ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

νε πασοκ εβρου για καλλικρατη

Έτσι αντιλαμβανόμαστε
την πολιτική

Η Νομαρχιακή Επιτροπή υλοποιώντας τις πολιτικές δεσμεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ για διαφάνεια και λογοδοσία, κατέληξε σε ένα πολιτικό συμπέρασμα - πρόταση για το σχέδιο «Καλλικράτης», το οποίο δημοσιοποίησε ως όφειλε.
Η πρόταση αυτή δεν είναι προϊόν «πεφωτισμένων» ούτε είναι «παπαγαλία» όπως αφελώς, αυθαίρετα και αλαζονικά κάποιοι έσπευσαν να «κρίνουν».
Αν λοιπόν διάβαζαν και καταλάβαιναν την πρόταση μας, θα εύρισκαν πάρα πολύ σημαντικές θέσεις και προτάσεις σχετικά με την αυτοδιοίκηση, για τη νέα αρχιτεκτονική, για το Β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και τις αιρετές περιφέρειες, για την αποκέντρωση εξουσιών και πόρων, για το νέο μοντέλο της χώρας, για τους νέους μεγάλους πρωτοβάθμιους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, που πιθανόν σήμερα να αγνοούν.
Δεν θα έβρισκαν όμως τον τρόπο για το πώς θα κατοχυρώσουν τις «καρέκλες» τους, αφού στόχος μας δεν είναι το «ρηχό» κομματικό συμφέρον αλλά η επιτυχία της μεταρρύθμισης που είναι και η ελπίδα για την περιφερειακή ανάπτυξη.
Δεν προτείνουμε χωροταξία που να βολεύει κάποιους, αλλά θέλουμε να είναι λειτουργική για την κοινωνία και να συνθέτει δυνάμεις κοινωνικές, πολιτικές και αναπτυξιακές σε ένα κοινό αγώνα για το καλύτερο αύριο του τόπου μας.
Έτσι η ΝΕ πριν από τρεις μήνες δημιούργησε την Επιτροπή Αυτοδιοίκησης, με τη συμμετοχή πέντε μελών της και η οποία πλαισιώθηκε από στελέχη και φίλους του ΠΑΣΟΚ στον Έβρο.
Επίσης με δελτίο τύπου, συνεντεύξεις και κάθε άλλο μέσο μαζικής επικοινωνίας καλέσαμε σε δημόσιο διάλογο και διαβούλευση όλους τους πολίτες του Έβρου.
Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας. Είναι όμως προφανές ότι κάποιοι «άρχοντες» της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έδωσαν την πρέπουσα προσοχή στο θέμα.
Η ΝΕ κάλεσε συνεδριάσεις με τη παρουσία του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου και βουλευτή Ρεθύμνου Όθωνα Μανώλη. Εκεί κλήθηκαν και συμμετείχαν οι συντονιστές των οργανώσεων, όπου τους παρουσιάστηκε η πολιτική εισήγηση και την οποία ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία. Επίσης κλήθηκαν την ίδια μέρα σε κοινή συνεδρίαση με το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Όθωνα Μανώλη και την ΝΕ οι Δήμαρχοι και οι επικεφαλείς των αυτοδιοικητικών σχημάτων που πήραν χρίσμα ή στήριξη από το ΠΑΣΟΚ. Εκεί έγιναν σημαντικές τοποθετήσεις για το σχέδιο «Καλλικράτης» και οι οποίες στη μεγάλη πλειοψηφία τους είχαν κοινό τόπο την δημιουργία πέντε δήμων, όπως ακριβώς καταθέτουμε στην πρόταση μας.
Νιώθουμε την ανάγκη να δηλώσουμε και θέλουμε να γίνει απόλυτα κατανοητό, επειδή δεχθήκαμε επιθέσεις από «Δημάρχους και στελέχη αυτοδιοίκησης της δεξιάς» αλλά και από «συντρόφους μας», ότι τα μέλη της ΝΕ δεν είναι επαγγελματικά στελέχη, δεν έχουν οικονομικό όφελος για την εθελοντική προσφορά τους και τέλος δεν εξυπηρετούν τα προσωπικά συμφέροντα κανενός.
Τα αποτελέσματα της δουλειάς μας έχουν αποτυπωθεί στα εκλογικά αποτελέσματα και στην σοβαρή δράση μας τα τελευταία δυο χρόνια.
Οι δημοτικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ λειτουργούν στο πλαίσιο των αρχών και του καταστατικού του κινήματος μας και δεν δεχόμαστε υποδείξεις για την λειτουργία τους, παρά μόνο απ’ τα μέλη μας.
Η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Εξάλλου όταν οι κύριοι Δήμαρχοι «διαβουλεύονταν» και έπαιρναν αποφάσεις στα δημοτικά τους συμβούλια, δεν ρώτησαν την άποψή μας. Δεν ρώτησαν την τοπική κοινωνία αλλά μιλούσαν και μιλούν εξ ονόματος της. Γιατί λοιπόν τόσος θόρυβος για την πρόταση της ΝΕ;
Πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό ότι καταθέσαμε δημοκρατικά, μια πρόταση με συγκεκριμένα κριτήρια. Για μας είναι μια πρόταση, πιστεύουμε η καλύτερη που μπορούσαμε να έχουμε στη συγκεκριμένη συγκυρία. Μια πρόταση που θέλουμε να κριθεί από τους πολίτες του Έβρου στο σύνολο της, επισημαίνοντας τους, ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλη πρόταση από κανένα άλλον φορέα.
Θεωρούμε δε ότι ο κύριος Τοκαμάνης, ξεπέρασε τα όρια της ευγένειας και του πολιτικού ήθους, στις άδικες και σκληρές αναφορές του για τα μέλη της Τοπικής Οργάνωσης Διδυμοτείχου. Τα μέλη της Οργάνωσης Διδυμοτείχου κύριε Τοκαμάνη, με υπευθυνότητα και αγάπη για την τόπο τους τοποθετηθήκαν στην διαδικασία του διάλογου. Απαιτούμε από εσάς να επανορθώσετε και να ανακαλέσετε τα όσο είπατε. Είναι θέμα αρχής για εμάς. Γι’ αυτό και δεν δεχόμαστε την «πρόκληση» σας να συμμετέχουμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι, από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο και από δημοσιογράφο σε δημοσιογράφο, όταν δεν είχατε την ευθιξία να την αποστείλετε σε εμάς(15/3/2010 ώρα 12:02). Σε τελική ανάλυση αν δεν σας βγαίνουν τα «κουκιά» δε σας φταίει η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ.
Στα «μακρά τείχη» των προσωπικών φιλοδοξιών, των μικροπολιτικών συμφερόντων και των συντεχνιακών διεκδικήσεων δεν θα επιτρέψουμε να προσκρούσει ο «Καλλικράτης». Απέναντι σε όσα και όσους απειλούν να υπονομεύσουν τη διοικητική μεταρρύθμιση στέκεται η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ και υπερασπίζεται την αναγκαιότητα αυτής.
Θέλουμε για μια ακόμη φορά, να καταστήσουμε σαφές, ότι η χωροταξική κατανομή έγινε με αίσθημα ευθύνης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όσα κατατέθηκαν στις συνεδριάσεις που έκανε η ΝΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τις προτάσεις που έγιναν από την Επιτροπή Αυτοδιοίκησης, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, τους πολίτες του Έβρου, καθώς και από τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βασική μας αρχή ήταν και είναι, ότι ισχύουν τα «ενιαία και αδιάβλητα» κριτήρια για τη χωροταξική κατανομή των δήμων σε όλους τους νομούς και ότι οι νυν Καποδιστριακοί δήμοι «δεν σπάνε» όπως περιγράφει το σχέδιο «Καλλικράτης». Γι’ αυτό και το «εναλλακτικό σενάριο» είναι μια διαφοροποίηση στην περίπτωση που δεν ισχύσουν τα παραπάνω.
Αναγνωρίζουμε ότι το χωροταξικό είναι ένα ζήτημα που συζητιέται πολύ έντονα. Θέλουμε όμως να επισημάνουμε ότι για εμάς το σχέδιο Καλλικράτης είναι «μια απαραίτητη τομή για τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας, αλλά και την υπέρβαση του πελατειακού κράτους». Είναι ένα ζήτημα που έχει μεγάλη αναπτυξιακή διάσταση για την περιοχή. Μας ενδιαφέρει το αν και πως θα δοθούν πόροι και αρμοδιότητες στους νέους δήμους και τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, γι’ αυτό και το συζητούμε. Αλλά καθόλου δεν μας αφορά το αν θα οδηγήσει ή όχι κάποια ή πολλά στελέχη της Αυτοδιοίκησης, στην «πολιτική ανεργία».
Για εμάς το σχέδιο Καλλικράτης σημαίνει:
1. Ισχυροί Δήμοι στη λογική των ολοκληρωμένων ενοτήτων με κοινωνικά, οικονομικά, χωροταξικά και, το σημαντικότερο, αναπτυξιακά κριτήρια.
2. Ουσιαστική αποκέντρωση του γραφειοκρατικού κράτους και ανάληψη καθοριστικού αναπτυξιακού ρόλου από την Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
3. Αποσαφήνιση και μεταφορά αρμοδιοτήτων. Η αλληλοεπικάλυψη και η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων, συνοδευόμενη από τη διάχυση ευθυνών και τη γραφειοκρατία, αποτελούν σήμερα τους κυριότερους λόγους για την ταλαιπωρία του πολίτη και τη διαφθορά, καθώς και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δημόσιων έργων.
4. Απλοποίηση και ενιαιοποίηση του Νομοθετικού Πλαισίου λειτουργίας και ελέγχου δαπανών καθώς και τον καθορισμό των διαδικασιών ελέγχου ώστε να μην μετατρέπεται σε έλεγχο σκοπιμότητας.
5. Διαφάνεια και Δημόσια Διαβούλευση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποζητά τη συμμετοχή και τον έλεγχο των πολιτών αφού έτσι θωρακίζονται οι θεσμοί και αναπτύσσονται οι τοπικές κοινωνίες.
Τέλος πρέπει να είναι σαφές ότι δεν είναι ανεκτό από εμάς, «στελέχη που εξελέγησαν με έναν πολιτικό φορέα όπως το ΠΑΣΟΚ, που διακήρυξε την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, όπως η νέα αρχιτεκτονική στον διοικητικό χάρτη της χώρας και η αλλαγή του εκλογικού θεσμικού πλαισίου, να προβάλλουν τον εαυτό τους και την επανεκλογή τους ως μοναδικό ή έστω κυρίαρχο στοιχείο της θεσμικής αυτής μεταβολής, αναζητώντας σανίδα σωτηρίας στην... αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. Τέτοιες συμπεριφορές απαξιώνουν τα πολιτικά κόμματα και τον πολιτικό κόσμο και πρέπει να θεωρούν δεδομένο ότι θα μας έχουν απέναντι».
Στην πολιτική πρόταση που καταθέσαμε για το σχέδιο «Καλλικράτης» σημειώναμε: «Ήρθε η ώρα της πολιτικής ευθύνης και για τους διανεμητές και για τους διεκδικητές της εξουσίας, που οφείλουν να ερμηνεύσουν το περιεχόμενο των επιλογών τους και να εξηγήσουν στις τοπικές κοινωνίες την επιλογή τους. Οφείλουν να αιτιολογήσουν αν η πρότασή τους για την νέα χωροταξία και αρχιτεκτονική της ανασυγκρότησης της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης αφορά τους θεσμούς ή περιγράφει τις προσδοκίες τους και αναφέρεται στη διασφάλιση των θώκων που κατέχουν ή διεκδικούν».
Ακόμα δεν είδαμε τις προτάσεις τους για την ουσία του σχεδίου «Καλλικράτης».
Κλείνοντας θα ήταν πολύ χρήσιμο για όλους να θυμίσουμε αυτό που είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου: «Ο ελληνικός λαός μας ψήφισε για να κάνουμε αλλαγές και όχι μερεμέτια».

Νομαρχιακή Επιτροπή
ΠΑΣΟΚ Έβρου