Οι αλλαγές που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Αμυνας για τη θητεία είναι μεγάλες, έχουν δρομολογηθεί εδώ και μήνες και θα εφαρμοστούν από την ερχόμενη ΕΣΣΟ, δηλαδή σε όσους καταταγούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Αύγουστο (που ήδη διανύουμε) και μετά. Οι άνθρωποι του υπουργείου προσπάθησαν -και σε μεγάλο βαθμό πέτυχαν- να μη διαρρεύσουν τα χαρακτηριστικά της νέας θητείας, στόχο που είχαν βάλει σε πρώτη προτεραιότητα. Κι αυτό διότι τα νέα μέτρα λειτουργούν σε βάρος των στρατευμένων και σε συνδυασμό με τη μείωση της θητείας θα μετατρέψουν την 9μηνη πλέον θητεία σε «κόλαση». Οι στρατηγοί γνώριζαν καλά ότι αν τα νέα μέτρα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας μεγάλος αριθμός των υποψήφιων στρατεύσιμων θα... χτυπούσε αναβολή, με αποτέλεσμα η κατάσταση στις μονάδες να γίνει αφόρητη.
Τις αλλαγές στη θητεία επέβαλε η απόφαση του υπουργού Αμυνας να μειώσει τη θητεία από τους 12 στους 9 μήνες. Για να γίνει δεκτή η πρότασή του αναγκάστηκε να δεχτεί και τις προτάσεις των στρατηγών για μια σειρά μέτρων ώστε να μη μειωθεί η λεγόμενη οροφή των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή ο αριθμός των υπηρετούντων, αλλά και ούτε να κλείσουν μονάδες, που θα ήταν το πλέον λογικό.
Οι στρατηγοί αντιτίθενται στις μέχρι τώρα προτάσεις για επανασχεδιασμό της δομής, καθώς θα μειωθούν δραματικά οι θέσεις των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών και φυσικά οι στρατηγοί θα χάσουν την... αίγλη τους.
Οι βασικές αλλαγές
Κατόπιν αυτών η «νέα» θητεία προβλέπει:
* Να σταματήσουν οι μετατάξεις στρατιωτών από τον Στρατό Ξηράς προς το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες από ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου αφέθηκε να διαρρεύσει ότι το Ναυτικό και η Αεροπορία δεν θα παίρνουν εφέδρους. Την πληροφορία επιβεβαίωνε ανεπίσημα ως πρόθεση και το υπουργείο. Κατόπιν παρεμβάσεων των πιο λογικών αξιωματικών, αποφασίστηκε να συνεχίσουν να κατατάσσονται έφεδροι και στα δύο Σώματα καθώς δεν είναι δυνατόν οι μόνιμοι υπαξιωματικοί να κάνουν τις δουλειές των εφέδρων.
* Καταργούνται όλες οι μεταθέσεις και όλοι οι στρατεύσιμοι θα υπηρετούν ολόκληρη τη θητεία τους στη μονάδα που θα τοποθετούνται αμέσως μετά το κέντρο εκπαίδευσης. Η μέχρι σήμερα πρακτική που προέβλεπε μια μετάθεση στον Εβρο ή στα νησιά και μετά μια άλλη προς Αθήνα ή μεγάλα κέντρα καταργείται.
* Ολοι οι στρατεύσιμοι του Στρατού Ξηράς θα υπηρετούν σε μονάδες του Εβρου και των νησιών από την αρχή μέχρι και το τέλος της θητείας τους.
* Στις μονάδες της Αθήνας και των μεγάλων αστικών κέντρων θα τοποθετούνται μόνο έφεδροι με μειωμένη ικανότητα (Ι-3 και Ι-4), καθώς και έφεδροι μειωμένης θητείας που ο νόμος επιβάλλει να υπηρετούν κοντά στις οικογένειές τους. Αυτοί είναι οι προστάτες οικογενειών και οι παντρεμένοι με παιδιά.
Τα νέα ρουσφέτια
Στόχος των στρατηγών είναι να κρατήσουν όσο το δυνατόν υψηλότερα τον αριθμό των στρατευσίμων που υπηρετούν στις μονάδες του Στρατού Ξηράς, να απαλλαγούν από τα ρουσφέτια των μεταθέσεων και να μην αναγκαστούν να κόψουν μονάδες, ακόμα και αυτές που βρίσκονται στα ενδότερα της χώρας ή στα δυτικά.
Με την εφαρμογή των νέων μέτρων η θητεία πλέον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Γολγοθάς για τους περισσότερους, καθώς και θα υπηρετούν στα σύνορα της χώρας και οι άδειες θα είναι μετρημένες και οι έξοδοι μετρημένες και οι υπηρεσίες στις μονάδες πολλές.
Η προσπάθεια των στρατηγών να σταματήσουν τα ρουσφέτια δεν φαίνεται τουλάχιστον σε πρώτη φάση να φέρνει αποτέλεσμα, αφού πλέον θα γίνονται μόνο από τα υπουργικά γραφεία και πολύ πριν παρουσιαστεί ο στρατευμένος. Αυτά είναι:
* Η αρχική κατάταξη να γίνει στην Αεροπορία ή το Πολεμικό Ναυτικό ώστε να μη χρειάζεται μετάταξη.
* Εάν η κατάταξη είναι ο Στρατός Ξηράς, να πάρει ειδικότητα τέτοια που να προβλέπεται μετάθεση μόνο σε μονάδες που είναι κοντά στην Αθήνα, όπως Ειδικές Δυνάμεις, όπου δεν υπάρχει μετάθεση εκτός Αθηνών, ή Στρατονομία, όπου ένα ποσοστό μένει εντός της Αττικής, και άλλες.
* Μετάθεση σε κάποιο νησί γιατί «ο Εβρος ΔΕΝ παίζεται, παιδιά».
* Μετάθεση σε κάποια μονάδα που να είναι κοντά στα πατρογονικά μας ή σε κάποιους γνωστούς.
* Μετάθεση με κριτήριο μονάδα που ο διοικητής δεν είναι «ντάκος». Προσοχή, υπάρχουν πολλοί από δαύτους.
* Μετάθεση ακόμα και στου διαβόλου τη μαμά, αρκεί η μονάδα να έχει πολλούς φαντάρους για να μην πεθάνουμε στη σκοπιά και τις υπηρεσίες και να παίρνουμε καμιά άδεια εξόδου.
* Εκεί που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι σε όσους προσπαθήσουν να περάσουν υγειονομικές επιτροπές για να βγουν Ι-3 ή Ι-4. Καλό θα ήταν να γνωρίζουν ότι οι γιατροί πλέον δεν πιάνονται και δεν κάνουν τέτοια ρουσφέτια, ιδιαίτερα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Αρα, τρελόχαρτα τέλος προς το παρόν.
Αυτά μέχρι στιγμής, γιατί πρέπει πρώτα να δούμε πώς θα κυλήσουν τα πράγματα στην πράξη και πόσα από όσα λένε οι στρατηγοί ότι θα ισχύσουν θα γίνουν πραγματικότητα.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ
Εφ. "Ελευθεροτυπία".
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου