Προκλητική αεροναυτική άσκηση στο Αιγαίο, με την ονομασία «Ηγεμών» και στην οποία μάλιστα έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν τέσσερις χώρες του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία και Βέλγιο), σχεδιάζει η Τουρκία για το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου.
Ωστόσο, οι επόμενες ημέρες κρίνονται καθοριστικές για το μέγεθος της συμμετοχής των συμμαχικών χωρών. Η Βρετανία έχει αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να αφαιρεθούν τα προκλητικά τμήματα του σεναρίου της άσκησης. Βαρύνουσα είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ, που κατ' αρχήν έχουν δηλώσει ότι θα στείλουν μόνο ένα πολεμικό πλοίο. Το Βέλγιο έχει δηλώσει ότι θα στείλει μόνο προσωπικό.
Το σενάριο της άσκησης
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το σενάριο της άσκησης υποβλήθηκε ήδη στο ΝΑΤΟ και στον πολυσέλιδο φάκελο υπάρχουν δύο χάρτες-φωτιά:
- Ο πρώτος χάρτης εμφανίζει με διαφορετικό (κόκκινο) χρώμα όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -από τη Θάσο μέχρι το Καστελόριζο- σαν αποστρατικοποιημένα. Επειδή δε είναι... αποστρατικοποιημένα, «απαγορεύεται» στα πτητικά μέσα των φιλοξενούμενων χωρών να πετούν πάνω από τα νησιά αυτά.
Ο δεύτερος χάρτης εμφανίζει διχοτομημένο το Αιγαίο στον 25ο Μεσημβρινό, σύμφωνα με αυθαίρετη οριοθέτηση των Περιοχών Έρευνας και Διάσωσης Ναυαγών που έχει κάνει η Αγκυρα με νόμο της από το 1989. Με αυτόν τον χάρτη δηλώνει με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο το μισό Αιγαίο σαν χώρο δικής της ευθύνης για θέματα διάσωσης ναυαγών.
Πέραν αυτών, η Τουρκία δεσμεύει 20 περιοχές σε όλο το μήκος του FΙR Αθηνών για πτήσεις αεροσκαφών χωρίς να προβλέπει υποβολή σχεδίων πτήσεων στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, ενώ επιπροσθέτως αμφισβητεί το εύρος του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.
Η άσκηση διαρκεί από τις 13 έως τις 29 Μαρτίου και περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Καθώς ορισμένες περιοχές της άσκησης περιλαμβάνουν τμήματα και του FΙR Αθηνών και του FΙR Κωνσταντινούπολης, απαιτείται συντονισμός των υπηρεσιών, που όμως δεν μπορεί να γίνει με δεδομένες τις τουρκικές αξιώσεις.
Η αντίδραση της Αθήνας
Το υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ θεωρούν ότι το θέμα είναι μείζον και πως η αντιμετώπισή του μπορεί να γίνει κυρίως πολιτικά και με κεντρικές κινήσεις. Ήδη πάντως έχουν αρχίσει διμερείς επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο προκειμένου οι συμμαχικές χώρες να κατανοήσουν τις παγίδες που έχει θέσει η Αγκυρα, ούτως ώστε να προωθήσει τις δικές της, αυθαίρετες και παράνομες θέσεις.
Παράλληλα έχει ενημερωθεί πλήρως για τη σημασία της άσκησης το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στις επαφές που είχε στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στην Κρακοβία.
Από πλευράς Ελλάδας γίνονται όλες οι απαραίτητες και ενδεδειγμένες ενέργειες για αυτή την άσκηση, δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα ανησυχεί, δεδομένου ότι στον Τύπο σήμερα γράφονται πληροφορίες πως η Τουρκία σχεδιάζει μια άσκηση ως τη μέση του Αιγαίου και μάλιστα έχει προσκαλέσει να συμμετάσχουν σε αυτή και άλλες τέσσερις χώρες.
www.in.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου