ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

περιβαλλον

Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων η σημερινή (2 Φεβρουαρίου) αλλά η χώρα μας έχει ελάχιστους λόγους για να γιορτάζει! Από τα δέκα σημαντικότερα οικοσυστήματα, δέλτα ποταμών, λίμνες και λιμνοθάλασσες μόνο η Μικρή Πρέσπα στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας, οικολογικής ισορροπίας και συνέχειας, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης.
υπόλοιπα συνεχίζουν να παρακμάζουν και να υποβαθμίζονται από τα κενά του θεσμικού πλαισίου αλλά και από τα άτολμα μέτρα διαχείρισης και επιστημονικής παρακολούθησης. Τρανή απόδειξη η «νεκρή» Λίμνη Κορώνεια στη Θεσσαλονίκη, η οποία για να ξαναζωντανέψει θα χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ χρόνια!
Αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι ορισμένα μόνο από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δέκα ελληνικοί υγρότοποι που προστατεύονται από την διεθνή Σύμβαση Ramsar, όπως αυτά καταγράφονται στα συμπεράσματα της έρευνας τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων (WWF Hellas, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού).
Ένας από τους βασικότερους λόγους αυτής της απαξίωσης είναι ότι η λειτουργία των φορέων διαχείρισης που έχουν θεσπιστεί στις περισσότερες περιπτώσεις δυσχεραίνεται από τους ελάχιστους πόρους που διαθέτουν. Το αποτέλεσμα είναι η έλλειψη συντονισμού δράσεων φύλαξης και διαχείρισης που αποτελούν τον πυρήνα της προστασίας της κάθε προστατευόμενης περιοχής. Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι η εικόνα των 10 σημαντικότερων υγροβιότοπων της χώρας και ποιες είναι οι μεγαλύτερες απειλές που δέχονται:
Δέλτα Εβρου: Από το 1999 το Δέλτα του Έβρου εξαιρέθηκε από τον κατάλογο του Μοντρέ (τη μαύρη λίστα της σύμβαση Ramsar), αφού είχε προηγουμένως περιληφθεί σε αυτό το 1990, λόγω των μέτρων που η Ελλάδα είχε λάβει τότε για την προστασία και τη διαχείριση του, η σημερινή του κατάσταση είναι ιδιαίτερα απογοητευτική. Η έλλειψη διαχειριστικών δράσεων που να αντιμετωπίζουν τις πιέσεις και τις απειλές, η ελλιπής φύλαξη, καθώς και η ανεπαρκής διαχείριση των υδάτινων πόρων οδηγούν στη διαρκή υποβάθμισή του. Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη δεν εφαρμόζεται.
Λίμνη Βιστωνίδα, Πόρτο Λάγος, Λίμνη Ισμαρίδα και γειτονικές λιμνοθάλασσες: Παρόλο που στην περιοχή διατηρούνται ακόμη σημαντικά στοιχεία της βιοποικιλότητας, η κατάσταση αυτή είναι περισσότερο αποτέλεσμα αμέλειας και μικρής εμβέλειας αναπτυξιακών ή άλλων επεμβάσεων παρά σωστής διαχείρισης. Ο σχεδιασμός δεν λαμβάνει υπόψη το καθεστώς προστασίας της περιοχής και δεν περιλαμβάνει επαρκή μέτρα για την διατήρησή της. Σχεδιαζόμενα έργα όπως το αρδευτικό του Ν. Ξάνθης με απαγωγή τεράστιων ποσοτήτων νερού από τον Νέστο, το φράγμα του Κομψάτου και η άναρχη οικιστική ανάπτυξη στην παράκτια ζώνη, σκιαγραφούν μία άκρως ανησυχητική εικόνα για το μέλλον.

protothema.gr