Το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, και η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH), διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην πόλη της Ξάνθης το Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 στο Ξενοδοχείο ΕΛΙΣΣΩ στις 10:00 π.μ.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν η Γεωργία Ανδρέου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και - Πολιτευτής Ξάνθης Ν. Δημοκρατίας, και η Παρασκευή Ρούφου, εκ μέρους του Δημάρχου Βιστωνίδας - Αντιδήμαρχος.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο κ. Αργύρης Πλέσιας, Γεν. Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος και ο κ. Παράσχος Ευστρατίου, Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΤΕΕ-Θράκης.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης κ. Νίκος Παπαθανασίου, ανέφερε ότι στόχοι της Ημερίδας ήταν η διατύπωση των προβλημάτων που σχετίζονται με την προστασία και αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς, η ενημέρωση και η ενεργοποίηση πολιτών και φορέων της περιοχής και η έναρξη διαλόγου ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη για τον εντοπισμό των σημείων τριβής και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις ενδεικνυόμενες παρεμβάσεις διάσωσης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του TICCIH (Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς), κ. Κώστας Αδαμάκης, τόνισε ότι ο ρόλος του οργανισμού είναι να συντονίζει, να οργανώνει και να βοηθάει προς κάθε κατεύθυνση, θα πρέπει όμως πρωτίστως, οι τοπικοί φορείς να έχουν τη βούληση να διασφαλίσουν τη βιομηχανική τους κληρονομιά που αποτελεί και ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης τους.
«Η συνύπαρξη παλαιών και σύγχρονων κτηρίων συμβάλλει στην ιστορική συνέχεια, στη διατήρηση της ταυτότητας της πόλης και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της»
Ομιλία του Προέδρου του ΤΕΕ-Θράκης κ. Νίκου Παπαθανασίου
Κυρίες και κύριοι
Αγαπητοί συνάδελφοι
Καλή σας μέρα
Η σημερινή Ημερίδα αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ και του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για την διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς.
Στόχοι της ημερίδας είναι:
Η διατύπωση των προβλημάτων που σχετίζονται με την προστασία και αξιοποίηση της
βιομηχανικής κληρονομιάς.
Η ενημέρωση και η ενεργοποίηση των πολιτών και των φορέων της περιοχής με την
ανάδειξη της σημασίας και σπουδαιότητας του θέματος.
Η έναρξη διαλόγου ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη (ιδιοκτήτες και φορείς της
Περιοχής) για τον εντοπισμό των σημείων τριβής και την αντιμετώπιση των
προβλημάτων που προκύπτουν από τις ενδεικνυόμενες παρεμβάσεις διάσωσης.
Η συνύπαρξη παλαιών και σύγχρονων κτηρίων συμβάλλει στην ιστορική συνέχεια, στη διατήρηση της ταυτότητας της πόλης και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Σημειώνεται, ότι αυτό αποτελεί βασική αρχή της διαχείρισης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των ευρωπαϊκών πόλεων.
Η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά αποτελεί μια αναντικατάστατη έκφραση του πλούτου και της ποικιλίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μια ανεκτίμητη μαρτυρία του παρελθόντος μας και ένα κοινό αγαθό για όλους τους Έλληνες.
Το ενδιαφέρον του Τμήματός μας στην κατεύθυνση της διάσωσης και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ακόμη ειδικότερα των βιομηχανικών κτιρίων της περιοχής καταγράφηκε μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις στις στρατηγικές προτεραιότητες του.
Η εξαγορά της παλιάς τετραώροφης πλινθόκτιστης καπναποθήκης στο κέντρο της Κομοτηνής, διατηρητέου κτιρίου του 19ου αιώνα, για την εγκατάσταση των υπηρεσιών του Τμήματος, συνέβαλε στην διάσωση ενός από τα ελάχιστα δείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που παρέμειναν με ανάλογο μέγεθος και σημασία στο κέντρο της Πόλης. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι αν δεν εξαγοράζονταν από το ΤΕΕ, η καταστροφή του από την χρόνια εγκατάλειψη και η θυσία του στον βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων και της αντιπαροχής θα ήταν αναπόφευκτη.
Η αντίσταση του Τμήματος στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης για κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου του καπνομάγαζου στην Αλεξανδρούπολη, και οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε για την ενημέρωση των Αρχών και κυρίως των πολιτών, οδήγησαν στην αναστροφή της παραπάνω απόφασης και τελικά στην οριστική διάσωσή του διατηρητέου κτιρίου.
Ήδη έχουν εκπονηθεί οι μελέτες αντιστήριξης του Κτιρίου και αναμένονται η εκτέλεση των αντιστοίχων εργασιών, ενώ μεθοδεύεται και η ένταξή του έργου της αναπαλαίωσης και επαναχρησιμοποίησης του Κτιρίου στο ΕΣΠΑ 2007-2013.
Η περιπτώσεις αυτές μεμονωμένες και αποσπασματικές αναδεικνύουν το πρόβλημα, υποδεικνύουν τους τρόπους διαχείρισης αλλά δεν δίνουν μία συνολική λύση στην διάσωση και την αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς της Περιοχής.
Αντίθετα καταγράφεται, από την περίπτωση του Καπνομάγαζου, ότι η δημοτική αυτοδιοίκηση, που κύρια είναι υπεύθυνη αλλά και ικανή για την διάσωση του ιστορικού αρχιτεκτονικού αποθέματος, όχι μόνον δεν διαθέτει σχέδιο συστηματικής αντιμετώπισης των κινδύνων που απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά (εγκατάλειψη, φυσική φθορά, αλλοίωση χώρου κα) αλλά αντίθετα δεν διαθέτει την βούληση να εφαρμόσει πολιτικές προάσπισής και αξιοποίησης του.
Ο ρόλος όμως της αιρετής αυτοδιοίκησης στην αξιοποίηση του διατηρητέου και αξιόλογου αρχιτεκτονικά κτιριακού πλούτου είναι απαραίτητος και καθοριστικός.
Ειδικότερα για τα βιομηχανικά κτίρια που αποτελούν τις περισσότερες φορές συγκροτήματα κτιρίων ή μεμονωμένα κτίρια που καταλαμβάνουν μεγάλες επιφάνειες σε κεντρικά σημεία των πόλεων.
Στις περιπτώσεις αυτές δεν επαρκεί η αναπαλαίωση και επαναχρησιμοποίηση των κτιρίων. Επιβάλλεται η ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνιών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός πλέγματος επεμβάσεων με στόχο την προβολή της αρχιτεκτονικής δημιουργίας και την αναζωογόνηση του πολεοδομικού ιστού στις παρηκμασμένες κατά κανόνα περιοχές που βρίσκονται.
Τα παραπάνω καθιστούν απαραίτητη την λήψη μέτρων για τις μετακινήσεις, ήπιες κατά κανόνα που ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνουν τις υπόλοιπες περιοχές και κυρίως τις επιλογές των ενδεδειγμένων χρήσεων, οι οποίες δεν θα πρέπει να περιθωριοποιούν τους χώρους αυτούς με μονόπλευρες λειτουργίες αλλά να στοχεύουν στην ανάμειξη δραστηριοτήτων και εισοδημάτων.
Κλείνοντας είναι σημαντικό να αναφέρω την αποδοχή από το ΤΕΕ-Θράκης της
πρότασης του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για την διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς για την συγκρότηση Ομάδας Εργασίας καταγραφής των ιστορικών βιομηχανικών μονάδων της περιοχής. Στην Ομάδα αυτή, για τον καλλίτερο συντονισμό θα συμμετέχει, χωρίς αμοιβή, εκπρόσωπος της TICCIH.
Στην ίδια κατεύθυνση το ΤΕΕ-Θράκης είχε συγκροτήσει δύο Ομάδες Εργασίας, σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή αντίστοιχα, καταγραφής όλων των κτιρίων με αρχιτεκτονική ή ιστορική αξία, προκειμένου στην συνέχεια να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την διατήρηση και διάσωσή τους. Οι εργασίες παραδόθηκαν και σύντομα θα κοινοποιηθούν στους εμπλεκόμενους Φορείς για την λήψη των απαιτούμενων μέτρων και αποφάσεων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου