ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

ο πρωθυπουργος στην κομοτηνη

ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΣΤΟ 8ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

Συναντιόμαστε τη μέρα της Παναγίας. Μια μεγάλη μέρα για τη Χριστιανοσύνη. Μια μέρα που εμπνέει και πρέπει να εμπνέει, πίστη και αισιοδοξία.
Θέλω να συγχαρώ την Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών, που φέτος γίνεται εδώ στην Κομοτηνή. Εύχομαι οι στόχοι που έχετε θέσει να εκπληρωθούν στο ακέραιο. Σας βεβαιώνω ότι είμαστε και θα είμαστε κοντά σας. Σας βεβαιώνω ότι οι αντιλήψεις της «μιας» και της «άλλης» Ελλάδας ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Η Θράκη δεν είναι πια η εγκαταλειμμένη εσχατιά. Η Θράκη αλλάζει εικόνα, αλλάζει ρόλο, αλλάζει προοπτική.
Θέλω, πριν απ’ όλα, να καλωσορίσω στην Πατρίδα τους Απόδημους Θράκες, που είναι σήμερα μαζί μας. Περήφανο τμήμα του Οικουμενικού Ελληνισμού οι Απανταχού της Γης Θράκες μετέχουν ενεργά στους αγώνες για μια δυναμική και περήφανη Πατρίδα, για μια δυναμικά αναπτυσσόμενη και περήφανη Θράκη. Οι Έλληνες, όπου κι αν βρισκόμαστε, ενώνουμε σήμερα τις δυνάμεις μας για την Θράκη του μέλλοντος, τη Θράκη του αύριο. Διεκδικούμε και κερδίζουμε το καλύτερο για τον τόπο μας. Συνέδρια, όπως αυτό που ξεκινά την ώρα αυτή, φέρνουν τους Απανταχού Έλληνες ακόμη πιο κοντά. Ανοίγουν νέους δρόμους για το όραμα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Χαράσσουν πορείες ελπίδας και προοπτικής για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Σας ευχαριστώ που μου δίνετε σήμερα την ευκαιρία να επικοινωνήσω άμεσα με τους εκπροσώπους του Παγκόσμιου Θρακικού Ελληνισμού.
Η παρουσία όλων μας εδώ στην Κομοτηνή, στο Συνέδριο αυτό έχει συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο. Συμβολικά, η Πολιτεία αναγνωρίζει και τιμά τη διαχρονική προσφορά των Θρακών στον Πολιτισμό και την Ιστορία της Ελλάδας. Άγνωστοι ήρωες, ανώνυμοι εθνικοί ευεργέτες προσέφεραν ανιδιοτελώς στην οικοδόμηση της σύγχρονης Πατρίδας. Η προσφορά τους αθροίστηκε σ’ αυτή των μεγάλων επώνυμων Θρακών, που κοσμούν την Ελληνική Ιστορία, από τους μυθικούς χρόνους έως σήμερα: Του Ορφέα, του Διόνυσου, του Δημόκριτου, του Λεύκιππου, των Βυζαντινών, του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου, των Βυζβύζιδων, του Βιζυηνού, των Καραθεωδωρήδων, της Σοφίας Βέμπο, του Μάνου Χατζηδάκη και τόσων πολλών ακόμα. Τιμούμε τη μνήμη όλων εκείνων, που…
- έζησαν σ’ αυτή την ιερή γη,
- πολέμησαν για την ελευθερία,
- εργάστηκαν για την προκοπή της,
- αγωνίσθηκαν, ως ακρίτες, για την οικοδόμηση μιας νέας Πατρίδας.
Τιμούμε τους αγώνες και αναδεικνύουμε την προσφορά των Θρακών, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη σεμνότητα και τη μετριοπάθεια του χαρακτήρα τους.

Κυρίες και κύριοι,
Η παρουσία όλων μας στο Συνέδριο αυτό έχει, προπάντων, ουσιαστικό περιεχόμενο. Σφραγίζουμε σήμερα μια σημαντική προσπάθεια που όλοι μαζί ξεκινήσαμε τα τελευταία χρόνια. Δεσμευόμαστε ταυτόχρονα να συνεχίσουμε, ακόμη πιο εντατικά, τα έργα και τους αγώνες για την ανάπτυξη και την ανάδειξη της Θράκης. Οραματιστήκαμε τη Θράκη και τη Μακεδονία μας ως διεθνές εμπορικό, μεταφορικό, τουριστικό, εκπαιδευτικό, αλλά και ενεργειακό κόμβο. Και το όραμα αυτό το κάνουμε καθημερινά, απτή πραγματικότητα. Οραματιστήκαμε τη Θράκη ως Πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας, αλλά και Εναλλακτικής Οικονομικής Ανάπτυξης. Και το όραμα αυτό το κάνουμε, μέρα με τη μέρα, ζωντανή πραγματικότητα.
Εφαρμόζουμε μια Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μειονοτική Πολιτική, που δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους ούτε με βάση τη θρησκεία, ούτε με βάση την καταγωγή, ούτε με βάση τη γλώσσα τους. Εφαρμόζουμε πολιτική ανθρωπιάς και δικαιοσύνης, ισονομίας και ισοπολιτείας. Πολιτική που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ποιότητα της ζωής. Τιμούμε εδώ στη Θράκη με πράξεις και έργα, την ποιότητα της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας, δίδοντας παράδειγμα προς όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. Αποκαθιστούμε, με πολιτικές ευθύνης και προοπτικής, τις ευκαιρίες που στερήθηκε η ακριτική Ελλάδα για πολλές δεκαετίες. Αλλάζουμε με έργα και με δράσεις την εικόνα της περήφανης αυτής γης. Η αδικημένη Θράκη του παρελθόντος, η άλλοτε απομονωμένη και περιφρονημένη επαρχία του Ελληνικού Βορρά γίνεται πύλη της Ευρώπης, αλλά και γέφυρα συνεργασίας με όλες τις γειτονικές αγορές, όλες τις γειτονικές κοινωνίες. Γίνεται εκπαιδευτικός φάρος για τη χώρα μας, αλλά και για γειτονικές χώρες. Γίνεται πρότυπο οικολογικής ανάπτυξης για ολόκληρη την Ευρώπη. Η πολιτική μας παράγει απτά αποτελέσματα, που αλλάζουν τη ζωή όλων των κατοίκων της Θράκης προς το καλύτερο:
· Ολοκληρώθηκε η Εγνατία Οδός, που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, τους Κήπους του Έβρου με την Ηγουμενίτσα. Για την ολοκλήρωσή της, εδώ στην Θράκη, κατασκευάστηκε το τμήμα Χρυσούπολη - Βανιάνο (Διάβαση Νέστου) και αναβαθμίστηκε το τμήμα Μέστη - Μάκρη.
· Προχωρούν οι κάθετοι άξονες στην Κομοτηνή και, αργότερα, στην Ξάνθη, που φέρνουν πιο κοντά τους βόρειους γείτονές μας. Στα τέλη του 2010 περατώνεται ο άξονας Κομοτηνή - Νυμφαία - Ελληνοβουλγαρικά σύνορα με μήκος 22,5 χιλιόμετρα και προϋπολογισμό 85 εκ. ευρώ. Ο άξονας αυτός είναι το πέρας του Πανευρωπαϊκού διαδρόμου που διασχίζει τον Ευρωπαϊκό χώρο από τη Φινλανδία. Παράλληλα, κατασκευάζονται τμήματα του άξονα Αρδάνιο - Ορμένιο και προχωρά η μελέτη του κάθετου άξονα Ξάνθη - Εχίνος - ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
· Στην Αλεξανδρούπολη εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται το αεροδρόμιο με διάφορα έργα και την κατασκευή νέου αεροσταθμού, ενώ αναβαθμίζεται και το λιμάνι.
· Δρομολογείται η κατασκευή εμπορευματικών και εμπορικών σταθμών και κέντρων στους τρεις Νομούς.
· Ξεκινά το Σεπτέμβριο ο προαστιακός σιδηρόδρομος Θράκης.
· Βελτιώνονται οι Βιομηχανικές Περιοχές και ζωντανεύουν τα Βιοτεχνικά Πάρκα.

· Η Θράκη γίνεται ένας σημαντικός διαμετακομιστικός και εμπορευματικός κόμβος.
· Γίνεται διεθνές ενεργειακό σταυροδρόμι.
Η νέα ενεργειακή πολιτική, που εφαρμόζουμε με συνέπεια και επιμονή από το 2004 υπηρετεί με ιδανικό τρόπο τα καλύτερα συμφέροντα της Θράκης, της Πατρίδας μας, της Ευρώπης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας. Είμαστε περήφανοι για όσα πετύχαμε σε σχέση με τους διεθνείς ενεργειακούς αγωγούς:
- Τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας.
- Τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
- Το South Stream.
- Τον αγωγό από τη Ροδόπη προς τη Νότια Βουλγαρία που μπορεί να επεκταθεί μέχρι τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.
Θέλω ξεχωριστά να υπογραμμίσω τα μεγάλα έργα που προωθούμε για το περιβάλλον και την υδροοικονομία. Έργα που πρόκειται να βελτιώσουν σημαντικά τα αγροτικά εισοδήματα του τρίτου ελληνικού κάμπου. Έργα που προστατεύουν τους πολύτιμους υδροβιότοπους και δημιουργούν μια σπάνια μορφή ανάπτυξης.


Σημειώνω…
- τα αντιπλημμυρικά έργα του Έβρου,
- την υπόγεια άρδευση της Ξάνθης από το Νέστο,
- το φράγμα του Ιασίου στις Σάππες.
Υπογραμμίζω ακόμη ότι προχωρά η μελέτη για το μεγάλο φράγμα του Ιάσμου στη Ροδόπη, που θα ενταχθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς της νέας προγραμματικής περιόδου ως το μεγαλύτερο αγροτικό και περιβαλλοντικό έργο της χώρας, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 100 εκ. ευρώ. Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε εντατικά την προώθηση έργων που συμβάλλουν…
- στην προστασία και την ανάδειξη του σπάνιου φυσικού πλούτου της Θράκης,
- την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα,
- τη δυναμική εξέλιξη του εναλλακτικού Τουρισμού.
Σημειώνω, ακόμη, ότι με το πρόγραμμα «Θησέας» ενισχύθηκε ουσιαστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού, ενώ με την οικονομική μεταρρύθμιση του 2005 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση βρήκε το δρόμο και την προοπτική της.
Υπογραμμίζω, προπάντων, ως μείζονος σημασίας, την επένδυση που γίνεται στη Θράκη σ’ ό,τι αφορά την Εκπαίδευση. Πάνω από 200 εκ. ευρώ επενδύονται στους τρεις Νομούς για την κατασκευή ή τη συντήρηση νηπιαγωγείων και σχολείων όλων των βαθμίδων, ανάμεσα στα οποία και πολλά μειονοτικά. Βασικό ωστόσο όχημα είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αυξάνεται θεαματικά τα τελευταία δυο χρόνια ο αριθμός των φοιτητών του με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησής του. Δημιουργήθηκαν νέα πανεπιστημιακά τμήματα εδώ στην Κομοτηνή. Δημιουργήθηκε η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στις Σάππες. Δημιουργήθηκαν νέα διεθνή μεταπτυχιακά τμήματα και εγκρίθηκε η δημιουργία σε κάθε Νομό δυο Ερευνητικών Κέντρων. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο είναι ήδη το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι αδιαμφισβήτητο: Η Θράκη πολύ σύντομα θα προσελκύει ακόμη περισσότερους Έλληνες και ξένους φοιτητές, επιστήμονες και ερευνητές. Η Θράκη ανακτά σταδιακά τον ιστορικό της ρόλο ως διεθνής πνευματικός φάρος.
Κυρίες και κύριοι,
Για μένα η Θράκη έχει υπάρξει πολύτιμη πηγή εμπειριών και γνώσεων. Εδώ έκανα κάποια από τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική. Εμπνεύστηκα από το υψηλό φρόνημα και τα αγνά αισθήματα των Ελλήνων ακριτών. Όπως πάντα συνέβαινε στην ιστορία μας, ως Μακεδόνας βασίστηκα στους Θράκες. Γνώρισα φίλους και τους εμπιστεύτηκα. Πίστεψα στο πρότυπο της ανοιχτής, αλλά συνάμα επίμονης κοινωνίας. Η παρουσία μου σήμερα εδώ στη Ροδόπη μού έδωσε δυο σημαντικές συγκινήσεις: Είδα πρώτον να ολοκληρώνεται το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας - το βορειότερο αρχαίο θέατρο του Ελλαδικού χώρου. Σε λίγες μέρες θα ξαναζωντανέψει μετά από πάνω από δύο χιλιετίες για να αναδεικνύει έμπρακτα τη διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού στη Θράκη. Αλλά και για να δίνει σε όλους μας την ευκαιρία μιας ζωντανής επαφής με την ίδια την ιστορία της Πατρίδας μας. Δεύτερον μου δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσω με το μέλλον αυτού του τόπου, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό του. Είστε εσείς: οι άνθρωποι αυτού του τόπου. Οι Θρακιώτες που ζείτε στην ακριτική αυτή γη, αλλά και οι Θράκες του Παγκόσμιου Οικουμενικού Ελληνισμού, που συνεχίζουν ακατάπαυστα, πεισματικά και περήφανα να παλεύουν για την ανάπτυξη και την πρόοδο, για τα δίκαια και τα δικαιώματα της Πατρίδας μας.
Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να στείλω ένα ξεκάθαρο και ανυπόκριτο μήνυμα στους γείτονές μας. Οι Έλληνες θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους γειτονικούς λαούς. Υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική προοπτική όλων των γειτόνων μας, όπως πράξαμε για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σ’ ό,τι αφορά την ένταξή τους στην Ε.Ε., μέσω των οποίων η χώρα μας απέκτησε και γεωγραφική σύνδεση με την Ένωση. Αλλά και όπως πράξαμε πιο πρόσφατα και με την Αλβανία σ’ ό,τι αφορά την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία. Οι Έλληνες θέλουμε να είναι η ευρύτερη περιοχή μας μια γειτονιά ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας για όλους. Μια γειτονιά ανάπτυξης και προόδου. Για μας, αλλά και για τους γείτονές μας. Στην πορεία αυτή, απαράβατος γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι Διεθνείς Συνθήκες, ο αλληλοσεβασμός. Επαναλαμβάνω, με απόλυτη σιγουριά, ότι κάνουν λάθος, μεγάλο λάθος, όσοι από τους γείτονες μας επενδύουν σε εθνικιστικές εξάρσεις, προκλητικές συμπεριφορές και ανιστόρητες εμμονές. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά προς τα γειτονικά Σκόπια ότι η Ιστορία αιώνων ούτε διαγράφεται, ούτε παραγράφεται. Επαναλαμβάνω ότι στα εθνικά μας ζητήματα χαράξαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω.
Κυρίες και κύριοι,
Η Ελλάδα είναι από τα παλαιότερα μέλη της Ε.Ε., αλλά και όλων των μεγάλων διεθνών αμυντικών και οικονομικών Οργανισμών. Η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει μια νέα προοπτική στον κόσμο που έρχεται. Ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχει μπροστά μας δύσκολος, ανηφορικός δρόμος. Η διεθνής συγκυρία είναι εξαιρετικά βεβαρημένη. Ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση. Οι συνέπειες είναι βαριές σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως! Η Ελλάδα όπως ήδη αποδεικνύεται στην πράξη προχωρά με ολοκληρωμένο Σχέδιο, που συμπληρώνεται και ανανεώνεται διαρκώς. Παρά τις πρωτόγνωρες αντιξοότητες του διεθνούς περιβάλλοντος μπορούμε να κάνουμε πράξη τα οράματά μας. Πήραμε και συνεχίζουμε να παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να βγούμε από τη διεθνή κρίση το ταχύτερο δυνατό. Αναπτύσσουμε δράσεις που περιορίζουν όσο είναι δυνατό τις συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. Συνεχίζουμε, παράλληλα, την στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, για να βάλουμε τέλος στις αδυναμίες, τις παθογένειες του παρελθόντος. Τολμούμε δύσκολες αποφάσεις για να διασφαλίσουμε το μέλλον που δικαιούται και μπορεί ο τόπος μας. Συνεχίζουμε, ακόμη πιο δυναμικά, αυτό που μαζί ξεκινήσαμε πριν από μερικά χρόνια. Να κάνουμε την ακριτική αυτή γη πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Να δώσουμε στη Θράκη την Ανάπτυξη, την Πρόοδο, τη Δικαιοσύνη που της ταιριάζει και της αρμόζει. Στην προσπάθεια αυτή, στον αέναο αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, προχωρούμε όλοι μαζί. Με γνώση των δυσκολιών, αλλά και αισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Προχωρούμε με σιγουριά για το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε, αλλά και εθνική αυτοπεποίθηση. Με σχέδιο και όραμα για την Πατρίδα μας. Με σχέδιο και όραμα για τη Θράκη. Οι Έλληνες είμαστε περήφανοι για την Ιστορία μας. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι γιατί έτσι πάντα πετυχαίνουμε πολλά. Αυτός είναι και σήμερα ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Και για την περήφανη Θράκη. Αλλά και για την Ελλάδα του μέλλοντος μας.