοδοτήσει κανένα να μιλάει για μένα ή να προβαίνει σε συμφωνίες υπέρ μου ή κατά. Εκπροσωπώ τον εαυτόν μου, μόνος. Αναφέρομαι έτσι και σε σχόλια που έγιναν πριν, κατά και μετά το Δ.Σ. της 8/1, του Δήμου Ορεστιάδας, που τελικά δεν έγινε και ευτυχώς δεν παρέστην, θεληματικά, στην ευτράπελη αυτή συνεδρίαση.
- Εύχομαι, κανένας να μην βγάλει σπυράκια, όταν διαβάσει το άρθρο μου. Ιδιαίτερα όταν αυτά είναι σπυράκια αγνωμοσύνης, αχαριστίας, αφιλίας.
- «Τριών δει μεμνήσθαι τον άρχοντα. Ότι ανθρώπων άρχει. Ότι κατά νόμους άρχει και ότι ουκ αεί άρχει». (Αγάθων).
Ορεστιάδα 8 Μαρτίου 2010 - Κωνσταντίνος ΛΥΤΡΑΣ – Δημοτικός Σύμβουλος Ορεστιάδας.