ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

αλεξανδρουπολη

Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κοινού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη, στο κέντρο «Περίτρανο», η παρουσίαση του νέου βιβλίου του βορειοελλαδίτη συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας»
Η εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στον θρύλο του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκο Βαμβακάρη, από τη ζωή του οποίου είναι εμπνευσμένο το εν λόγω μυθιστόρημα, διοργάνωσαν η Νομαρχία Έβρου & ο εκδοτικός οίκος «Ελληνικά Γράμματα».
Για το βιβλίο μίλησαν ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Μαρία Παπαδοπούλου, η οποία είχε και την σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς.
Την εκδήλωση συντόνισε η πεζογράφος Μαρία Τολούδη η οποία μιλώντας για το βιβλίο είπε μεταξύ άλλων: «Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης στο τελευταίο του βιβλίο, αυτό που σήμερα παρουσιάζουμε έχει βασικό χαρακτήρα τον Μάρκο Βαμβακάρη. Δεν επιχειρεί μια βιογραφία, ούτε κάνει ιστορικό μυθιστόρημα. Μέσα από 99 ενότητες, κινηματογραφικά, έχοντας επιλέξει την σημαντικότερη 8ετία της ζωής του καλλιτέχνη, επιχειρεί να αναδείξει τον Μάρκο Βαμβακάρη. Μας καλεί σε ένα ταξίδι αναζήτησης προσωπικής και συλλογικής μνήμης. Με φόντο την προσφυγική κοινωνία του Πειραιά, της Σύρου, της Θεσσαλονίκης, μιας Ελλάδος που προσπαθεί να ορθοποδήσει, να βρει τους δρόμους της, ένας δημιουργός ακολουθεί την εσωτερική παρόρμηση, το χάρισμα, την ανάγκη για δημιουργία, κόντρα στους καιρούς, με οδηγό και κινητήρια δύναμη τα πάθη του.
Η εποχή είναι ταραγμένη και οι γειτονιές του κόσμου πορεύονται στα λασπόνερα. Μέσα σε μια γενικότερη αναταραχή, σε παγκόσμιο επίπεδο οι ψυχές ζητούν να καταλαγιάσουν, να ξεχάσουν, να βρουν παρηγοριά και ο καλλιτέχνης να βρει διέξοδο. Αρκεί να σκεφθεί κανείς μόνο μερικά πράγματα για να καταλάβει τον Μάρκο, να νοιώσει τον δημιουργό, να δει πίσω από τις γραμμές του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.»
Στη διάρκεια της ξεχωριστής αυτής βραδιάς οι αδερφοί Βασίλης & Πέτρος Τρανός χάρισαν στο κοινό ένα μουσικό αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη με γνωστές μεγάλες επιτυχίες του.
Μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης ανέφερε ότι ο συγγραφέας είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους σύγχρονους Έλληνες πεζογράφους κι έχει συμβάλλει καθοριστικά στην συνέχιση, εξέλιξη και ανανέωση της πλούσιας διηγηματικής μας παράδοσης, ενώ τόνισε ότι το ίδιο επιτυχημένη είναι και η ενασχόλησή του με το μυθιστόρημα, όπου κι εκεί υπάρχουν έντονα στοιχεία της διηγηματογραφίας και της ποίησης.
Πρόσθεσε επίσης ότι ο συγγραφέας αγαπάει πολύ τη Θράκη κι έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με την περιοχή και τους ανθρώπους της, ενώ ευχαρίστησε και τον γνωστό ηθοποιό Ιεροκλή Μιχαηλίδη που με τη συμμετοχή του τίμησε την εκδήλωσή.
Μετά το τέλος της βραδιάς ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης είπε:
«Ήταν μια εκδήλωση εξαιρετική και παρότι αυτές οι συναντήσεις για μια παρουσίαση βιβλίου κρύβουν πάντα κινδύνους σχολαστικότητας ή πλήξης, στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε εντελώς αντίστροφα. Η συνάντηση αυτή εξελίχθηκε σε ένα απολαυστικό αντάμωμα του κόσμου με τη λογοτεχνία και τη μουσική που τελικώς έγινε γλέντι που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα. Θέλω να ευχαριστήσω τη Νομαρχία, που οργάνωσε την εκδήλωση και προσωπικά τον Νομάρχη Έβρου Νίκο Ζαμπουνίδη για τη θερμή συμμετοχή του. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την ηθοποιό του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Μαρία Παπαδοπούλου και τους μουσικούς, αδερφούς Τρανούς, που έδωσαν μια άλλη διάσταση στην ανάγνωση των κειμένων, την Μαρία Τολούδη που μίλησε με απλότητα κι ευστοχία για το βιβλίο καθώς και τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη που με την απολαυστική παρέμβασή του πρόσφερε γνώση κι ευχαρίστηση στον κόσμο. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο της Αλεξανδρούπολης που με μεγάλη ζέση περιέβαλλε αυτή την εκδήλωση»