ΑΙΣΧΟΣ

ΔΕΝ αφήνουν το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων με πέντε Δασκάλους.
ΔΕΝ αφήνουν το Βορειότερο Σχολείο της χώρας με πέντε μεταλαμπαδευτές της γνώσης, επειδή σε μία τάξη υπάρχουν τρεις μαθητές.
Το σχολείο έγινε και πάλι εξαθέσιο.

Έκλεισε όμως της Πλάτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

κατι νέο έρχεται σύντομα...

κάθε είδηση για μας, δεν είναι απλά μία ανάρτηση

thrakinea και tomadakis.blogspot.com
Follow thrakinea on Twitter

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

καρναβαλι ξανθης

ΞΑΝΘΗ: ΚΑΙΝΕ ΤΗΝ «ΤΖΑΡΟΥΣ» ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ

Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» σύμφωνα με τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.
1/3: 1.30 μ.μ. μεγάλη καρναβαλική παρέλαση (28ης Οκτωβρίου - κεντρική πλατεία - γήπεδο του ΑΟ Ξάνθης). Με τη λήξη της παρέλασης ξεκινάει ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο.
Γέφυρα ποταμού Κόσυνθου. Με το ξανθιώτικο έθιμο το κάψιμο του «Τζάρου» σε μία φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με πυροτεχνήματα ολοκληρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2009.
2/3: 9.00 π.μ. δημοτικά διαμερίσματα Δήμου Τοπείρου, μετά την παρέλαση των καρναβαλιστών προσφέρεται παραδοσιακή φασολάδα μαγειρεμένη σε τεράστια καζάνια από τις γυναίκες των οικισμών και χειροποίητη λαγάνα ψημένη σε παραδοσιακούς υπαίθριους φούρνους. Ακολουθεί γλέντι σε υπαίθριους χώρους με παραδοσιακούς χορούς. Διαγωνισμούς καλύτερου χαρταετού.
11.00 π.μ. Δήμος Αβδήρων, παραδοσιακή Καθαρά Δευτέρα στην κεντρική πλατεία του χωριού με πατροπαράδοτη φασολάδα, «Καθαροδευτεριάτικη» λαγάνα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα.
11.00 π.μ. πλατεία Κιμμερίων Δήμου Ξάνθης, φασολάδα, λαγάνα και ζωντανή μουσική.
11.30 π.μ. δ.δ. Πολυσίτου Δήμου Βιστονίδας, κατά τη διάρκεια της παρέλασης θα ζωντανέψουν τα παραδοσιακά έθιμα «γάμοι», «μουντζούρηδες», κ.ά. και θα παρουσιαστούν σατιρικά θέματα.
1.00 μ.μ. κεντρική πλατεία Δήμου Σταυρούπολης, το έθιμο της καμήλας.

Εφ. "Έθνος"